Vård- och omsorgschef: ”Följer utvecklingen hela tiden”

När socialminister Hallengren öppnade upp för möjligheten att omplacera ovaccinerad personal var Arjeplogs kommun snabba med att göra det. I Skellefteå är frågan ännu inte aktuell, enligt Ejja Häman-Aktell, vård- och omsorgschef: ”Vi fortsätter att följa SKR:s rekommendationer”.

Ejja Häman-Aktell, vård- och omsorgschef, förstår att anhöriga oroas av ovaccinerad personal: ”Trots att restriktionerna lättar nu, tänker vi fortsätta följa våra striktare restriktioner en månad till”. Ett större antikroppstest av äldre planeras också, berättar hon.

Ejja Häman-Aktell, vård- och omsorgschef, förstår att anhöriga oroas av ovaccinerad personal: ”Trots att restriktionerna lättar nu, tänker vi fortsätta följa våra striktare restriktioner en månad till”. Ett större antikroppstest av äldre planeras också, berättar hon.

Foto: TT

Skellefteå2021-10-01 07:00

Det var i tisdags socialminister Lena Hallengren klargjorde att kommuner kan behöva ta till hårdare metoder för att skydda våra äldre och sköra: ”Det finns inget förbud mot att fråga om en anställd är vaccinerad”, sa ministern, som också öppnade upp för att kunna omplacera personal. 

När Norran lyfter frågan med Camilla Lindström, HR-chef på socialkontoret, står det klart att någon generell omplacering av ovaccinerad personal inom äldreomsorgen i Skellefteå inte är aktuell. Däremot sker omplacering av gravid personal, efter vecka 20.

Men då handlar det ju inte om att skydda de äldre?

– Nej, där följer vi fortfarande SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) riktlinjer, säger Camilla Lindström.

Riktlinjerna hon hänvisar till uppdaterades den 8 september, och säger: ”Det finns i nuläget inga rekommendationer från ansvarig myndighet som innebär att arbetsgivare ska behandla personal som inte är vaccinerad på något annat sätt än de som är vaccinerade.”

Hur skyddar ni de sköra och äldre då?

– Vi fortsätter följa de basala hygienrutinerna, vi använder munskydd och vi fortsätter att ha planerade besök. Trots att restriktionerna lättar. Vi fortsätter med detta minst en månad till, säger Ejja Häman-Aktell, vård- och omsorgschef. 

undefined
Ejja Häman-Aktell, vård- och omsorgschef, förstår att anhöriga oroas av ovaccinerad personal: ”Trots att restriktionerna lättar tänker vi fortsätta följa våra striktare restriktioner en månad till”.

Men det finns inga lagliga hinder att göra mer – exempelvis omplacera. Har ni kännedom om antalet ovaccinerade på boendena?

– Vi får inte föra register över det. 

Hallengren säger ju att ni kan ställa frågan – har ni gjort det?

– Jag tror att medarbetare och chefer för en dialog om det.

Men frågan är om ni vet hur det ser ut med ovaccinerade på boendena?

– Jag tycker att jag svarat på den frågan. Vi följer SKR:s riktlinjer, vi inväntar nya rekommendationer och uppmanar och uppmuntrar också ovaccinerade att vaccinera sig.

Många anhöriga upplever säkert att ni bara upprepar samma fras – ”Ni följer de basala hygienrutinerna”. Räcker det verkligen, borde ni inte göra mer? 

– Vi gör mer, den här frågan är jätteaktuell för oss. Vi följer ju utvecklingen hela tiden. Vi har även inlett ett större antikroppstest nu i samarbete med regionens Vårdhygien. Cirka 500 boende på våra vård- och omsorgsboende ska delta. Det rör sig om ett arbete som påbörjas om några veckor, säger Ejja Häman-Aktell.  

Hon berättar att de också infört informationsinsatser för att få all personal att vaccinera sig. 

Skellefteå kommun drabbades nyligen av ett större utbrott vid ett av sina boenden. Sammanlagt femton personer smittades, varav sju äldre. Två personer avled. 

Ska utbrottet utredas?

– Vi anmäler och utreder alltid liknande händelser. Sedan vet jag inte hur långt vi kommit i just detta ärende än. 

Varken hon eller Camilla Lindström kan svara på frågan om ovaccinerad personal arbetat på boendet ifråga. Och om det haft någon betydelse för smittspridningen. 

Borde ni inte utreda det?

– Bara för att personal är vaccinerad, så utgör det ingen garanti för att man skyddar de äldre.

Så då spelar det ingen roll om personalen är vaccinerad?

– Nej, det är inte det jag säger, vi jobbar ju intensivt med att uppmana personalen av vaccinera sig, säger Camilla Lindström.

Men inte till den grad att ni vill omplacera personal?

– Där följer vi SKR:s arbete i frågan, vi tar nästa steg utifrån deras rekommendationer.

Ejja Häman-Aktell berättar att hennes upplevelse är att ovaccinerade påverkats av det stora utbrottet, att vissa valt att nu vaccinera sig.

– En medarbetare berättade för mig att utbrottet blev en ögonöppnare. Vi ska också komma ihåg att vi har en väldigt hög vaccinationsgrad inom äldreomsorgen, de allra flesta är vaccinerade. 

Vissa arbetsgivare, exempelvis Northvolt, har i perioder covid-testat personal före varje arbetspass. Är det något ni övervägt?

– Det har vi gjort, i vissa situationer. Exempelvis vid det större utbrottet nyligen, personalen vi det aktuella boendet testades tre gånger i veckan. Tack och lov verkar det vara över där nu, vi har inte haft några smittade i några den senaste screeningen. 

När så pass många i den ordinarie styrkan blev sjuka, tvingades vård- och omsorgsboendet där utbrottet uppstod låna in personal.

Testades de innan de återgick till sina ordinarie boenden?

– Ja, de testades, och under tiden utbrottet pågick arbetade de ingen annanstans.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!