Statistik från projektet Rapportera Fästing visar att 382 stycken fästingfynd skickats in från Västerbottens län sedan projektet startade i maj. Av dessa kom 107 stycken från Skellefteå.
– Vi ser att det rapporterats in fästingar från alla kommuner i Västerbotten, Jämtland och Norrbotten. Antalet tros ha ökat markant de senaste 30 åren, främst längs norrlandskusten, säger Anna Omazic, forskare på Statens Veterinärmedicinska anstalt.
En ny fästingart har gjort intåg, denna kommer från de ryska tajgaskogarna.
– Vi ser att tajgafästingen etablerat sig längs kusterna i norra Sverige. Den och den vanliga fästingen är nu de vanligaste fästingarterna i Västerbotten.
Den nya tajgafästingen är väldigt likt den vanliga fästingen. Men kan bära på nya virus.
– Specifikt med tajgafästningen är att den kan bära med sig nya typer av TBE-virus som vi inte har i Sverige idag (än). Men är du vaccinerad mot TBE så har du ett skydd.
Fästingar sprids med djur men också via människor och att vi reser mer kan innebära att nya arter kommer till Sverige och Västerbotten, säger hon.
– I Sverige finns det uppemot femton olika fästingarter. En del kan leva specifikt på vissa djurarter, som igelkottsfästingen och fladdermusfästingen.
När exotiska fästingarter som inte setts i Sverige innan tar sig hit kan det innebära nya faror.
– De kan bära på smittämnen som kan orsaka sjukdomar hos djur och människor som vi inte har i Sverige idag.
Att fästingar ökat i Västerbotten beror delvis på klimatförändringen.
–Ifall växtsäsongen blir längre så har fästingarna möjlighet att föröka sig under en längre period. På vintern går de i dvala och har större chans att överleva om tjälen inte går så djupt ner i marken.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination om du bor i Gävle och söderut och vistas ute i skog och mark och grönområden. Tar du bort fästingen som bitit sig fast så snabbt som möjligt kan du känna dig relativt säker på att inte drabbas av borreliainfektion.
– Ta bort den så fort som möjligt. Bästa sättet är med en fästingborttagare men en pincett eller med händerna funkar också. Huvudsaken är att du får bort den från kroppen.
Har fästingen hunnit bita fast sig ska du hålla koll på bettet i cirka två veckor.
– Borrelia kännetecknas av en ring runt bettet. Upptäcker du en sådan eller får andra symtom som till exempel huvudvärk, feber, illamående eller smärta i kroppen ska du uppsöka läkare. Är du orolig är det alltid bäst att kontakta sin vårdcentral.
Än så länge har inga fall av TBE rapporterats i varken Västerbotten, Jämtland, eller Norrbotten.
Projektet Rapportera Fästing är ett sätt att se hur fästingpopulationen breder ut sig i Sverige. Men också för att kunna hitta nya arter.
– Norrland är en speciellt viktig region att hålla koll på eftersom det inte funnits så mycket fästingar där tidigare.
För att rapportera ett fästingfynd går man in på rapporterafästing.sva.se, klickar fram den fästing man sett och fyller sedan i med detaljer som efterfrågas. Bild på fästingen uppskattas också av forskarna.
– Det är enkelt att rapportera in sina fynd och gensvaret vi fått är otroligt. Projektet håller på fram till 2027.