Tuffa besparingar väntar för Skellefteås för- och grundskoleverksamhet. Norran kunde i går berätta att det kan innebära stora förändringar för en del skolor; bland annat större klasser, hopslagna klasser och ändrade scheman under pågående läsår.
Stora sparkrav kan slå hårt mot skolor i kommunenLärarförbundet och Lärarnas riksförbund i Skellefteå har sedan uppgifterna om besparingarna började sippra ut haft mycket kontakt med sina medlemmar.
– De är ju oroliga, konstaterar Mikael Johansson, ordförande för Lärarförbundet i Skellefteå.
– Och vi är kraftigt oroliga.
Thomas Ekholm, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Skellefteå, fyller i:
– Det är ju en grupp som redan i dag går tungt och som nu ska springa ännu fortare. Osten börjar ta slut, det finns snart inget kvar att hyvla bort
– Jo, och hyveln har gått länge, säger Mikael Johansson, som också har svårt att se hur man ska kunna slimma organisationen.
”Förödande för undervisningen – barnen får betala priset”– Det är ju från början en pressad situation. Rektorer ute på verksamheter har under våren lagt en organisation som just har gått igång, och redan den har varit så slimmad som man har kunnat. Man har kämpat för att komma så nära sitt budgetmål som man har kunnat och förmodligen fått göra uppoffringar och kompromisser redan där.
Oron finns för vad det här innebär för undervisningen.
– Om våra medlemmar blir mer stressade och arbetsbelastningen ökar, då finns det risker att det händer något med kvalitén i utbildningen. Då har vi en ännu större fara för samhället, säger Mikael Johansson.
– Vi får mindre tid för varje elev. Och det är inte de starka eleverna i första hand som drabbas. För de klarar av mycket. Utan det är ju de med behov och de med svårigheter, alltså de svaga, som drabbas mest, säger Thomas Ekholm.
Kommunen svarar på kritiken: ”Måste försöka anpassa den verklighet som vi har”Även risken för lärarbrist ser man som ett hotande resultat.
– Med en pressad arbetssituation så finns det risk att man tappar medarbetare. Sverige i stort är i en ganska stor lärarbrist. Skellefteå balanserar lite på kanten av det där. Det har inte vara några stora katastrofer, men vi vet också att det är ganska sårbart, säger Mikael Johansson.
– Allt som det pratas om i övrigt i kommunen är ju att ladda för framtiden. Men vi känner väl att politiken inte riktigt ger förutsättningar för skolan att göra det.
Båda förbunden efterlyser en bredare analys.
– Är det så att skolorna blöder pengar, eller är det så att det är för lite pengar in från början? Vi har en bestämd uppfattning att skolan måste kosta mer i Skellefteå, säger Mikael Johansson, som menar att det här inte är en fråga som ska stanna hos tjänstemän eller skolpolitiker.
– Det är en fråga för hela kommunen och för hela samhället. Man behöver lyfta det ändå upp och se vad det är för skola vi vill ha.