Kalle Norwald är i grunden socionom, men även utbildad psykoterapeut och sexolog, till honom kommer par som på olika sätt har problem med sin relation.
För den som följt SVT:s serie ”Gift vid första ögonkastet” är han ett bekant namn. I serien är de flesta paren heterosexuella, under Kalles tid som sexolog i programmet har endast ett samkönat par deltagit.
Är det olika slags problem i samkönade och heterosexuella relationer?
– De flesta relationella problemen är ganska lika, men förklaringen till dem eller lösningen för dem kan se olika ut beroende på sexualitet och kön. Många av oss som bryter mot normen har mer erfarenhet av att vrida och vända på att vara just utanför normen, säger Kalle Norwald.
Men grundproblemet är oftast lika och kopplat till lust på ett eller annat sätt, menar han.
– De som söker sig till mig beskriver sig ofta ha olika lustar, en vill ha mer sex än den andra. Men det handlar också om lust i vardagen. Den ena vill göra mer grejer än den andra. Det kan handla om en aktivitetslust som skapar konflikter, säger Kalle Norwald.
Hans tips är att försöka hitta den minsta gemensamma nämnaren som man som par ändå har.
– Gillar båda att dreja? Gör det tillsammans då, det är en bra start. Lust föder lust så om man gör lustfyllda saker tillsammans, som inte bara är sex, så kommer det att föda andra typer av lust också.
På senare år har relations-tv fullkomligt exploderat på olika håll. Intresset för att se andras relationer på tv är stort, men också det efterföljande behovet av att prata om och analysera relationerna i olika fikarum eller forum. Det är något som kan ha både positiv och negativ inverkan på den egna relationen menar Kalle Norwald.
– Det gör massor med folks syn på relationer. Man får se andra och lära sig vad man själv vill och inte vill i en relation. Man blir inbjuden i ett rum dit man annars inte får komma. De flesta har ju sina relationer i det tysta.
Men om man inte har någon relation då? Hur ska man göra om man vill hitta någon att få de där problemen med? Dejtingappar har blivit en klassiker för den som vill träffa någon, så här ett decennium in i som exempel Tinders existens. De är både bra och dåliga, som allt annat, menar relationsexperten.
– Appar funkar för vissa, men inte för alla. Vi måste fatta att det finns inte en lösning som passar för alla, på samma sätt som det inte finns ett par jeans som kommer att passa alla. Man måste känna in och prova sig fram. Funkar det inte för mig? Varför är det så då? Har jag en för dålig beskrivning eller svajpar jag bara på direkt attraktion? Man får fundera på varför det inte funkar för just dig, säger Kalle Norwald.
Han har även ett annat standardtips till dem som söker kärleken.
– Gör saker du tycker är roligt med andra människor. Då ökar sannolikheten att hitta likasinnade.
När Kalle Norwald kommer till Skellefteå ska han ”prata om tankar och känslor kring sexualitet och relationer”.
– Hur vet vi att en relation är bra? Och hur vet vi att den inte är bra? Men det är bättre att fokusera på det som är positivt, för då ser man vad som är mindre bra ändå.