Eftersom det är Northvolt själva som lämnat in konkursansökan kunde Stockholms tingsrätt fatta beslutet om konkurs redan före lunch under onsdagen. Northvolt hade själva föreslagit Mikael Kubu på Ackordcentralen som konkursförvaltare, vilket det också blev. Han har bland annat varit rekonstruktör för SAS. Mikael Kubu var också konkursförvaltare för fordonskomponentföretaget IAC som gick i konkurs i januari 2024. Den berörde 1 400 anställda och hundratals konsulter. I februari i år tecknade han avtal med en ny ägare.
I och med konkursen har styrelsen för Northvolt spelat ut sin roll och det är konkursförvaltaren som tar över ansvaret för gäldenärens tillgångar och sköter konkursboet.
Konkursförvaltaren informerar också de anställda om lönegarantin som från och med den 1 februari i år hanteras av Skatteverket, tidigare var det länsstyrelsen som hade den uppgiften.
– Lönegarantin är ett bra skydd för de anställda, konstaterar Simon Engman.
Den innebär exempelvis att anställda kan få lön som tjänats in tre månader innan konkursansökan och lön för den första månaden efter konkursbeslutet. Dessutom får den anställde semesterersättning och uppsägningslön.
Genom konkursen uppstår ett konkursbo. Konkursboet belastas inte av historiken, tar inte över skulderna och har inte heller några krav från Kronofogden på sina axlar men konkursboet har å andra sidan inte några krediter att luta sig mot.
– I det här fallet skulle jag kunna tänka mig att Northvolts kunder, som är beroende av få tillgång till deras batterier kan gå in som garanter. Så har skett i andra liknande större konkurser, säger Simon Engman.
För konkursförvaltaren gäller det att kunna få ut så mycket ersättning som möjligt för tillgångsmassan, för att maximera utfallet för borgenärerna.
– Det allra bästa för Northvolt, och sannolikt även för borgenärerna, vore naturligtvis att kunna hitta en ny ägare som kan ta över verksamheten som redan är i gång. Jag tror faktiskt att det finns goda förutsättningar för det, menar Simon Engman.
Han konstaterar att det finns starka krafter som är måna om att det ska tillverkas batterier i Europa.
– Det finns ju mycket starka asiatiska producenter av batterier som skulle kunna köpa Northvolt, men det är en het säkerhetspolitisk fråga att hantera, säger Simon Engman.
Hittar man ingen köpare är det upp till konkursförvaltaren att sälja ut lokaler, utrustning och andra tillgångar.
– Men det vore naturligtvis värdeförstöring och jag hoppas inte heller att det blir fallet för batterifabriken i Skellefteå, menar Simon Engman.
På frågan om han tycker att Northvolt borde ha ansökt om konkurs i stället för att ge sig in i en rekonstruktionsprocess i USA menar han att ”det är lätt att vara efterklok”.
– Jag har full respekt för att styrelsen och ledningen ville utreda alla alternativ och resultatet blev till sist en konkurs. Kanske hade det varit bättre för verksamheten och de anställda att ansöka om detta tidigare, avslutar Simon Engman.
Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Linnéuniversitetet och konkursexpert, tyker inte att Northvolts konkurs kommer som en överraskning.
– Tyvärr inte. Redan i höstas ifrågasatte jag varför de valde en dyr Chapter 11-process istället för en svensk konstruktion. Det fanns ju ingen lönsamhet i bolaget överhuvudtaget.
Har de slösat bort sina sista pengar på att betala för Chapter 11-processen menar du?
– Det är svårt att värja sig från den tanken, det är det. Det var onödigt, för det spelar ingen roll var i världen du befinner dig om du inte är lönsam. Men konkursenär en stor besvikelse, inte minst för alla vanliga människor som trodde på det här, säger Marie Karlsson Tuula.
Vad händer nu?
– Först prövar domstolen om de är på obestånd, och när de fattat beslut om konkurs så utses en konkursförvaltare och alla andra avskiljs från verksamheten.
Innebär det att verksamheterna kommer att stängas och alla får gå hem?
– Teoretiskt sett kan konkursförvaltaren välja att fortsätta, men ska ju samtidigt se till borgenärernas bästa och ta in så mycket pengar som möjligt. Och vad finns det kvar? Det kan ju också finnas de som väntat på att det ska bli en konkurs för att det blir billigare att köpa, men det är svårt att säga, säger Marie Karlsson Tuula.