Enorm vätgasfabrik kan placeras i Skellefteå

LKAB:s ReeMAP-projekt för återvinning av gruvavfall har nu utvecklats till att även omfatta vätgas. Skellefteå är en av tre orter som utreds som lämplig för satsningen.

Målet i ReeMAP-projektet är att genom fossilfria processer återvinna anrikningssand från LKAB:s järnmalmsproduktion.

Målet i ReeMAP-projektet är att genom fossilfria processer återvinna anrikningssand från LKAB:s järnmalmsproduktion.

Foto: Fredric Alm

Skellefteå2020-09-28 09:36

I ReeMAP-projektet har LKAB utökat ambitionen till att också producera insatsvaror, inklusive vätgas, och elektrifiera processerna vilket nästan helt kan eliminera koldioxidutsläppen i processen.

ReeMAP:s projektchef Ulrika Håkansson berättar att det ännu återstår utmaningar med såväl teknikutveckling som lokalisering och industrialisering.
– Det kommer behövas en yta på upp till 50 hektar för våra egna anläggningar. Tåganslutning och hamntillgång är också viktigt eftersom vi kommer skeppa ut uppemot 1 miljon ton produkter. Produktionen, speciellt den av vätgas, kommer bli energiintensiv. Alla dessa behov utreder vi i första hand förutsättningarna för i Luleå, Skellefteå och Helsingborg, säger hon i ett pressmeddelande.

Förstudie pågår till och med 2021 och full produktion, efter miljötillstånd och konstruktion uppskattas kunna uppnås 2027.

Målet i ReeMAP-projektet är att genom fossilfria processer återvinna anrikningssand från LKAB:s järnmalmsproduktion, och omvandla det till produkter som EU klassificerar som kritiska råmaterial på grund av högt importberoende och stor betydelse för Sveriges ekonomi; fosformineral och sällsynta jordartsmetaller. Dessutom kommer även gips och fluorprodukter att produceras i industriparken, med våtkemiska processer.

– LKAB bygger vidare på Sveriges styrka som ett innovativt land. ReeMAP är ett viktigt initiativ för att ta tillvara dagens gruvavfall, leda till ökad cirkularitet och bidra till klimatomställningen genom såväl fosfor som sällsynta jordartsmetaller, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Leif Boström, som är direktör för Affärsområde Specialprodukter som driver utvecklingsprojektet vid LKAB, konstaterar att det blir en mångmiljardinvestering som kommer skapa hundratals jobb. 

– Industriparken blir ett kemiindustriellt centrum där vi utvinner morgondagens resurser med innovativ teknik och sätter en världsledande standard på rena produkter, energieffektivitet och emissioner, berättar han.

Fosformineralgödsel ger möjlighet till rika skördar genom effektiv tillförsel av växtnäring, upp till hälften av dagens jordbruksproduktion är beroende av det. 

– Vi har en ambition att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande gruvföretagen i världen, avslutar Jan Moström, vd och koncernchef för LKAB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!