Kritiserar pausen på industritekniska programmet

Gymnasieskolans ekonomi är ansträngd. Därför pausas Industritekniska programmet – men beslutet väcker både nationell och lokal kritik från näringslivet. ”De var inte i dialog med arbetsmarknadens parter”, säger Kent Berglund, regionchef för Teknikföretagen Norr.

Fotomontage. Industrietableringarna i Skellefteå kräver relevanta gymnasieutbildningar, enligt Industrirådet.

Fotomontage. Industrietableringarna i Skellefteå kräver relevanta gymnasieutbildningar, enligt Industrirådet.

Foto: Ebba Örn/Lars Eriksson

Skellefteå2021-06-11 08:00

Krav på besparingar i Skellefteås gymnasieskolor har lett till att flera yrkesutbildningar pausats och gjorts om till lärlingsutbildningar. Det skolförlagda industritekniska programmet kommer inte att erbjudas läsåret 2021/2022, något som väcker kritik.

– Vi har Europas största industrisatsning på gång i Skellefteå. Vi ser ett stort behov av kompetent arbetskraft som kommer att öka. Det gäller inte bara Skellefteå med Northvolts etablering, även andra företag i Norrlandsregionen kommer växa, säger Kent Berglund, regionchef för Teknikföretagen Norr.

I en skrivelse till Skellefteå kommun från Industrirådet, en nationell plattform för företag och fackliga representanter, kritiseras beslutet.

Industrirådet uppmanar kommunen att erbjuda den skolförlagda utbildningen till hösten 2022. Skrivelsen är undertecknas av Klas Wåhlberg, vd för Teknikföretagen, Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna och David Johnsson, vd för Trä och möbelföretagen.

– Som jag förstår var det ett politiskt beslut baserat på ekonomi, men man var inte i dialog med arbetsmarknadens parter, säger Kent Berglund.

Jan Midlert tillträdde som tf förvaltningschef för Utbildning och arbetsmarknad i december 2020. Han kan inte uttala sig om hur dialogen mellan gymnasieförvaltningen och näringslivet såg ut före det, men berättar:

– Beslutet togs i juni 2020, baserat på gymnasieskolornas ansträngda ekonomi och få sökande.

undefined
Jan Midlert, tf förvaltningschef för skolan i Skellefteå

Angående kritik på bristande kommunikation tillägger han:

– Idag har vi en bättre dialog både på lokal och nationell nivå, med Industrirådet och företag i regionen. Det innebär att vi kommer att vara tydligare i vår beskrivning av behoven på arbetsmarknaden när vi lägger fram förslag på programutbud inför läsåret 2022.

Allt färre elever söker sig till yrkesförberedande program, trots goda möjligheter till jobb i industribranschen. Det visar en rapport från Arbetsförmedlingen. 

– Det har varit få ansökningar tidigare år, men nu ser vi ett växande intresse för lärlingsutbildning i industriteknik, säger Jan Midlert.

Kommer programmet att återupptas läsåret 2022 till 2023?

– Det finns inget beslut om det än, beslutsprocessen kommer att pågå under sommaren. De ekonomiska förutsättningarna är en viktig del, säger Jan Midlert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!