Tisdag den 2 juni kom beslutet från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i Fallet Emmy. Här kan du läsa en sammanfattning av vad som hänt. Här finns även hela den granskning som Norran den 5 mars nominerades till Silversleven för, ett pris som delas ut av PK Norra Norrland.
Familjehemsflickan – socialtjänstens förklaring: ”Det är politikernas vilja”
Då fyraåriga Emmy hade bott i ett familjehem sedan födseln. Tanken var att hon skulle växa upp där eftersom det skulle dröja så många år innan hennes föräldrar blev myndiga. Hon har sedan födseln träffat sina biologiska föräldrar kontinuerligt men sparsamt. Vid två års ålder ändrade sig den biologiska pappan och ville att flickan skulle flytta till honom. Socialtjänsten ansökte dock om en vårdnadsöverflytt till familjehemmet. Tingsrätten sa nej och slog i en dom från december 2018 fast att socialnämnden skulle planera umgänge som på sikt skulle leda till en flytt till pappan.
Enligt domen hade de biologiska föräldrarna förståelse för att en återflyttning måste ske i Emmys takt och kan ta lång tid. Under våren 2019 trappades umgängena upp. Norran har tidigare berättat att Emmy mått dåligt av detta. Samtidigt ville den biologiska pappan skynda på processen. Torsdagen den 16 maj 2019 drar de biologiska föräldrarna plötsligt tillbaka sitt samtycke till placeringen. Emmy hämtas under dramatiska former på NUS efter att familjehemmet sökt akut vård för hennes dåliga mående.
Fallet Emmy: Två bekanta till pappans sambo fick arbeta med ärendet – här är alla kopplingar
Den 17 maj 2019 avslöjar Norran att två handläggare som arbetat med Emmys fall har flera kopplingar till den biologiska pappans sambo. Bland annat har den ena handläggarens fru och en av hans döttrar åkt på utlandsresa tillsammans med pappans sambo.
Mängder av anmälningar efter Norrans granskning – nu agerar polis och IVO
I augusti 2019 pågick tre förundersökningar hos polisen som rörde ärendet. Det första utifrån misstänkt tjänstefel, efter att en familjebehandlare försökt dra loss flickan ur familjehemsmammans famn. Det andra rör misstänkt egenmäktigt förfarande med barn, efter att familjehemmet tog flickan till NUS trots att de var uppsagda som familjehem. Den tredje gäller en socialsekreterare vid socialtjänsten i Piteå som misstänks ha ljugit för flickan om att hon kommer att få träffa sina familjehemsföräldrar igen.
Fallet Emmy: Akuten starkt kritisk till Piteås socialtjänst
Den 10 september 2019 berättar Norran om en avvikelserapport från akutsjukvården vid Region Västerbotten. I en skarp skrivelse från en vårdchef kritiseras här hur socialtjänsten agerade vid NUS natten då Emmy hämtades av sin pappa. Sjukvårdspersonalen säger att socialsekreterarna ”uppträdde respektlöst och nästan hotfullt mot vårdpersonal och patient.”
Norran berättade 11 december 2019 att socialtjänsten är självkritisk i sin interna utredning som startades efter att ärendet uppmärksammats. I utredningen framgår att kommunen i vissa delar brustit och att det krävs förbättringsarbete.
Fallet Emmy: Detta diskuterades då IVO besökte socialtjänsten i Piteå
Den 11 februari har IVO ett dialogmöte på plats i Piteå med socialtjänsten. IVO pekar på vissa brister, bland annat att kommunen saknar rutiner för jäv, det noteras att Emmy haft sex olika socialsekreterare under de år hon var familjehemsplacerad samt att det finns flera brister kommunens dokumentation av ärendet. Beslutet dröjer dock.
Fallet Emmy: Advokat rasar efter nytt beslut – ”Fattar det inte”
Båda förundersökningarna som rör Fallet Emmy läggs ned i slutet av februari. ”Jag har kommit fram till att det som har anmälts inte är brottsligt”, säger Andreas Nyberg, kammaråklagare. Men familjehemmets advokat överklagar beslutet.
Läkare från tiotal orter i upprop för Emmy
I ett brev till socialtjänsten i Piteå i slutet av mars kräver 48 läkare, professorer, psykologer och psykoterapeuter att umgänge upprättas mellan Emmy och hennes tidigare familjehemsföräldrar. ”Agerandet är anmärkningsvärt”, säger Lars Jacobsson, universitetsöverläkare psykiatriska kliniken vid NUS.
”Emmys” tidigare biträde – ”Öppna utredningen igen”
Flickans tidigare målsägarbiträde, advokat Fredrik Elveros, lämnar i slutet av april in en begäran om överprövning av beslutet att lägga ned polisutredningen. Hans bedömning är att utredningen kan komma längre. ”Jag bedömer att det kan vara att betrakta som ett tjänstefel om man inte låter ett barn hålla kontakten med sitt tidigare familjehem”, säger han.