Det är tisdag och klockan har just slagit ett. Kvinnorna strömmar till EFS lokaler på Stationsgatan, sedan avlöser kramar och högljudda skratt varandra. Över en kopp kaffe och en kaka samlas nyanlända och svenskar för att samtala, lära sig språket och för att få en förståelse för det svenska samhället.
Pensionerade lärare
På tisdagar står det svenska språket i fokus. Med hjälp av ett antal kvinnliga pensionärer, många av dem tidigare lärare, inriktas stora delar av träffen på deltagarnas individuella behov, läxläsning eller annan språkträning. Vid ett av borden den här tisdagen spelar man ”Alias” där deltagarna turas om att ta upp ett kort med en bild på sedan får de övriga deltagarna ställa frågor och gissa vad som gömmer sig bakom korten – allt för att utvidga ordförrådet och lära sig uttalet.
– Vi brukar alltid blanda svenskar och nysvenskar vid borden, det är så man bäst lär sig språket, säger Anna Marklund, som är pensionerad specialpedagog, och alltid deltar vid tisdagsträffarna.
”Här kan man slappna av och släppa all stress. Det här är en plats för värme och skratt.”
Delar erfarenheter
Vid varje träff har de också ett gemensamt gruppsamtal. I det samtalet delar de erfarenheter med varandra utifrån teman som ger en fördjupad förståelse av samhället. Det kan till exempel handla om sjukvård, skola, föräldraskap, traditioner eller arbetsliv.
På torsdagarna brukar de samlas och laga lunch och äta tillsammans, sjunga tillsammans med Birgitta Wikström och sedan står Rose-Marie Lindfors för berättandet.
– Här kan man slappna av och släppa all stress. Det här är en plats för värme och skratt, säger Odette Katabizi, som kom till Skellefteå från Burundi för ett och ett halvt år sedan och fick nys om Migrantmammorna via en bekant.