Det var i fredags som det stod klart att ett större klusterutbrott utbrutit på äldreboendet i Skellefteå. Efter att en screening genomförts konstaterades 15 smittade, 8 personal och 7 boende. Det var det största utbrottet hittills inom kommunens äldreomsorg, som varit relativt förskonad från smittan.
Screeningen av brukare vid boendet ifråga fortsatte under helgen, men resulterade inte i att fler smittade konstaterades.
Det berättar vård- och omsorgschef Ejja Häman-Aktell när hon skriftligt redogör för smittläget på boendet:
”Det aktuella smittläget efter helgen på det drabbade vård- och omsorgsboendet är att inga fler boende eller medarbetare har konstaterats ha covid-19. En individ har avlidit med covid-19.”
Den avlidne är en boende. Inga andra smittade behöver i dagsläget sjukhusvård, fortsätter Ejja Häman-Aktell.
I fredags uppgav hon att både brukare och personal inom kommunens vård- och omsorg hade en hög vaccinationsgrad, på över 90 procent. Samtidigt innebär det att ett antal medarbetare inte vaccinerat sig, och ända arbetar med äldre.
Hur ser du på den uppkomna situationen?
– Varje gång vi får smitta i verksamheten så är det verkligen olyckligt. Tyvärr ser vi att pandemin inte är över. Vi fortsätter att följa de basala hygienrutinerna och har munskydd, säger Ejja Häman-Aktell.
Hon fortsätter:
– Vi gör allt vi kan för att fortsättningsvis minska smittspridningen, och skydda de sköra och äldre. Det sker i dialog med Vårdhygien, säger Ejja Häman-Aktell.
Maria Marklund, medicinsk chef på regionens vårdhygien, berättar att de har daglig kontakt och täta avstämningar med de enheter där smitta upptäcks. Hon vill inte berätta om vilka specifika insatser de rekommenderat på just detta boende, men svarar generellt:
– Det kan handla om råd kring skyddsutrustning, vilken städning som behövs och mycket annat, säger hon.
Stephan Stenmark är smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.
Är det inte oroväckande att så stora utbrott sker – trots den höga vaccinationsgraden?
– Inget vaccin är hundraprocentigt, men de som är vaccinerade har ändå en minskad risk för svår sjukdom och dödsfall. Men sedan ser vi också en sämre vaccineffekt på de äldre, och jag tror att vi inom kort kommer att få se en tredje dos till gruppen sköra äldre, säger han.