– När allt är klart kring detta projekt kommer vi att dra igång verksamheten på allvar i Skellefteå och rekrytera medarbetare, berättar Mikael Thorgren, regionchef på Serneke.
Entreprenad- och fastighetsutvecklingskoncernen Serneke, som erbjuder tjänster inom projektutveckling, bygg och anläggning, är ett mycket expansivt företag. De omsätter idag 6,5 miljarder kronor och har 1 200 anställda. Grundaren och vd:n Ola Serneke har högt ställda mål och siktar på att Serneke 2030 ska vara ett av världens 30 största byggbolag och omsätta 40 miljarder kronor.
– Ola Serneke har en obändig vilja och verkar aldrig bli trött. Han är som ett kärnkraftverk och en stor inspirationskälla. Ett stort bolag kan göra skillnad och bygga framtidens samhälle. Vårt mål är att omsätta en miljard kronor i region norr inom fem år, säger Mikael.
Innan han i maj blev regionchef hos Serneke hade han, efter sin civilingenjörsexamen, i cirka 15 år arbetat hos husbyggaren Lindbäcks i Piteå, de sista åren som affärsområdeschef.
– Erik Lindbäck är en av mina stora förebilder som ledare. Han var engagerad, kunde sin verksamhet och gav utrymme för initiativ från alla medarbetare, vilket gjorde att man växte.
Mikael brinner lite extra för Skellefteå eftersom han har sina rötter i Burträsk och hans fru Sara, professor i entreprenörskap vid Luleå tekniska universitet, kommer från Kvarnåsen.
– Hennes släkt drev Thorgrens sågverk i Kvarnåsen och min pappa Sixten Forsell arbetade som elektriker på Snidex i Burträsk och mamma Lena på vårdcentralen.
Serneke region Norr sträcker sig från Sundsvall i söder till Kiruna i Norr.
– Vårt fokus blir att bygga upp starka lokala enheter på regionens tillväxtorter. Vi har sedan tidigare ett kontor i Sundsvall och närmast på tur står Umeå, Skellefteå och Gällivare/Kiruna. På sikt ska vi även etablera oss i Östersund. Den lokala närvaron är en av företagets framgångsfaktorer, säger Mikael Thorgren.
Han berättar att Serneke i stort sett har allt klart med ett stort byggprojekt i Skellefteå men att det ännu är för tidigt att berätta om det.
– När alla avtal är skrivna ska vi slå på stora trumman och då inleder vi också rekryteringen av medarbetare, exempelvis platschef och arbetsledare.
Serneke har byggt Northvolt Labs i Västerås som en totalentreprenad men det var aldrig aktuellt att ge sig in i anbudsstriden om bygget av batterifabriken i Skellefteå.
– Vi har ännu inte byggt organisationen färdig häruppe men vi kommer definitivt att vara med och erbjuda våra tjänster i senare etapper av batterifabriken, berättar Mikael.
Det första uppdraget som Serneke region Norr har är att uppföra ett hotell med 270 rum åt Diös i Sundsvall. Det bygget pågår för fullt.
Mikael Thorgren menar att det i Skellefteå finns mycket att göra speciellt när det gäller förtätning av staden.
– Det blir en mer levande stad om det bor fler personer i stadskärnan, säger han och lyfter fram ett projekt som Serneke jobbar med i Göteborg som ett bra exempel på detta.
Det är Göteborgs första riktiga skyskrapa Karlatornet som ligger i den nya stadsdelen Karlastaden.
– Det blir med sina 245 meter och 73 våningar Nordens högsta byggnad och den byggs mitt inne i Karlastaden där det också finns butiker, arbetsplatser, skolor, caféer och restauranger, avslutar Mikael Thorgren.