Att dessa båda möttes på ett kafé några veckor före jul, det berodde på att de fått kontakt med något som Svenska Kyrkan drog igång redan i våras.
Projektet "Vän i Skellefteå" går ut på att inrikesfödda ska få lära känna utrikesfödda på ett lätt och enkelt sätt. Kanske bli nära bekanta eller kanske bästa vänner för hela livet.
Hur det blir med den saken går ju inte att veta från början för:
- Vänskap ser så olika ut och det är okej, försäkrar Brita Melin.
Och hon bör ju veta, för det är Brita som är den som ansvarar för matchningen.
Vänskap ser så olika ut och det är okej.
- När det gällde Berit så tänkte jag först på en annan person, men så tyckte jag inte att det stämde riktigt. Sedan kom jag att tänka på Khodadad istället och då kände jag att det kunde vara rätt.
Det var Skellefteå pastorat som tog initiativet till att starta Vän i Skellefteå. Liknande verksamhet finns på andra platser i landet, bland annat i Umeå.
- Det handlar om integration. Att få människor från olika länder, med olika språk och olika kulturer att mötas och lära känna varandra.
Vän i Skellefteå finns på Facebook och det var där både Khodadad och Berit anmälde att de ville delta. På församlingshemmet i Kåge jobbar Brita Melin som ansvarar för projektet. Den som gör en ansökan på Facebooksidan får besök av Brita som ställer ett antal frågor om intressen, särskilda önskemål med mera. Sedan är det hon som parar ihop både enskilda, par och även hela familjer med varandra.
- I det här fallet var det ganska enkelt. Både Berit och Khodadad var två öppna kort. De hade inga särskilda önskemål, varken om kön, ålder eller intressen.
Ännu är det inte jättemånga som satt upp sig på Britas vill-bli-vän-lista, men självklart hoppas hon att det ska bli fler med tiden.
- Projektet drog igång i våras och hittills har jag gjort ett tjugotal matchningar.
Den 30-årige studenten Khodadad från Afghanistan var alldeles ensam i stan och ville träffa någon att prata svenska med. Någon som kan lära honom mer om platsen han flyttade till för två år sedan.
Den 49-åriga trebarnsmamman Berit ville få kontakt med någon som kommer från ett annat land och som talar ett annat språk.
- Vi kan inte gå omkring och ha åsikter om andra om vi inte sätter oss in deras liv. Det är extremt viktigt i den tid vi lever i nu, tycker Berit.
Så hur mycket har de då lärt känna varandra under den här korta tiden?
Inte så jättemycket - än - men en fråga från Norrans reporter får genast båda två att nappa.
Fiske. Där har de verkligen något som kan betraktas som ett gemensamt intresse.
- Jag fiskade när jag bodde i Filipstad, berättar Khodadad.
- Och jag brukar reda ut barnens hoptrasslade metrevar, skrattar Berit.
Första gången de möttes var på ett kafé. Det är nämligen vad Brita Melin rekommenderar varmt: Träffas på en neutral plats dit båda har lätt att hitta. Skulle det inte kännas bra är det bara att resa sig upp, säga hejdå och gå därifrån.
Andra gången Berit och Khodadad möttes så var han hembjuden till henne. Så småningom kommer säkert hon att bli hembjuden till honom också, fast just nu passar det inte så bra.
- Jag bor i ett litet hyresrum och så är jag jättedålig på att laga mat. Det måste jag bli bättre på först.