”Det kändes som att jag fått en chans att leva igen”

Det finns många skäl till att folk hamnar i norra Sverige. För många är det ett jobb och den hälsosamma balansen mellan arbete och privatliv. För andra är det de mer överkomliga huspriserna och den nästintill ändlöst vackra naturen.

Sumbal och Usman flyttade till Skellefteå 2021.

Sumbal och Usman flyttade till Skellefteå 2021.

Foto: Donna Richmond

Skellefteå2023-09-08 10:00

Men för Sumbal Usman, 31, från Pakistan bestod tjusningen med att bo i Skellefteå av en grundläggande mänsklig rättighet – en kvinnas rätt att röra sig i sitt närområde utan att bli ifrågasatt om varför hon inte har en manlig släkting med sig.

– Jag kände mig aldrig bekväm nog att gå ut i Lahore, min hemstad i Pakistan, säger hon där hon sitter i den eleganta Skelleftelägenheten som hon delar med sin man Usman Naeem, 32.

undefined
Paret gifte sig 2019.

– Folk gillar inte att se kvinnor ute själva i Pakistan, lägger Sumbal till.

– Om jag gick till affären själv fick jag frågor; ‘varför är du här själv? Var är din man? Var är din far, var är dina bröder?’

Det gjorde det inte lättare att hennes man, Usman, jobbade på annan ort tre eller fyra månader åt gången. Usmans ingenjörsjobb förde honom till Europa och Nordafrika och Sumbal blev mer och mer förtvivlad över bristen på möjligheter för henne i Pakistan.

– Varje gång Usman åkte i väg för att jobba utomlands så kände jag mig ledsen. Inte bara för att jag saknade honom men också för att jag skulle känna mig fången i mitt hemliv igen, säger hon.

Men Usmans affärsresor i Europa hade öppnat upp nya vyer för honom och han började fila på en plan för att hjälpa sin fru, som han gifte sig med 2019. Kanske skulle de kunna flytta till ett europeiskt land tillsammans.

undefined
Hemmet är en fin lägenhet i Skellefteå.

– Jag hade stor erfarenhet av att jobba i olika kulturer och började se att många av dem var mer öppensinnade än vad jag var van vid. Och speciellt i Europa såg jag att könsdiskriminering var ganska ovanligt, eller åtminstone framstod det så för mig.

Sedan återvände Usman till sin fru i Lahore och såg hur ledsen hon var över att vara så begränsad.

– Jag insåg att min fru inte hade några möjligheter i Pakistan. Hon är lysande, hon är begåvad och hon försökte starta ett eget företag men det var så svårt. Vi försökte starta verksamheter tillsammans men det funkade inte heller. Hon försökte få ett jobb. Men det finns inte så många möjligheter för kvinnor att jobba självständigt. Det ses ner på. I vår kultur är det så att om mannen tjänar pengar så borde kvinnan stanna hemma.

undefined
Usman säger att han aldrig har sett Sumbal mer självsäker.

Men sedan, 2021, fick Usman ett jobberbjudande från Northvolt. 

– Det var som att en dröm blev sann, säger Usman.

Sumbal, en sprudlande och positiv kvinna fortsätter historian.

– Usman berättade för mig om hur han sett att folk lever i de olika länderna, speciellt i Europa. När han berättade att vi skulle flytta till Sverige så kändes det som att jag fått en chans att leva igen. Han sa att jämställdhet är viktigt i Sverige och att vi kommer få alla de möjligheter som vi har letat efter. Det var så spännande. Vi skulle inte vara tvungna att vara ifrån varandra tre-fyra månader åt gången. Jag skulle kunna ha ett liv utanför hemmet. Vi skulle till Sverige och det spelade ingen roll att det är ett land där det kan vara 23 eller 24 grader kallt.

Sumbals första intryck av Skellefteå var väldigt positivt. Hon var imponerad av hur ren staden är och hon älskade den stora blå himlen man kan se här. Vidare var hon väldigt imponerad av hur trevlig lokalbefolkningen är. Norrlänningar har ibland ett dåligt rykte om sig att vara ovänliga och avståndstagande men så är det inte enligt Sumbal och Usman. 

– Det var så lätt att prata med folk. De var så vänliga. Och de flesta av dem pratade engelska med oss så att vi kunde förstå varandra, säger Usman.

undefined
Sumbal och Usman har känt varandra sedan de båda var 14.

Sumbal började lära sig svenska och njöt av att vandra omkring i Skellefteå. Hon filmade vägen hon skulle gå till SFI på campus så att hon inte skulle hamna vilse. Sedan åkte hon runt på Skellefteås bussar och uppskattade i allmänhet sin frihet utan att omringas av dömande män som uttryckte sitt missnöje med att se en ensam kvinna ute på promenad.

– Det här är ett fantastiskt land för mig, säger Sumbal. 

– Om jag vill njuta av naturen tidigt på morgonen, även om det är minus 10, så kan jag enkelt gå omkring och ta bilder. Och när jag vill så kan jag gå och sitta vid älven och bara andas den friska luften. Jag njuter verkligen av att ha ett självständigt liv.

Sumbal talar nu nästan flytande svenska och när hon gått klart sin sista SFI-kurs kommer hon börja jobba på en förskola.

Paret planerar för en framtid i Skellefteå. De vill bilda familj i ett land där deras barn kan välja yrke och planera sina liv fritt från kulturella begränsningar.

Usman är också nöjd med att bo i Sverige. 

– De senaste tio åren har jag rest till många länder men Sverige är det första stället där jag känner att detta är mitt hem, detta är mitt land.

Och självklart är han glad över att Sumbal äntligen kan leva ett friare liv.

– Jag har känt Sumbal sedan vi båda var 14 år. Jag har aldrig sett henne så här lycklig och självsäker, säger han. 

– Jag älskar att hon kan ha ett liv på sina egna villkor. I motsats till när vi bodde i Lahore så oroar jag mig aldrig för henne när hon går ut på promenad. I Skellefteå går hon ut själv för att promenera till sina SFI-lektioner eller för att ta bilder på himlen, säger Usman. 

Och sen tillägger han:

– Hon är fri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!