Ute på baksidan av en röd villa leker ett reflexvästgäng i snön. Deras snöberg ligger kvar efter ovädret och de har samlats högst uppe på toppen. Därifrån spanar de ut över sina ägor: en gårdsplan med lite skog och en gungställning.
– Är det en kikare? undrar en flicka nyfiket, när hon ser kameran i min hand.
Klockan närmar sig middagstid och snart ska alla på förskolan stämpla ut. Så brukar det inte vara, men idag är det skärtorsdag och den här påsken är det Södergård på Anderstorp som har öppet. Barnskötare Yvonne Lohman har jobbat ob-tid i 20 år. Hon ska vara ledig hela helgen och verkar inte riktigt tro att det är sant. Det bästa med förskolan är variationen, säger hon. Kollegan Jenny Israelsson jobbar enbart dag, men håller med.
– Det krävs god planering eftersom antalet barn varierar så mycket hela tiden. Alla barn som går här har ob-tid.
Nu dyker några mammor upp på gården och en av dem är Anna-Karin Sundkvist. Hon har sovit inför nattjobb och kommer för att hämta sin dotter Emmy. Att krama en hockeyhjälm är inte det lättaste, men Anna-Karin gör sitt bästa. Sedan följs vi in i villan, som i själva verket är ett tåg. Med en 5-årings energi guidar Emmy oss runt i Gröna och Röda vagnen. Det märks att hon känner sig hemma här – hon har åkt med tåget sedan hon var 1,5 år.
– Det har aldrig varit något gnissel, säger Anna-Karin.
Nattåget består av liggvagn 1-4, där Emmy brukar sova tillsammans med sin mjukisuggla. Varje kupé rymmer en spjälsäng och två våningssängar.
– Men det är bara de stora barnen som får sova uppe. Det är orättvist, säger Emmy med ett fniss.
I natt kan Emmy sova hemma eftersom pappa Daniel är ledig. Han jobbar som boendehandledare på kommunen och Anna-Karin är barnsjuksköterska. Det innebär treskift för dem båda, och så har det varit sedan de träffades. Emmys storebror Harry går också på ob-förskolan. Han är 9 år, och när föräldrarna jobbar kväll eller natt åker han taxi hit från fritids.
– För Harry har helgerna börjat bli viktiga, då vill han vara hemma. Emmy bryr sig inte, hon kan äta lördagsgodiset vilken dag i veckan som helst.
Anna-Karin och Daniel jobbar omlott och olika helger, för att få så mycket tid med barnen som möjligt. Utan Nattåget skulle det vara svårt för dem att ha de jobb de har.
– Vi skulle vara helt beroende av farmor och farfar. Även om de gärna hjälper till, ska de inte behöva ge upp sina liv för att vår vardag ska fungera.
Anna-Karin vet att många föräldrar vill undvika att ha barnomsorg just på natten.
– De tror att det är hemskt. Men för barnen spelar det sällan roll vilken tid på dygnet det är, och det är ingen nackdel att de blir trygga med att sova på flera ställen.
Enligt Yvonne anpassar sig barnen snabbt. Det viktiga är fasta rutiner och trygg personal.
– Visst händer det att 1-åringar ropar på mamma när de ska sova, men om personalen är trygg blir barnen trygga.
Vad säger då Emmy själv om hur det känns att sova på Nattåget? Svaret kommer snabbt.
– Det är jättekul! Jag får leka direkt jag vaknar.
Förskolans kokerska Oksana har slutat för dagen, men påsklunchens dofter kan ännu anas från hennes bistrovagn. Nu är vi hungriga och det är hög tid att hoppa av tåget för denna gång. Vi skiljs åt, och Anna-Karin håller god min när jag önskar Trevlig helg.