Fackens krav: Evakuera våra medarbetare från Brinken

Facken vill evakuera Individ- och familjeomsorgens personal från Skellefteå kommunhus då inomhusmiljön blivit ett hälsoproblem. ”Det har inte blivit bättre på många år – snarare tvärtom. Det är jättemånga som är sjuka”, säger Amanda Bjurman, fackligt ombud för SSR.

Från vänster: Maria Backlund (Vision), Liza Abrahamsson (SSR), Selina Bourner Green (Vision), Helena Granström (Vision), Erik Nyström (SSR), Christina Johansson Lindberg (Vision) och Amanda Bjurman (SSR).

Från vänster: Maria Backlund (Vision), Liza Abrahamsson (SSR), Selina Bourner Green (Vision), Helena Granström (Vision), Erik Nyström (SSR), Christina Johansson Lindberg (Vision) och Amanda Bjurman (SSR).

Foto: Johanna Sandgren

Skellefteå2024-07-10 05:00

Nyheten i korthet

  • Fackförbunden SSR och Vision kräver att personalen för Individ- och familjeomsorgen evakueras från Skellefteå kommunhus, Brinken, på grund av en ohälsosam inomhusmiljö.
  • Personalen har rapporterat hälsoproblem som astma och allergier, och enkäter visar att problemen ökat över tid.
  • Från arbetsgivarens håll är man medveten om problemen och har försökt att lösa situationen, men hittills har man bara hittat kortsiktiga lösningar.

Tolv fackliga ombud från Vision och SSR har gått ihop och skrivit under ett yrkande om att flytta alla medarbetare som jobbar inom Individ- och familjeomsorgen, IFO, från kommunhuset Brinken.

Totalt sitter ungefär hundra stycken av IFO:s medarbetare på plan två i byggnaden. Under åren har allt fler påverkats av inomhusmiljön och vissa har blivit sjuka.

undefined
Individ- och familjeomsorgen vill evakuera sina medarbetare som jobbar på plan två i Brinken.

– Det finns personer som har utvecklat astma och en del kan inte ens gå in i huset utan att känna av det, säger Christina Johansson Lindberg, Vision.

Helena Granström, även hon fackligt ombud för Vision, är en av de som behövt byta fysisk arbetsplats på grund av sina symptom.

– Jag hade inga allergier innan, men nu har jag flera. Jag får jättemånga olika symptom när jag är i Brinken. Det är något som sätter sig i luftrören, jag får hosta, men också utslag... Listan är lång, säger hon.

undefined
Helena Granström (mitten), fackligt ombud för Vision, är en av de som utvecklat allergier då hon vistats i byggnaden. Här tillsammans med Erik Nyström (SSR) och Christina Johansson Lindberg (Vision).
undefined
Christina Johansson Lindberg, fackligt ombud för Vision, berättar att det finns medarbetare som inte ens kan gå in i byggnaden utan att känna av det i luftvägarna.

Ombuden berättar vidare hur flera blivit torra och fått exem. En del kan inte heller använda linser på arbetsplatsen på grund av att det är för torrt i luften. Vad det är som orsakar symptomen vet man inte.

IFO har genomfört tre enkäter med sina medarbetare kopplade till symptomen som upplevs på plan två i Brinken. Resultaten visar en försämring. I september 2022 upplevde 61 procent av de som svarade på enkäten problem med symptom. I maj 2023 upplevde 68 procent symptom och i januari 2024 svarade 77 procent att de upplevde symptom.

I den senaste enkäten svarade 48 personer – två tredjedelar av de som svarat på enkätfrågan – att de inte upplever det möjligt att jobba kvar i lokalen fram tills ombyggnationen.

undefined
Flera enkäter har genomförts angående inomhusmiljön på Brinken. I svaren från 2024 framgick det att 21 personer fått utslag som symptom.
undefined
I den senaste enkäten (från januari 2024) som handlade om inomhusmiljön på plan två i Brinken svarade två tredjedelar att de inte upplevde det möjligt att invänta renoveringen.

Nämnden för Support och lokaler har lagt ett förslag till budgetfullmäktige där de ber om pengar för att kunna göra en renovering av plan två på Brinken. Men det gjorde de även förra året.

– Vi hade med det här planerna även i förra årets budgetfullmäktige men då ville de ha ett mer detaljerat underlag. Vi fick ett utredningsuppdrag för att titta närmare på detta och ta fram en kostnad. Det är utifrån det underlaget som vi nu ber om pengar, säger Fredrik Nilsson, fastighetschef.

undefined
Individ- och familjeomsorgen, IFO, är en del av socialtjänsten.

Just att planerna flyttas fram gjorde att bägaren rann över, menar fackombuden.

– Beslutet är inte fattat än och det blir en frustration. Det har varit på tal i så många år, men så händer inget, säger Amanda Bjurman, SSR.

undefined
”Jättemånga har blivit sjuka”, säger Amanda Bjurman (höger), fackligt ombud för SSR. Här tillsammans med Selina Bourner Green (Vision).
undefined
Tolv fackliga ombud har skrivit på ett yrkande om evakuering som lämnats in till socialnämnden.

Från Support och lokalers håll hoppas man att ombyggnationen ska kunna påbörjas till våren. Men i och med att planerna redan flyttats fram så kan det hända igen.

Personalen känner att de inte kan vänta längre.

– Vi hade ett möte i början av sommaren där de som upplevde besvär erbjöds att sitta i andra lokaler och det ska följas upp i september.

IFO vill flytta hela avdelningen. Är det möjligt?

– Det finns inga evakueringslokaler till hela avdelningen i huset. Då får vi titta på andra lösningar.

undefined
”Som fastighetsförvaltare vill man ju alltid ha lokaler som folk trivs i, så det är ju tråkigt om man inte känner att man kan sitta kvar”, säger Fredrik Nilsson, fastighetschef. Arkivbild.

Finns det andra lokaler?

– Det vill jag inte föregå, utan vi får titta på lösningar om det skulle bli så.

Vad tänker du om att medarbetarna känner att de inte kan invänta renoveringen?

– Som fastighetsförvaltare vill man ju alltid ha lokaler som folk trivs i, så det är ju tråkigt om man inte känner att man kan sitta kvar. Men vi har gjort en lösning som vi ska utvärdera i september och efter det får vi se hur vi tar det här vidare.

undefined
”Frustrationen har nått sin gräns nu. Medarbetare är oroliga och far illa fysiskt, men inget görs”, säger Erik Nyström, fackligt ombud för SSR.

Erik Nyström, SSR, säger att ett orosmoln hos kollegorna är att man inte vet vad som sker med kroppen när man vistas i byggnaden.

– Man kanske är påverkad utan att riktigt veta om det, och det skapar en oro i sig. Att undra vad det är man drar på sig för något som på sikt kan medföra att man inte kan vistas i andra lokaler, säger han.

Kan det vara så att man också upplever mer symptom för att man pratar om det mer?

Selina Bourner Green, Vision, svarar:

– Jag tror att man uppmärksammar symptomen på ett annat sätt. Man kanske tänker att man inte har symptom, men att man har ont i huvudet – det beror på andra saker. Man kopplar inte samman det med inomhusmiljön.

undefined
Selina Bourner Green (höger), ombud för Vision, tror att man uppmärksammar sina symptom på ett annat sätt när man pratar om det. Här tillsammans med Liza Abrahamsson (SSR).

Amanda Bjurman för SSR fyller i:

– Det är mycket enklare att tänka att man inte påverkas. För det är ganska jobbigt när man kommer till den gränsen och inser att man faktiskt påverkas. Vi spenderar så extremt mycket tid här och det blir så tydligt när man går på en längre ledighet hur kroppen förändras.

Hälsoproblemen har i sin tur medfört ytterligare konsekvenser för verksamheten.

– Det som faktiskt är oroväckande är att folk säger upp sig på grund av att man behöver vara i huset, säger Helena Granström.

undefined
Det finns planer på att renovera plan två i Brinken, men det är oklart när. Nu känner IFO:s medarbetare att de inte kan vänta längre.

Arbetsgivaren har försökt att lösa problemen på olika sätt. Bland annat har enskilda personer som upplevt hälsoproblem erbjudits att evakueras till andra arbetslokaler, men nu kräver facken att all IFO:s personal ska evakueras tillsammans. I yrkandet de skickat in till socialnämnden menar de att splittrade arbetsgrupper riskerar att bland annat försämra arbetets kvalitet och påverka rättssäkerheten.

Men att evakuera hela arbetsgruppen ställer också krav på lokalerna. Exempelvis behöver IFO:s verksamhet enskilda samtalsrum där det ska finnas två dörrar.

Vad händer om det inte är möjligt att evakuera?

– Vi kommer inte att sluta gå till jobbet, men vi kommer inte heller att sluta försöka få till en förändring, säger Erik Nyström och fortsätter:

– Sen kommer folk att sluta för att man är orolig för sin hälsa. Det är väldigt olyckligt.

undefined
”Sedan jag började här har jag varit med minst fem försök att få ordning lokalerna. Det är inget främmande för oss”, säger Carina Mörk Lidgren, verksamhetschef vid socialtjänsten.

Från arbetsgivarhåll är man medveten om problematiken med lokalerna.

– Vi har försökt att driva på en ombyggnation för vi delar uppfattningen att det inte är bra här. Vissa perioder har det varit väldigt dåligt, säger Carina Mörk Lidgren, verksamhetschef vid socialtjänsten.

– Man ska inte behöva bli sjuk av inomhusmiljön på jobbet. Jag tycker det är jättetråkigt att det är så här.

Hon berättar att även flera i ledningsgruppen också upplevt bekymmer med ögonen när de vistas i Brinken.

undefined
I lokalerna är fler ”Whiteboxes” utplacerade – en sorts luftrenare. Vissa upplever att det hjälper, andra inte.

På arbetsplatsen har kommunen satt ut en typ av luftrenare vilket gett blandade resultat. Vissa upplever en förbättring, vissa en försämring och vissa märker inte av någon skillnad alls.

– Vi har försökt vidta åtgärder. Vi uppmanar bland annat till att gå ut, vi har erbjudit att man får jobba hemifrån och så, säger Carina Mörk Lidgren.

Facken menar att kvaliteten blir sämre om man sitter utspritt. Vad tänker du om det?

– Det är ett väldigt psykiskt utmanande jobb. Man behöver sina kollegor i allra högsta grad, så det är ingen långsiktig lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!