”Ett tiotal potentiella kunder för grafitfabriken på Hedensbyn”

”Det finns ett flertal internationella spelare i Kina och Japan, samt Northvolt. Totalt handlar det om ett tiotal potentiella kunder för fabriken.”

Den här konceptskissen för grafitfabriken presenterades på onsdagskvällen. Blir fabriken av är det den delen längst söderut som ska bebyggas först.

Den här konceptskissen för grafitfabriken presenterades på onsdagskvällen. Blir fabriken av är det den delen längst söderut som ska bebyggas först.

Foto: Foto: Lars Andersson

Skellefteå2019-12-05 09:30
undefined
Den här konceptskissen för grafitfabriken presenterades på onsdagskvällen. Blir fabriken av är det den delen längst söderut som ska bebyggas först.

Det avslöjade Magnus Wikman, Node Pole, då det första samrådet inför den planerade fabriken för syntetisk grafit på Hedensbyn höll på Scandic på onsdagskvällen.

Ett 20-tal intresserade hade mött upp.

Kan ge 200 jobb

Norran avslöjade planerna på fabriken den 25 november. Fullt utbyggd med en dygnet runt-produktion av totalt 15 000 ton grafit per år väntas anläggningen ge sysselsättning åt cirka 200 personer.

Fabriken är planerad på det som kallas Hedensbyn Site East och kommer där att ta större delen av ytan. Sedan 2013 finns en detaljplan klar där och att ytan är avsedd för industriändamål.

Närmast boende finns 650 meter bort.

Bolagets enda jobb

Det är Sile, ett helägt dotterbolag till Skellefteå Kraft-delägda Node Pole (Nordic Industry Locations AB) som nu banar vägen för det företag som planerar produktion av syntetisk grafit för anoder i Skellefteå. Siles enda uppdrag är samarbetet med det internationella bolaget.

Magnus Wikman fick frågan om han hade tittat på produktion av syntetisk grafit.

undefined
”Vi har sett på produktion av syntetisk grafit i Japan, men säger vi var i Japan så avslöjar vi vilket bolag som vill etablera sig i Skellefteå”, berättade Magnus Wikman.

– Vi har sett på det i Japan, men säger vi var i Japan så avslöjar vi vilket bolag som vill etablera sig i Skellefteå, sa han.

Under de 90 minuterna på onsdagskvällen gjordes en genomgång av bland annat varför Skellefteå är en bra plats för grafittillverkning, hur tillverkningen går till och vilken miljöpåverkan den kan få.

Fabriken är planerad att byggas i tre block, vart och ett med en produktionskapacitet på 5000 ton grafit per år. Under produktionen finns det både värme om 1000 och 3000 grader så anläggningen kräver mycket energi.

Transportfrågor

Redan nu ses på möjligheterna att återvinna en del av energin. Högspänningsanslutningen kommer att tillhandahållas av Skellefteå Kraft.

Många av frågorna gällde transporterna till och från industriområdet. Svaret blev att det främst kommer att handlar om transporter till hamnen och då genom den förlängning som nu görs av Torsgatan. Tre till fem lastbilar om dagen väntas grafitfabrikens produktion generera.

Tidplan för grafitfabriken

Det här är Sweden Industry Locations East AB (Siles) förhoppningar om tidplan för grafitfabriken på Hedensbyn.

Nyår 2019/2020: Ansökan för miljöprövning lämnas in.

Augusti 2020: Miljödom klar.

September 2020: Byggstart.

18 månader senare, i början av 2022 ska fabriken tas i drift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!