Kommunal säger upp avtal med kommunen

Kommunal säger upp det lokala samverkansavtalet som man har med Skellefteå kommun. ”Vi säger upp avtalet för att få verkstad”, säger Anki Pettersson på Kommunal.

Anki Pettersson, sektionsordförande på Kommunal Skellefteå, upplever att det funnits brister i samverkansavtalet under flera års tid. Arkivbild.

Anki Pettersson, sektionsordförande på Kommunal Skellefteå, upplever att det funnits brister i samverkansavtalet under flera års tid. Arkivbild.

Foto: Johanna Sandgren

Skellefteå2024-03-22 13:02

Fackförbundet säger upp samverkansavtalet eftersom det under en längre tid ”fungerat väldigt varierat”. Ett samverkansavtal är förenklat hur förhandlingsordningen mellan fackförbunden och arbetsgivaren ska gå till.

Kommunal kritiserar kommunen för att de släpper in dem för sent i processen, först när besluten är redo att fattas. De anser även att avtalet är otydligt och vill att det görs om.

– Vi har sett att det fungerat väldigt ojämnt. Det här att få ut handlingar och kallelser i tid, vem som ska vara med... Vissa frågor upplever jag att vi inte riktigt får vara med i – man glömmer bort att förhandla med oss. Våra ombud ute i verksamheterna får inte tid för sina uppdrag, man hinner inte förbereda sig… Det är många bitar, säger Anki Pettersson, sektionsordförande för Kommunal Skellefteå.

– Vår intention är ju att vi ska få ett nytt avtal som är tydligare så det blir bättre för våra medlemmar.

Om facket och arbetsgivaren inte får till ett nytt avtal menar Anki Pettersson att processen blir mycket krångligare.

– Vi har ju valt att ha ett avtal för att det ska vara enklare och bättre.

Målet med uppsägningen är att få till ett bättre avtal för medlemmarna i slutänden.

Men är det rätt väg att säga upp avtalet då, i stället för att göra om det befintliga avtalet?

– Jo, nu gör vi om avtalet på ett vis, men vi har signalerat om det här ganska länge och det tar för lång tid. Vi säger upp avtalet för att få verkstad.

undefined
Uppsägningstiden sträcker sig fram till den 22 juni. Arkivbild.

Pettersson säger att det är svårt att redan nu veta vilka specifika saker som behöver ingå i ett potentiellt nytt avtal.

– Vi vill tydliggöra och se över hur vi egentligen ska jobba. Men det här blir en förhandlingsfråga, vi måste prata med arbetsgivaren.

Är det otydligt nu eller är det bara att det inte efterföljs?

– Jag tror att vi har olika syn på det. En del tycker det är tydligt. Till exempel så står det i vårt avtal att vi ska få handlingar inom ”skälig tid”, men vad är det? Det blir bekymmer. När vi påpekat att vi tycker att vi får handlingarna för sent så säger man att man inte hunnit. Men när det blir så varje gång – vad händer då?

Samverkansavtalet i Skellefteå kommun har funnits sedan 2013 och en översyn gjordes senast 2018. Alla fackliga organisationer som är representerade inom kommunens verksamhet har skrivit under.

Anki Pettersson har suttit som sektionsordförande i Kommunal de senaste fem åren och hon upplever att det varit problem en längre tid.

– Nästan alla fem år som jag suttit har vi sett att det funnits brister. Vi har påtalat det och känner oss inte jämbördiga i avtalet.

Vad betyder uppsägningen i praktiken för personalen som är på golvet?

– Dels syns det att vi gör något och dels ska de bli mer lyssnade på. Det är huvudsyftet.

undefined
Kim Bodén, förhandlingschef på kommunen, säger att de inte fullt ut delar bilden av Kommunals kritik. ”Men vi är öppna och ärliga med att vi ständigt kan bli bättre.” Arkivbild.

Uppsägningen av avtalet lämnades in till Skellefteå kommun på fredag morgon, men redan i november 2023 initierade kommunen att en översyn ska genomföras.

Kim Bodén är förhandlingschef på kommunen.

– Att Kommunal sa upp avtalet skulle jag säga var ganska förvånande. Däremot har vi har ju fört en dialog och det är därför vi har initierat en översyn där de lyft fram kritik i olika forum kring samverkansavtalet. Det var tråkigt att uppsägningen kommer när arbetet med översynen är i startgroparna, säger hon.

Från Kommunals håll säger man att avtalet inte har fungerat. Hur upplever ni det från arbetsgivarhåll?

– Kommunen är en stor verksamhet och det här ska tillämpas av chefer på alla nivåer. Det är klart att tillämpningen alltid är en svårighet, säger Bodén.

– Vi delar inte bilden fullt ut, men vi är öppna och ärliga med att vi ständigt kan bli bättre.

undefined
En översyn av samverkansavtalet gjordes senast 2018. Arkivbild.

Uppsägningstiden för samverkansavtalet löper ut den 22 juni så fram till dess flyter arbetet på som vanligt. De övriga fackförbunden, som inte sagt upp avtalet, fortsätter också som vanligt.

Om man inte skulle komma överens om ett nytt samverkansavtal mellan Skellefteå kommun och Kommunal finns flera möjliga utfall:

  • Kommunal får ett separat samverkansavtal.
  • Det blir ett nytt gemensamt samverkansavtal med samtliga inblandade fackförbund och kommunen.
  • Det blir inget samverkansavtal för Kommunals del och man får luta sig mot lagstiftningen i förhandlingarna i stället.

– Men det (lagstiftningsstyrt) tror jag inte är en lösning som någon av oss vill ha. Syftet med samverkansavtal är ju dialog och delaktighet från medarbetarna. Lagstiftningen är betydligt snävare, säger Kim Bodén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!