Ett folkhem med inslag av direktdemokrati

Folkomröstningar, kultur utan ett nybyggt kulturhus samt satsning på den kommunala kärnverksamheten är vad Sverigedemokraterna vill genomföra om de får styra Skellefteå kommun de tre kommande mandatperioderna. ”Vi strävar efter en folkhemskommun”, säger partiföreträdaren Markku Abrahamsson.

Skellefteå ska inte ta emot fler flyktingar än vad staten kräver av kommunen, menar Markku Abrahamsson.

Skellefteå ska inte ta emot fler flyktingar än vad staten kräver av kommunen, menar Markku Abrahamsson.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2018-05-26 09:00
undefined
I Markku Abrahamsson och Sverigedemokraternas framtida vision kommer folkomröstningar i Skellefteå att bli vanligare.

Vi gav partiernas företrädare i Skellefteå en tankeutmaning: Om ditt parti fick egen majoritet i tre mandatperioder hur skulle Skellefteå se ut då? Häng med på en resa till 2030 – en framtidsresa med Skelleftepolitikerna i förarsätet.

Markku Abrahamsson, ny företrädare för Sverigedemokraterna i Skellefteå, menar att de står för en helt annan politik än alla andra partier i Skellefteå kommunfullmäktige.

– Vi är det enda alternativet till det politiska etablissemanget. Sverigedemokraterna i Skellefteå vill skapa de bästa förutsättningarna för återskapandet och upprätthållandet av en kommunal variant av det svenska folkhemmet. Vi står varken till höger eller vänster, säger Markku Abrahamsson.

Vi är det enda alternativet till det politiska etablissemanget.

Han poängterar att dagens Skellefteå visserligen är en bra kommun att leva i, men att utvecklingen är på väg åt fel håll. Markku är ny inom partipolitiken och det som väckte engagemanget var hans motstånd till bygget av kulturhuset.

– Det fanns inget intresse från de andra partierna att lyssna, eftersom beslutet redan var fattat. Då förstod jag att om man verkligen vill förändra något så måste man vara invald i kommunfullmäktige.

undefined
Sverigedemokraterna är emot kulturhusprojektet eftersom de menar att kostnaderna blir alldeles för höga.

Markku menar att motståndarna till kulturhuset har fått rätt.

– Vi varnade för skenande byggkostnader och vi verkar få rätt. Jag ställer mig positiv till en utveckling av den lokala kulturen, men jag menar att det inte behöver vara grandiost på det sättet. Mitt motstånd är inte riktat mot kulturen utan bara mot kulturhusprojektet.

Kommunen borde enligt Markku satsa på en mer kostnadseffektiv lösning. Nordanå skulle i Sverigedemokraternas Skellefteå kunna bli ett kulturellt nav för hela kommunen.

– Om skattepengarna går till betongväggar istället för att användas till våra äldre så ställer jag inte upp på det.

Det är här vi kan se konturerna i det partiet kallar en folkhemskommun. Skattepengarna ska hanteras varsamt och gå till kommunens kärnverksamheter – inte till, som de menar, vidlyftiga byggnader.

– Vi vill ha ett överskottsmål på minst två procent för att långsiktigt klara välfärden. Vår budget ska vara i balans.

Större insyn i de kommunala nämnderna, ökad dialog med medborgarna samt återkommande folkomröstningar är något Sverigedemokraterna vill förverkliga.

– Vi vill vitalisera den lokala demokratin. Det kan handla om några folkomröstningar per mandatperiod.

I centrumbrofrågan ställer sig partiet just nu på motståndarsidan. Markku förklarar att de inte är några generella bromotståndare och kan absolut tänka sig en lösning med en centralt placerad bro, men än är det alldeles för tidigt att ta upp frågan.

– Vi anser att kommunen ska respektera folkomröstningen. Istället vill vi förskottera pengar till bygget av E 4-bron.

Han tycker att de övriga partiernas förhållningssätt till målet på 80 000 invånare 2030 är okritiskt. Sverigedemokraterna är inte emot att kommunens invånarantal ökar, men då måste det gå hand i hand med en hållbar tillväxt.

– Målet är bara en siffra, det viktigaste är vilken kommun vi har när vi kommer dit.

Markku påpekar att 2030-visionen innebär att Skellefteå ska växa med hjälp av ett ökat mottagande av nyanlända asylsökande.

– Man skapar orealistiska förväntningar på den gruppen.

Skellefteå ska inte gå i bräschen för mottagandet av flyktingar.

Tron att dessa nya invånare, efter en kort tid i Sverige, ska kunna försörja sig själva samt vara en del av kommunens kompetensförsörjning är att försköna verkligheten menar Markku. Så länge kommunen inte kan integrera de nyanlända på ett bra sätt, och det kan de inte enligt Markku, ska Skellefteå inte heller ta emot fler än vad staten kräver av kommunen.

– Skellefteå ska inte gå i bräschen för mottagandet av flyktingar.

För att kommunen ska kunna blomstra och fortsätta vara en trygg plats så behövs en ”vi-känsla”, förklarar han.

– De som kommer till Skellefteå ska känna att det är lätt att förhålla sig till den lokala och nationella kulturen. Vi kan inte ha parallellsamhällen med olika grupperingar, vi måste jobba tillsammans.

Markku ställer sig tveksam till den offensiva investeringsvåg som kommunen i detta nu genomför. Investeringar som görs med lånade pengar kommer att påverka kommunens ekonomi, och i förlängningen kärnverksamheterna, negativt. Markku menar att Skellefteå inte kan växa med offentliga investeringar i kulturhus och storskolor. Partiets framtidsrecept är istället att investera i välfärd, infrastruktur, utbildning samt att satsa på det lokala näringslivet – i hela kommunen och inte bara i centrala stan.

– Vi vill ha barnomsorg som skapar trygga barn, världens bästa äldreomsorg och en trygg kunskapsskola.

undefined
Skellefteå ska inte ta emot fler flyktingar än vad staten kräver av kommunen, menar Markku Abrahamsson.

Ytterområdenas offentliga miljöer vill Sverigedemokraterna rusta upp. Ett underhåll som de menar har försakats under ett flertal år.

– Att ha vägar utan hål är en grundförutsättning för att vi ska få hit företag som vill etablera sig.

Fritidssektorn är ett område där Sverigedemokraterna i Skellefteå vill satsa kommunala medel. Badhuset i Skelleftehamn är ett prioriterat projekt.

– Majoriteten i fullmäktige har misskött Skelleftehamn.

Storskolorna som nu skapas i Skellefteå är Sverigedemokraterna motståndare till, däremot ställer de sig positiva till privatskolor.

– Vi förespråkar mindre enheter som vi tror ger tryggare barn och bättre skolor. Det är mer ekonomiskt fördelaktigt att renovera befintliga skolor istället för att riva och bygga nytt.

Privatisering av kommunala välfärdstjänster, som till exempel äldreomsorgen, är de betydligt mer tveksamma till.

– Vi står inte upp för en privatiseringspolitik för privatiseringens egen skull.

Markku menar att man måste vara nyanserad i debatten. Han tycker att vänstern idag målar upp ett skräckscenario och att de borgerliga utgår från en allt för enkel och positiv bild av privatiseringar.

– Vi står mitt emellan och kan välja, men i grunden är vi mer negativa än positiva till privatiseringar.

I Sverigedemokraternas Skellefteå finns inga ideologiska hinder att förändra den kommunala skattesatsen.

– Kan man bara motivera att skatten går till rätt saker ska man inte vara rädd för att höja den. Finns det däremot möjlighet att sänka den ska man göra det, men det betyder inte att vi ska tumma på varken överskottsmålet eller välfärd.

Kommunens förberedelser av industrimark och infrastruktur runt satsningen på batterifabriken är en god investering enligt Markku.

– Det handlar inte bara om batterifabriken, kommer inte Northvolt hit så är jag helt säker på att andra företag gör det.

undefined
Markku Abrahamsson anser att Sverigedemokraterna är det enda alternativet till det politiska etablissemanget.

Partiet säger sig ha en pragmatisk syn på ägandet av de kommunala bolagen.

– Om vi har kommunala bolag som fungerar bra så finns det ingen anledning att förändra ägarbilden.

I partiets framtida vision kommer Skellefteå Airport fortfarande att vara i kommunalt ägo. Skellefteå Kraft är ett väl fungerande bolag som dessutom ger kommunen extra tillskott i kassan.

– Det vore ansvarslöst att sitta här och överväga en försäljning av Skellefteå Kraft.

Skebo är ett bolag som Markku har många åsikter om. Positivt är att Skebo ger en god boendeupplevelse åt sina hyresgäster. Negativt är att bolaget används som ett politisk verktyg av de styrande i kommunen. Att man till exempel sålde ut delar av Skebos lägenhetsbestånd var enligt Markku inte något som gynnade medborgarna utan var ett sätt för politikerna att försöka uppnå målet på att bli 80 000 invånare.

– Det här är lägenheter som vi kommuninvånare redan har betalt.

Sverigedemokraterna vill se över ägardirektiven så att Skebo inte kan ge förtur till vissa grupper, vilket enligt Markku strider mot likställighetsprincipen i kommunallagen.

– Vi vill att fördelningen av lägenheterna har ett mer demokratiskt perspektiv.

Han menar till exempel att nyanlända inte ska särbehandlas. Behöver någon av dem stöd får de som alla andra söka hjälp hos socialtjänsten, men då ska samma kriterier gälla för alla, menar Markku.

– Tar man ett större ansvar över sin egen etablering kommer man snabbare in i samhället.

På frågan om hur många invånare kommunen har 2030 i Sverigedemokraternas vision, vill Markku inte precisera.

– Jag vet inte hur många invånare vi är, men jag vet att vi har det bra.

Statsvetaren David Feltenius kommenterar Sverigedemokraternas vision:

”Sverigedemokraternas ideologi är omdebatterad, men kan beskrivas i termer av socialkonservatism och nationalism. Denna ideologi märks i partiets vision om Skellefteå, där en kommunal variant av folkhemmet skall återupprättas. En restriktiv syn på flyktingmottagande är också den i enlighet med ideologin. Noterbart är att det deltagardemokratiska idealet har en plats i partiets vision om Skellefteå, uttryckt i form av flera återkommande folkomröstningar. Målet tycks vara att engagera medborgarna politiskt i högre utsträckning och därigenom vitalisera demokratin, men exakt hur det skall gå till är inte alldeles klart.”

David Feltenius, docenten i statsvetenskap på Umeå universitet.

undefined
David Feltenius, docenten i statsvetenskap på Umeå universitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!