Parlamentet är Europeiska Unionens direktvalda församling där medborgarna i medlemsländerna via allmänna val har inflytande. Det vill säga att Europaparlamentet är EU:s motsvarighet till riksdagen i Sverige. Alla medlemsländer arrangerar val till parlamentet under några dagar i maj då folkets representanter antingen kommer att bytas ut eller också få förnyat förtroende i ytterligare fem år.
Lars Eriksson: EU-valet – nu är det du som bestämmerI dag består parlamentet av 751 ledamöter varav 20 kommer från Sverige. Så kommer det att vara ända fram till att Storbritannien lämnar EU. Efter Brexit förändras parlamentets omfång och minskas till 705 ledamöter samtidigt som den svenska representationen ökas med en ledamot, till 21. Med andra ord stärks det svenska inflytandet.
Parlamentets tre huvuduppgifter är lagstiftning, kontroll och budgetarbete. Lagförslagen kommer från EU-kommissionen, men beslutas av parlamentet tillsammans med EU-rådet. Parlamentet väljer också EU-kommissionens ordförande samt godkänner hela kommissionen. Dessutom har parlamentet möjlighet att avsätta kommissionen.
För att EU:s budget ska gå igenom behöver parlamentet anta den. En hel del makt ligger med andra ord på denna folkvalda församling, men den är till stora delar delad med andra institutioner i unionen. Nu är det upp till Europas medborgare att avgöra vika som ska representera dem och vilken inriktning Europa ska ta.