En levande saluhall i det fria

Då REKO-ring Skellefteå hade första testutlämningen var 15 lokala matproducenter på Campusparkeringen för att leverera matvaror. Och variationen var stor. ”Det här är verkligen ett efterlängtat arrangemang”, säger Anna-Lena Bramsäter.

Anneli och Lars-Erik Nilsson köper honung av Monica och Camilla Wiklund, Nybo bigård.

Anneli och Lars-Erik Nilsson köper honung av Monica och Camilla Wiklund, Nybo bigård.

Foto: Carina Kvist

Skellefteå2019-03-21 07:00
undefined
Anna-Lena Bramsäter och barnbarnet Hannah Lundqvist köper potatis och vitkål från Stefan och Margaretha Olofsson, Kräkångers ekogård.

In mot parkeringen på Campus rullar bil efter bil under tiden som producenterna packar upp sina matvaror. Det är första gången som REKO-ring Skellefteå har testutlämning och under en timme ska bland annat ekologiska grönsaker, potatis, ägg, kött, korv, bröd, mjöl, honung och svamp, byta ägare. Beställningar har gjorts i en facebookgrupp och försäljningen av råvaror och produkter sker direkt från producent till konsument. Alla affärer görs upp i förväg. Anna-Lena Bramsäter köar för att hämta vitkål och potatis från Kräkångers ekogård.

– Det här är verkligen ett trevligt sätt att handla på. Det är stor variation på utbudet och kul att träffa producenterna. Ett efterlängtat arrangemang, säger hon och betalar sina förbeställda varor.

undefined
Chris Ahmet, Västerbotten korv, levererade korv och hamburgare då REKO-ring Skellefteå hade sin första testutlämning.

Minskar långa transporter

Chris Ahmet och Emelie Hertz, Västerbotten korv, har bagaget på bilen full med kylboxar som rymmer både korvar i olika smaker, hamburgare och egenhändigt gjorda såser och marinader.

– Vi har haft en hel del att göra sista tiden. Vi har fått många beställningar och det är ju fantastiskt, säger Chris Ahmet med ett leende.

Emelie som är en av initiativtagarna och administratörerna för REKO-ring Skellefteå, är glad över att intresset för närproducerat är så stort.

undefined
Eva Fahlgren köper grillost av Pär Hellström och Matilda Hellström, Svedjan ost.

– Det här är ett bra sätt att bidra till att minska långa transporter och onödiga förpackningar. Att träffa andra producenter och de som har förbeställt ger så otroligt mycket. Kul att intresset är så stort, säger hon glatt.

Pär Hellström och Matilda Hellström, Svedjan ost, hade med sig grillost, hårdost och blå mögelost. Båda beskrev REKO-rings första testutlämning som en toppenidé.

– Det är enkelt, trevligt och modernt. Producenterna kompletterar varandra med sina mathantverk och det hela har fungerat bra praktiskt. Det här är en levande saluhall i det fria, säger Pär Hellström.

Köerna till de olika producenterna börjar fyllas på och en som har handlat både ost, ägg, kött och bacon är Eva Fahlgren.

– Det är trevligt att träffa producenterna och det är enkelt att sitta hemma och beställa vad man vill ha. Nu hoppas jag att det blir fint väder så man kan se fram emot att grilla det jag har köpt.

undefined
Anneli och Lars-Erik Nilsson köper honung av Monica och Camilla Wiklund, Nybo bigård.
undefined
Intresset för närproducerad mat var stort.
undefined
Katarina Bergsten och Kai Nedergård köpte ägg av Malin Andersson Lundberg och Tove Andersson, Malin mitt i myllan.
undefined
Emelie Hertz guidar besökarna rätt.
REKO-ring

REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om