Facken om evakueringsplanen och totalrenovering: ”Inte nöjda”

Erik Nyström, fackligt ombud på SSR, och hans kollegor är trött på att vänta.
Allt fler av medarbetarna upplever att de blir sjuka av inomhusmiljön i Stadshuset.
Nu erbjuds en evakueringsyta där 30 till 40 medarbetare kan få plats – innan arbetsplatsen ska totalrenoveras.
”Det räcker inte till”, säger han.

”Både vi och arbetet blir lidande”, säger Erik Nyström, fackligt ombud för SSR och socialsekreterare på IFO, om sjuka-hussituationen på arbetsplatsen.

”Både vi och arbetet blir lidande”, säger Erik Nyström, fackligt ombud för SSR och socialsekreterare på IFO, om sjuka-hussituationen på arbetsplatsen.

Foto: Johanna Sandgren

Skellefteå2024-10-21 11:00

Anställda på Individ- och familjeomsorgen i Skellefteå har i flera år upplevt att de blivit sjuka av inomhusmiljön på våningsplan två i Stadshuset. Efter sommaren har situationen blivit värre.

– Många som inte haft problem utvecklade symtom efter semestern, säger Erik Nyström, fackligt ombud på SSR.

Det handlar bland annat om symtom som hosta, huvudvärk, eksem och torra ögon. Magdalena Esseryd, fackligt ombud på Vision, bekräftar bilden och tillägger att även enhetschefer påverkas. Vision och SSR krävde därför att alla anställda skulle evakueras. 

– Igår fick jag höra om en medlem vars eksem blommade upp så fort hen gick in på våningsplanet. En annan hade tappat rösten, säger hon.

undefined
Bild från i somras. En socialsekreterare vid Individ- och familjeomsorgen i Skellefteå kommun, är en av de som fått utslag. Man misstänker att det symptomen kommer från byggnaden.

Den senaste undersökningen pekar i samma riktning. 80 av 95 svarande att de känt av symtom under den senaste veckan, i en enkät som skickades ut i september. Support och Lokaler har hittat en tillfällig evakueringslösning på våning tre i Stadshuset, där runt 30 till 40 personer ryms samtidigt. 

undefined
Erik Nyström, fackligt ombud för SSR och socialsekreterare på IFO, är kritisk är kritiskt till att ombyggnationen löser problemen. ”Vi ser ingen garanti för att det leder till en förbättring.”, säger han.

– Vi är inte nöjda. Det räcker inte till för alla som behöver flytta. Vissa upplever även symtom på våning tre, säger Erik Nyström. 

Facket vill att arbetsgrupper ska evakueras tillsammans.

– Att sitta utspridda på olika våningsplan skapar slitningar i arbetsgrupper. Både vi och arbetet blir lidande. Vi behöver kunna ha tät kontakt, säger han.

undefined
På plan två i Skellefteå stadshus har personalen längre upplevt att de blir sjuka av inomhusmiljön. Nu satsas 120 miljoner på att totalrenovera lokalerna.

– I slutändan kan det drabba familjer, barn och gamla som behöver hjälp, för att våra medlemmar inte har rätt förutsättningar att samarbeta med kollegor, säger Magdalena Esseryd. 

Erik Nyström är skeptisk till att renoveringen ska lyckas.

– Vi ser ingen garanti för att det leder till en förbättring. Det finns medarbetare som inte kan arbeta på plan ett, som nyligen renoverats. 

– Vissa undrar om det är ett sätt att sminka grisen, säger Magdalena Esseryd.

Ställer ni inte lite höga krav?

– Det är inte höga krav att arbetsgivaren ska tillhandahålla lokaler som vi inte blir sjuka av. Det är arbetsgivarens ansvar, säger Erik Nyström.

undefined
Bild från i somras. Situationen för de anställda på plan två i Stadshuset har blivit värre under sommaren och efter hösten. Men vissa är inte säkra på att ombyggnationen leder till en förbättring.

Planen nu är färre egna kontor och fler öppna kontorsytor. Erik Nyström är kritisk.

– Kommunens ambition är att vi ska rymma fler kollegor på våningsplanet. Det gör det svårare att garantera den lagstadgade sekretessen och våra medborgares integritet, men även risk för vår säkerhet, säger han. 

Fredrik Nilsson, fastighetschef på Support och Lokaler, intygar däremot att renoveringen kommer göra skillnad vad gäller inomhusmiljön.

undefined
Fredrik Nilsson, fastighetschef i Skellefteå kommun, anser däremot att totalrenoveringen av våningsplanet är det bästa sättet att åtgärda byggnadsrelaterad ohälsa.

– De stora bekymren med byggnadsrelaterade ohälsa har försvunnit efter att vi har rivit ut, gjort betongrent och byggt upp lokalerna igen. Men det finns enstaka individer som fortfarande upplever symtom. När renoveringen startar är målet en sammanhållen evakueringslösning, säger han.

Även Linda Larsson, chef för IFO, lyfter svårigheterna med att hitta lämpliga lokaler.

– Inga andra lösningar uppfyller kraven på sekretess och säkerhet, utifrån eventuella hot och våldssituationer som våra anställda riskerar att hamna i, säger hon.

De anställda behöver till exempel ha närhet till mötesrum för besökare på entréplan, där det finns larm och väktare i närheten. 

– Vi behöver även sitta nära våra chefer och kollegor för stöd och handledning. Vi arbetar med en kortsiktigt och långsiktig plan. Det är viktigt att vi snabbt kan erbjuda ett utrymme där bara IFO-anställda sitter, utan anställda från andra verksamheter.

undefined
Linda Larsson, chef för Individ- och familjeomsorgen på Skellefteå kommun, har länge försökt få till en förbättring av inomhusmiljön. ”Jag förstår fackens frustration, men vi måste också glädjas över att vi nu får en ombyggnation”, säger hon.

Facket anser att ytan är för liten och att arbetsgrupper riskeras att splittras.

– Alla medarbetare med symtom kommer ha möjlighet att använda ytan. I dagsläget är det runt 30 medarbetare och chefer som kommer att flytta. Enhetscheferna gör allt de kan för att den psykosociala arbetsmiljön ska bli så bra som möjligt.

Det finns oro för att renoveringen inte leder till förbättring?

– Vi hoppas att alla kan sitta tillsammans efter ombyggnationen. Men den som utvecklat symtom kan reagera på helrenoverade lokaler, det är individuellt. Enligt Support och Lokaler är det här det bästa alternativet. Jag måste lita på dem.

Evakueringslösningen och ombyggnationen riskerar sekretessen, enligt facket. Hur ser du på det?

– Det är fortfarande ett förslag som vi diskuterar tillsammans. Skissen för ombyggnationen är inte klar. Det kommer bli en arbetsmiljö som säkerställer sekretessen och säkerheten för Socialkontorets anställda. Det är stora investeringar. Att det nu prioriteras känns bra. Vi måste också glädjas över beskedet.

Detta har gjorts hittills

Sedan 2019 har det hållits regelbundna träffar angående inomhusmiljön på våning två i Stadshuset. Riskanalyser, kartläggningar och individuella anpassningar för medarbetare har tagits fram, med möjlighet till distansarbete.

2021 gjordes en fördjupad undersökning av 10 felanmälda kontor, som visade på brister i golvventilationen i alla kontor och dammigt undertak. Tre kontor hanterades och två blev bättre. Support och Lokaler bestämde då att man skulle renovera hela våningsplanet och ventilationen, istället för att endast åtgärda alla golven.

Redan 2023 lade Support och Lokaler fram ett förslag om renovering till kommunfullmäktige. Det skickades tillbaka för vidare utredning då kommunfullmäktige önskade ett mer utförligt underlag. 

Den sjunde oktober i år ger majoriteten beskedet att totalt 120 miljoner kronor satsas på en ombyggnation av våningsplanet i budgeten 2025. Kommunfullmäktige lämnar slutgiltig besked den femte november. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!