Enligt anmälan vill Rönnskärs ledning ändra sjukvårdsberedskapen i stället för att försöka få den befintliga organisationen att fungera.
”Det som inte fungerat är semesterplanering av sjukvårdspersonal, som har försvårats på senare tid på grund av att man inte har ersatt samariter som slutat eller ökat antal samariter per skift.”
Bemanningsföretaget har sagt upp sitt avtal gällande vårdpersonal på Rönnskär. Avtalet slutade att gälla 18 februari – vilket innebär att de nu står utan sjukvårdsberedskap.
”Om någon skulle råka ut för en olycka eller skada har vi ingen beredskap och inte heller tillräckligt antal personer som kan ge första hjälpen.”
Ombuden ifrågasätter hur företaget säkerställer att det finns tillräckligt många som är utbildade på plats då utbildning inte är obligatorisk för alla på Rönnskär.
Boliden framhåller att man utöver de anställda som har utbildats till sjukvårdare nu erbjuder alla utbildning i första hjälpen.
”Samtliga i beredskapskedjan har utbildning i första hjälpen/HLR. Företagets bedömning efter är att denna beredskap fortsatt möter kravet i AFS om att tillräckligt många ska kunna ge första hjälpen/HLR.”
De åtgärder vidtagits sker utifrån gemensamt genomförd riskanalys och kommer fortgå tills det att de är genomförda.