– Vi har ju många besök av skolklasser och våra program är ganska fullbokade men vi känner också att vi inte riktigt når ut till alla skolor. Eller rättare sagt så räcker inte tiden till för dem att besöka oss så ofta som vi skulle vilja, säger Annica Bray, verksamhetsledare, i ett pressmeddelande.
Hon berättar att Exploratoriet inspirerats till detta koncept av Tekniska Museet och av Ida Lindh på Näringslivskontoret. Tekniska Museet kör en Maker Tour-buss i områden som sällan besöker museet och Ida Lindh hade tankar kring ett ökat innovationsarbete. Med det i bakhuvudet skapade Exploratoriet det här projektet. De har blivit beviljade stöd från Leader Skellefteå Älvdal och Jordbruksverket för att ha råd och testa.
Annica Bray konstaterar att lärarna som yrkesgrupp är vana att inhämta nya kunskaper så det i sig innebär inte problem men ibland kan det vara ekonomin som istället sätter käppar i hjulet.
– En del utrustning är ganska dyrbar och det är här vår buss kommer in. Vi kommer fylla den med teknik som skolorna får använda sig av. Vi är med och startar ett arbete och sedan lånar vi ut till exempel legorobotar till skolan så får de jobba vidare, förklarar Annica Bray.
Exploratoriet kommer också att arbeta nära företagen som finns ute på landsbygden.
– Vi kommer att koppla dem till det här projektet genom att jobba med utmaningar och innovationer i skolklasserna. Kanske företagen har ett problem eller ett behov som eleverna kan finnas med och bidra till en lösning till. Det här ska bli så himla roligt, avslutar Annica Bray.