Över 300 tjänstemän på Northvolt i Skellefteå förlorar jobbet

På onsdagen kom beskedet att över 300 tjänstemän på Northvolt i Skellefteå förlorar jobbet. ”Det har varit en månad av svåra förhandlingar”, säger Shanieka Jeffreys, vice ordförande på Unionens klubb på Northvolt.

180 tjänstemän sägs upp från Northvolt Ett. I Skellefteå berörs också 124 anställda som jobbar mot det konkursade bolaget Northvolt Expansion, enligt Unionen.

180 tjänstemän sägs upp från Northvolt Ett. I Skellefteå berörs också 124 anställda som jobbar mot det konkursade bolaget Northvolt Expansion, enligt Unionen.

Foto: Melker Westerberg

Skellefteå2024-10-16 14:32

I slutet av september meddelade batteritillverkaren Northvolt att de varslar 1 600 personer, varav 1 000 i Skellefteå.

Enligt Unionen så avslutades förhandlingarna gällande tjänstemän på onsdagsförmiddagen. Totalt ska det handla om 180 tjänstemän som sägs upp från Northvolt Ett i Skellefteå. 

158 personer som arbetar mot det konkursade dotterbolaget Northvolt Expansion berörs också, av dessa finns 124 i Skellefteå, 20 i Stockholm och 14 i Västerås.

– Det har varit en månad av svåra förhandlingar och beslut som behövt tas under enorm tidspress för våra förtroendevalda, som vi varit väldigt kritiska mot. Men dessa tuffa beslut behöver tas för att säkra bolagets framtid, säger Shanieka Jeffreys.

undefined
Shanieka Jeffreys är vice ordförande på Unionens klubb på Northvolt.

– Oron över att inte veta har varit jobbig för många, därför är vi nöjda med att ha avslutat förhandlingarna, så att de berörda medlemmarna inte längre behöver vänta på ett slutgiltigt beslut från arbetsgivaren, säger Jeffreys.

IF Metall uppger på onsdagsförmiddagen att ingenting är klart för dem. De fackförbund som ska ha avslutat förhandlingarna är Unionen, Ledarna och Sveriges ingenjörer. 

– Våra lokala representanter har lagt ner otroligt mycket tid för att försöka komma fram till ett så bra resultat som möjligt givet den orealistiska tidsramen vi arbetat mot. I slutändan står vi ändå bakom där vi landat, men det har varit en otroligt svår tid, säger Teodor Mellberg, ordförande i Akademikerföreningen på Northvolt och medlem i Sveriges Ingenjörer, till Dagens Nyheter.

Johnny Lindqvist, ordförande i Ledarnas fackklubb på Northvolt, tycker att förhandlingarna gått över förväntan, men håller med om att det funnits en tidspress.

– Det har från start varit långa dagar för att få det i land. Men det har varit konstruktiva dialoger och i slutändan upplever jag att företaget lyssnat på våra synpunkter och förslag, säger han.

Mycket fokus från Unionen kommande dagar kommer enligt Nadja Yusuf, som är pressekreterare på fackförbundet, vara att som klubb finnas där som stöd för sina medlemmar. 

– Jag vet att man även från klubben, bolaget och Skellefteå kommun satsat väldigt mycket på att ordna arbetsplatsträffar.

– Vi hör att det finns intresse för andra arbetsgivare. Det kommer vara andra steget att hjälpa så många som möjligt i en vidare anställning på annan plats.

Norran har sökt Northvolt, som svarar på frågor via mejl:

Hur känns det att komma fram till att drygt 300 personer får lämna sina jobb i Skellefteå?

– Det är självfallet tråkigt och vi kommer göra så gott vi kan för att hjälpa deras fortsatta karriär utanför Northvolt, skriver Nathalie Bruno vid bolagets pressavdelning.

Flera fack är kritiska till att förhandlingarna pågått under en stark tidspress, lät ni det inte ta den tid som behövdes?

Det är beklagligt om de känner så, och vi är tacksamma för fackens samarbetsvilja på denna punkt. Tyvärr är det ibland nödvändigt att sådana här processer inte tar för lång tid.

Varför fick det inte ta längre tid?

– Den strategiska översynen är avgörande för företaget, och utan att få klarhet i arbetsstyrkans fortsatta storlek kan vi inte bli klara med den strategiska översynen. Därför behövde det gå ganska fort, skriver Nathalie Bruno.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!