Erik Brännström prisad för sin kokbok: ”Magiskt och oväntat”

Skelleftekillen Erik Brännström, även känd som "Vilde kocken", prisas för sin kokbok Street food.

Kokboken "Street food".

Kokboken "Street food".

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2018-11-15 17:54
undefined
Erik Brännström, eller "Vilda kocken" som han också kallas, prisas för sin kokbok "Street food".

Det är Måltidsakademiens biblioteksstiftelse som årligen delar ut cirka 30 olika priser inom måltidslitteratur. Erik Brännströms "Street food" utsågs i år till bästa kokbok i kategorin Livsstil.

– Det känns helt magiskt och oväntat. Jag vet att det är en jättebra bok, men att den skulle prisas trodde jag inte. Det görs 300–400 kokböcker per år, så det finns ju konkurrens. Livsstil är en ganska bred kategori, men street food har ju blivit en livsstil, säger han.

Med smak från världens gator

Det har inte aviserats om några nomineringar, utan Erik blev för ett tag sedan kontaktad om att han skulle bli prisad.

– Det damp ner ett mejl att jag vunnit, men det blev inte officiellt förrän idag, så jag fick hålla det för mig själv, berättar Erik Brännström.

undefined
Erik brännström vid torsdagens prisutdelning i Stockholm. Foto: Privat.

Barbro Stanley sitter med i Svenska måltidsakademien och det är hon som letar böcker att nominera i just kategorin Livsstil.

– Sen ber jag förlagen skicka in böckerna till Grythyttan och slutligen är det en jury, som i år sammanträtt vid fyra tillfällen, som utser vinnarna, säger hon.

På torsdagseftermiddagen mottog Erik Brännström priset på Kungliga biblioteket i Stockholm.

undefined
Kokboken "Street food".
Livsstilskategorin

Litteratur som behandlar måltidsideologier, exempelvis veganmat, fast food, slow food eller måltider för särskilda aktiviteter som idrott, camping, båtliv, med mera.

Källa: Måltidsakademiens biblioteksstiftelse

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!