Prostitution förekommer i Skellefteå, precis som i övriga Sverige. Under 2020 kom det ovanligt många kvinnor utsatta i prostitution från Ryssland och Ukraina till norra Sverige.
– Det är kopplat till den organiserade brottsligheten och den svåra situation som uppstått på grund av covid-19. Det har inte kommit så många från Rumänien till den norra regionen som det brukar, men det har varit en ökning i Sverige generellt. Den ekonomiska situationen är svår i Europa och vi har träffat på kvinnor som vi vanligtvis inte träffar på, nya personer, säger Eva Norlin.
Hon är regionkoordinator för arbetet mot människohandel i norra Sverige och är stationerad i Umeå. Hon jobbar med det så kallade återvändarprogrammet, som finansieras via Jämställdhetsmyndigheten. Det handlar om att hjälpa personer utsatta för prostitution och människohandel att återvända till hemlandet och i samarbete med lokala myndigheter se till att de kommer till en säker plats och får hjälp med vård, utbildning och annat så de kan bli självförsörjande.
– Om vi bara arbetar med att bryta männens brottslighet utan att hjälpa kvinnorna, så gör vi det bara svårare för dem på andra sätt. Ofta har kvinnorna svårt att ta till sig att vi erbjuder hjälp, så vi brukar be någon från ett lokalkontor i deras hemland ringa och prata med dem.
Eva Norlin och hennes medarbetare håller ständigt koll på sexsajterna och annonserna som finns där. Hon säger att problemet är att kvinnorna måste ”gå med i spelet”.
– I annonserna står det ofta att kvinnorna älskar att ha sex, men när vi träffar dem så framgår det att ingen av dem älskar att ha sex med de här männen. Det är det sista de skulle göra om de kände att de hade ett alternativ. Gemene man skulle bli chockade om de såg de här sajterna. Män recenserar kvinnor som om de vore varor.
Eva Norlin är glad att KAST-mottagningar för män som köper sex har börjat öppna på fler platser i Sverige. I Skellefteå öppnade den våren 2020.
– Det här handlar om mäns våld mot kvinnor. När männen träffar kvinnor så har de betalat för att utföra övergrepp och det är vad det är, grovt sexualiserat våld. Vi måste nå männen även innan de köper sex och prata om deras förhållningssätt till porr. Männen har ibland klickat på så grova övergrepp att de ofta inte klarar av en vanlig, känslomässig relation.
Vad vill du säga till de som fortfarande påstår att många kvinnor gör det frivilligt?
– Jag har träffat många kvinnor under många år och jag har i stort sett inte träffat en enda som skulle ha gjort det om hon inte kände att hon var tvungen. När en man grips för sexköp, så kan kvinnan ofta inte minnas hur han såg ut. Kvinnan kan skratta, le och få honom att tro att hon vill ha sex, men när sexet pågår så dissocierar hon och stänger av. Det blir en väldigt komplex traumatisering. För kvinnorna blir utsatta för övergrepp, för våldtäkt, säger hon och fortsätter:
– Kvinnorna vet samtidigt att männen recenserar dem på de här sidorna så de kan inte visa vad de känner för då får de låga betyg. Har hon dessutom en hallick så har hon inte ens en möjlighet att säga nej till vissa kunder. Så att på fullaste allvar tro att en kvinna vill ha sex med tio vilt främmande män på en kväll, att inte veta vad männen vill eller vilka övergrepp de ska utsätta henne för, det borde vara orimligt för de flesta.
När hon ser någon kvinna som fått en dålig recension så är det ett tecken på att det verkligen är någon som behöver sökas upp.
– Då är det inte sällan en person som håller på att gå sönder. Hon är så traumatiserad att hon inte klarar av att upprätthålla en fasad.
Det finns också lokala kvinnor i norra Sverige som säljer sex och därför gör polisen uppsökande verksamhet även i andra miljöer.
– De lokala kvinnorna har ofta tidigare blivit utsatta för sexualbrott eller har en annan traumatisering. De vi träffar på kan även sakna försörjning och vill egentligen inte sälja sig.