Det var i november som hon startade gruppen i syfte att dela erfarenheter av Skellefteå kommun som arbetsgivare. Gruppen fick snabbt stark respons och i dag är det nästan 1 200 medlemmar.
Ska bli mer öppenhet och medledarskapChristina Lindkvist har fått in 127 berättelser – i gruppen, på mejl eller muntligen från personer som anser att de behandlats dåligt.
Skapade Facebookgrupp för att dela erfarenheter Möten efter initiativ på Facebook för kommunanställdaHon har varit i kontakt med Arbetsmiljöverket angående berättelserna och där uppmanades hon att ta det den vanliga vägen via facket. Nu har hon sammanställt en rapport på 66 sidor utifrån berättelserna. Den innehåller drygt 90 enskilda berättelser, som har anonymiserats.
– När jag nu har dragit igång det här får jag försöka att göra något bra av det så att det inte svävar ut i det blå. Arbetsmiljöverket verkade vara på och jag har pratat med Kommunal om materialet, säger hon.
Nu när du sammanställt detta, är det något särskilt du tycker sticker ut?
– Det är intressant att majoriteten är kvinnor. Det kan bero på att de flesta berättelserna kommer från socialförvaltningen, som är en stor arbetsgivare och där många kvinnor är anställda. Mycket handlar om hur man behandlats av chefer och HR och det är mycket kring sjukskrivningar. Men jag skulle vilja undersöka detta ännu mer på djupet, säger hon.
Personalchefen vill rusta cheferna bättreRapporten innehåller förutom berättelser från 61 personer som gett sitt godkännande, även 31 berättelser från förskoleupproret.
– Det är också hemskt att läsa – om stress och stora barngrupper, säger hon.
Nio personer berättar: De vågade prata med media Norrans nyhetschef: ”Reportrarna märker en rädsla, att många inte vågar prata med journalister”Tagit emot
Av Arbetsmiljöverket fick Christina Lindkvist veta att det är viktigt att kunna koppla kritiken i berättelserna till lagen.
– Det blir spännande att se vad facket kan göra. Enligt rutinen handlar det först om att huvudskyddsombudet i så fall skriftligen uppmanar kommunen att jobba med problemen. Om de inte gör något kan arbetsgivaren anmälas till Arbetsmiljöverket, säger Christina Lindkvist.
Vill ha svar om tystnadskulturJonas Classon, ordförande för stöd och service inom Kommunal i Skellefteå, bekräftar att de tagit emot sammanställningen av berättelser.
– Vi kommer att gå igenom materialet och se vad som går att göra med det, om kommunen arbetsrättsligt har brutit mot lagen.
Han bekräftar att det i så fall kan bli tal om att koppla in Arbetsmiljöverket.
Norran kan efter genomläsning konstatera att det i många av berättelserna framkommer kritik mot chefer och HR.
Är det något du känner igen?
– Kritik mot chefer är något vi möter varje dag. Det finns riktigt duktiga chefer, men det finns också de som inte borde jobba med det de gör. En del använder sig också av översitterifasoner och som arbetstagare kan det vara allmänt jobbigt att hantera. Inom vissa förvaltningar krävs heller inte någon utbildning för att bli chef.
Känner ni till om det finns några särskilt problematiska chefer?
– Vi har vissa namn på chefer som dyker upp ofta. Men det är svårt att komma åt då det måste till någon som står upp och tar striden.
Enligt Jonas Classon blir framför allt HR inkopplade vid sjukskrivningar och när det går "mindre bra" för anställda inom kommunen.
– I den situationen kan de verka ganska hårda, säger han.