Fallet Emmy: Pappan i DN om hur flickan mår i dag

I ett stort reportage om Fallet Emmy återberättar DN stora delar av det Norran tidigare avslöjat. Här väljer också pappan att gå ut med ny information – bland annat om hur flickan mår i dag.

Skellefteå 6 juli 2020 07:59

I söndagens DN fick nyheten om Emmy stort utrymme. Den familjehemsplacerade flickan som vid 4,5 års ålder flyttades från det hem hon vuxit upp i till sin biologiska pappa som hon endast sovit en natt hos. Emmy har sedan dess helt nekats att få träffa sitt familjehem. Något flera experter ser som skadligt, vilket Norran skrivit om. 

I DN återberättas stora delar av det Norran granskat. Men några nya uppgifter finns, uttalanden från den biologiska pappan. Han berättade bland annat om Emmys saknad av familjehemmet. Att hon vill träffa dem, och undrar när det kan ske. Pappan berättar också att han fått utstå hat i sociala medier. 

 

DN beskriver det som att en maktkamp om barnet bedrivits i media. Dels i PT, som från början endast skildrade den biologiska pappans version. Dels i Norran, som inleder en större granskning. Men DN skriver också att pappan först nu väljer att gå ut med sin version. Det stämmer inte. Norran har under hela granskningen arbetat för att alla parter ska uttala sig. Den biologiska pappan har gett sin version i ett längre reportage i Norran. Han har dock inte uttalat sig efter Emmys flytt. 

 

En nyhet i DN:s reportage är pappans beskrivning av socialtjänsten i Piteås roll. Enligt honom var det socialtjänsten som bad honom avbryta placeringen. Enligt honom är det också socialtjänsten som i dag avråder från att låta Emmy träffa familjehemmet. Fastän hon vill.  Något hon uttryckt då och då, bland annat på sin senaste födelsedag. 

På frågan om de, pappan och sambon, utesluter att familjehemmet ska få träffa Emmy igen, svarar han: ”Just nu gör vi det.”

 

I DN:s reportage framgår att journalisten träffar Emmy. Under intervjun snäpper hon in i hallen för att byta skor, hon ska cykla med en kompis. ”Rösten kvittrar”, beskriver journalisten. Pappan säger: ”Hon mår bra, det gör hon. Vi förstår att det finns en massa risker med det uppbrott hon var med om, men vi ger henne all kärlek hon kan få och så får vi vara uppmärksamma på hur hon reagerar.”

I DN:s intervju med familjehemsmamman säger hon: ”Jag tror inte att det bästa för Emmy är att bo hos oss längre, hon har sin anknytning hos sin pappa nu. Men jag önskar ändå att vi fortfarande kunde få ha kontakt och ses ibland. Hon var vår dotter i 4,5 år. Det kommer vi aldrig över.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa