På söndagsmorgonen anlände sju personer från Västerbottensgruppen vid Försvarsmakten till Skellefteå. Några timmar senare hade de satt upp ett 40 kvadratmeter stort militärtält, precis intill akutmottagningen. Tältet, som ska tas i drift under tisdagen, är tänkt som ”primärvårdens förlängda arm” och kommer att bemannas med personal från hälsocentraler i Skellefteå med omnejd.
I tältet kommer personer som befinner sig i riskgruppen över 70 år och som har feber över 38 grader med eller utan torrhosta att kunna komma för provtagning för covid-19. Ingen under 70 år kommer alltså att testas där.
– De tester man har gjort i Wuhan visar att det blir en markant ökning i dödsfall bland personer över 70 år och uppåt, berättar läkaren Karin Granberg, som kommer att vara en av dem som arbetar i tältet.
Ingen drop in
Hon betonar att tältet inte är någon form av drop in. De berörda personerna ska fortfarande ringa till sina hälsocentraler så gör de en första bedömning.
– Finns det ett behov så får de en bokad tid att komma till tältet för provtagning. När de kommer hit sitter de kvar i bilen och får sedan ett sms när det är deras tur att komma in i tältet. Dels kommer vi att kunna göra provtagning och dels så gör vi en bedömning om personen ska läggas in eller vårdas i hemmet och om det då behövs utökade insatser, säger hon.
Att det är primärvården som bemannar tältet har dels att göra med att de i vanliga fall är den första instans dit man vänder sig, men också av andra anledningar:
– Vi vill inte ha ett flöde av covid-19 inom akuten och slutenvården, på det här sättet hindrar vi smittspridning och så sparar vi på resurser i vården också. Vi kan vara tidseffektiva och materialeffektiva. Eftersom vi enbart ska hantera misstänkta fall behåller vi skyddsutrustningen på och behöver bara byta handskar mellan patienter, säger Karin Granberg.
”Vårdflödena blev bäst”
När placeringen av tältet bestämdes, ansåg man däremot att det var bättre att vara nära akuten än att placera tältet någon annanstans.
– Det är bra om vi eventuellt behöver slussa personer vidare. Vi tycker att vårdflödena blev bäst så här, patienten hamnar i fokus.
Tältet kommer att bemannas med en läkare, en undersköterska och en administrativ person. Från början kommer man att ha öppet halvdagar på vardagar, sedan utökas det till heldagar.
– Sedan ökar vi på allteftersom behovet ökar, då kan det bli kvällar och helger också.
Kapten Eje Olsson från Västerbottensgruppen vid Försvarsmakten var en av sju personer som var med och byggde upp tältet under söndagsförmiddagen.
– Det känns roligt och nyttigt att få vara med och stötta i en sån här tid. Det känns meningsfullt, säger han.
”Gjort för att stå länge”
Tältet som byggdes upp kallas för ”taktiskt tält 10” och består av ett yttertält och ett innertält som bultas fast i marken. El kopplas in och en dieselvärmare blåser in värme. Tältet är inte lika robust som ett vanligt militärtält och är inte gjort för att tas isär många gånger.
– Det är byggt i lättmetall, men när det väl står är det stabilt och det är gjort för att stå länge på samma plats.
Västerbottensgruppen har tidigare satt upp tält i Umeå och Lycksele.
– I Lycksele blåste det så mycket att vi var sju män som fick hålla i tältet för glatta livet så att det inte skulle blåsa bort, berättar han.
Det är betydligt gynnsammare förhållanden i Skellefteå under söndagen. Soligt och en lätt bris.
– Det är viktigt att vi får fara ut och göra sånt här. Nu är det ju skarpt läge, men vi lär oss mycket och ser våra brister, säger Eje Olsson.