Oron över bristen på sjuksköterskor: ”Ser mörkt ut”

Sjuksköterskor har flytt Skellefteå lasarett och nu syns konsekvenserna av det. Det menar Vårdförbundet, som förklarar att stabsläget inte beror på en brist på fysiska vårdplatser utan sjuksköterskor. ”Utifrån att man har dragit ner på bemanningen så är det väntat”, säger Mikaela Bergström, huvudskyddsombud på Vårdförbundet.

Tidigare i veckan gick Skellefteå lasarett upp i stabsläge. Ett hårt vårdtryck väntas de närmaste veckorna.

Tidigare i veckan gick Skellefteå lasarett upp i stabsläge. Ett hårt vårdtryck väntas de närmaste veckorna.

Foto: Pär Lindström

Skellefteå2022-01-08 07:00

”Vi har en situation med för få vårdplatser öppna för att på ett enkelt sätt kunna omhänderta ett ökat inflöde av patienter under kommande veckor”. Det berättade Camilla Andersson, närsjukvårdsområdeschef i Skellefteå, i ett pressmeddelande när lasarettet vid lunch på tisdagen gick upp i stabsläge.

Om sjuksköterskebristen hade lösts så hade den nuvarande situationen kunnat undvikas, tror Mikaela Bergström.

– Man pratar om att det är brist på vårdplatser, men det handlar om att det saknas sjuksköterskor som ska ta hand om de som ligger i vårdsängarna. Ju färre kollegor man har och ju mer vårdtrycket ökar, desto högre blir arbetsbelastningen och risken för vårdskador ökar, säger hon. 

Innan jul beskrev Vårdförbundet ett krisläge på Skellefteå lasarett inför storhelgerna och en stor oro bland medlemmarna. 

– Den oron finns kvar och har egentligen funnits sedan sommaren. Våra medlemmar gör ett fantastiskt arbete men saknar tid för återhämtning. De befinner sig alltid i ”stand by”, man vet aldrig om man blir inringd för att jobba extra. Samtidigt blir man ansvarig för fler patienter. Man är trött och slut.

Hon beskriver det stora antalet sjuksköterskor som lämnat yrket som en flykt. 

– Den kommer fortsätta så länge villkoren inte förbättras, vi har sett en stor flykt de senaste åren. De känner sig inte prioriterade, får inte tid för återhämtning, ska göra mer. De känner att det inte är värt det. 

Vårdförbundet vill att sjuksköterskornas arbetsmiljö ska prioriteras högre.

– Vi har under lång tid påtalat för regionen och politiker att om ni fortsätter kompetensväxla och dra ner på bemanning, då blir det som det ser ut just nu. Det här kommer fortsätta om villkoren inte förbättras, säger Mikaela Bergström. 

Hon vill se annorlunda prioriteringar på politiker- och tjänstemannanivå. Med många pensionsavgångar under år 2022 ser hon inget ljus i tunneln.

– Det finns få som kan ersätta dem. Det finns redan ett 70-tal jobbannonser ute i länet. På sikt ser det väldigt mörkt ut om inte politiker och tjänstemän börjar lyssna och satsa, säger Mikaela Bergström. 

Peter Olofsson (S), ordförande i regionstyrelsen, svarar att det är staten som utbildar nya sjuksköterskor och att regionen redan tar ett stort ansvar.

– Det är helt korrekt att det saknas vissa grupper sjuksköterskor och specialsjuksköterskor. Vi är väl det län som utbildar flest i förhållande till vår storlek. 

Han menar att arbetsmiljön är ett högt prioriterat område. Han håller inte med om bilden att det har skett en flykt från yrket det senaste året.

– Det är alltid en svår fråga, men om vi tittar på vår personalomsättning så lämnar de inte oss som arbetsgivare, däremot kan de byta avdelning. Det är stor omsättning i många branscher och vi ligger inte på en extrem nivå på något sätt, snarare lägre än i andra branscher, säger Peter Olofsson och fortsätter:

– Skellefteå plogar resten av Sverige på arbetskraft utifrån de enorma satsningar som görs. Om vi ser framåt kommer den absolut största utmaningen vara kompetensförsörjningen. Men det finns anledning att vara positiv, Skellefteå är en stad som växer och det är klart att en ökad inflyttning på sikt även kommer gynna våra branscher. 

.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!