Det var full fart i stadsparken i lördags då den lokala brukshundklubben bjöd in allmänheten till att bekanta sig med klubbens verksamhet.
– I Skellefteå kan vi förutom de klassiska brukssporterna som spår, sök, rapport och skydd även erbjuda utbildning, träning och tävling i agility, rallylydnad och nose work, berättar Anders Lundqvist och tillägger.
– Vi samarbetar med Skellefteå hundungdom i olika projekt som ska utveckla verksamheten och vi strävar efter att få fram en inomhuslokal där vi kan hålla aktiviteter året om.
Jenny Blomkvist och Eddy Gustafsson, hundförare i Hemvärnet är på plats med sina hundar för att visa och berätta vad som är tjänstehundens huvudsakliga uppgift och om hur de tränar och arbetar tillsammans med sina hundar.
– Den huvudsakliga uppgiften för en tjänstehund i Hemvärnet är att hitta fienden innan vi blir upptäckta, om det skulle bli krig. Tillsammans med hundarna tränar vi lydnad, patrull och att leta människor på spår, ljud och vind, säger Jenny Blomkvist.
– Vi gör också eftersökningar om någon är saknad, tillägger Eddy Gustafsson.
Glädje, kommunikation och samarbete
På den gröna gräsbanan där olika momentskyltar står uppställda blir det dags för nästa uppvisning. Catrin Nyström och hennes hund Isaac visar hur rallylydnad, som främst är lydnadsmoment med inslag av freestyle och agility, går till.
Rallylydnadsinstruktören Anna Johansson förklarar.
– Det kallas rallylydnad för att föraren ska fungera som en kartläsare för hunden. Det finns 84 olika moment uppdelat på fyra klasser. De olika momenten som exempelvis sitt, ligg, hund runt förare och tre steg bakåt, står skrivet på skyltar. Föraren får prata med och visa hunden vad den ska göra men får inte röra vid den, säger hon.
Full fart på agilitybanan
Över brädor, genom tunnlar och mellan slalompinnar tar sig hundarna, som är i varierande storlekar och olika raser, tillsammans med sina förare runt banan. Och de ser ut att ha roligt tillsammans.
– Det känns fantastiskt att kunna erbjuda aktiviteter som passar olika hundtyper, oavsett ras och storlek på hunden och utifrån förarens intresse, säger Anders Lundqvist.
100-årsjubileumet avslutades med att cirka 50 hundar med förare deltog i en parad som var öppen för alla slags hundar.