Elmira från Skellefteå är utredare på Läkemedelsverket

För tio år sedan flyttade hon från Skellefteå till Stockholm för att plugga. I dag har hon en mastersutbildning som toxikolog, är utredare på Läkemedelsverket och har nyligen kommenterat tatueringsfärger i SVT:s morgonsoffa: ”Jag är jätteglad att jag blev född just i Skellefteå och i Norrland”, säger Elmira Tavoosi.

Elmira Tavoosi ser framåt och brinner för uppdraget som utredare.

Elmira Tavoosi ser framåt och brinner för uppdraget som utredare.

Foto: Privat

Skellefteå2022-02-11 18:00

Hon var 19 år när hon tog plats på Karolinska institutet och inledde sin kandidatutbildning i biomedicin. Det följdes av en mastersutbildning i toxikologi. Utbildningstiden spände över fem år. I dag är hon utredare vid läkemedelsverket och har nyligen kommenterat EU:s nya lagstiftning kring tatueringsfärger och solskydd i SVT:s morgonsoffa och i TV4. 

Elmira Tavoosi växte upp i Skelleftehamn och i Ursviken. Hon säger att det var ganska tufft och av olika orsaker, som inte var kopplade till henne själv, hamnade hon i fosterhem. 

Uppförsbacken i livet var brant, men hon var fast besluten att inte låta det hindra henne och väldigt studiemotiverad. 

– Jag är grundtrygg och målmedveten, formad av min uppväxt och jag har tagit min framtid i mina egna händer, säger hon och fortsätter: 

– Jag har många gånger fått höra: ”Vad har du gjort som hamnat i fosterhem?” Jag fick en stämpel trots att jag inte kunnat påverka det själv. 

Hon var fast besluten att inte låta sig nedslås. Hon valde naturvetenskapliga gymnasieprogrammet och fick tips av sin studievägledare att gå vidare till biomedicin. Och så blev det. 

– Utbildningen är bred och man kan välja flera olika vägar, säger hon. 

Hon tog det ett steg till: Mastersutbildning i toxikologi. Nu arbetar hon sedan drygt tre år som utredare vid Läkemedelsverket. 

Jobbet fick hon när hon fyllt 25, direkt efter examen och yngst i den befattningen.  

– Jag har alltid varit väldigt driven och fokuserad i skolan. Därför har jag nog hamnat där jag är. Jag tror att alla bär på en ryggsäck som väger olika tungt, men vi måste våga tro på oss själva, säger hon. 

undefined
En del av hjärtat har hon fortfarande i Skellefteå: ”Jag säger fortfarande ”vars”.

Hon tillägger ändå att verkligheten hunnit ikapp henne. 

– Jag har själv inte mått bra under flera perioder som vuxen och för en tid sedan insåg jag att jag haft en obehandlad depression. 

Men hon har kunnat gå vidare. I dag handlar hennes vardag bland annat om toxikologiska frågor kring exempelvis tatueringsfärger, solskydd, kemisk peeling, hårfärgsprodukter och nagelbyggnadsprodukter. 

– Vi gör väldigt mycket på myndigheten där en del är att vi kontrollerar marknaden i Sverige och ser till att kosmetiska produkter och tatueringsfärger uppfyller rådande regelverk och är säkra. 

Om vi backar tillbaka till tatueringsfärger och EU:s lagstiftning så välkomnar hon den. 

– Som konsument tycker jag att man absolut kan tatuera sig och det är bra att vi har fått en gemensam lagstiftning i hela EU, även om vi sedan tidigare haft ett bra svenskt regelverk och seriösa utövare, men man ska undvika ”hemmatatuerare”, tycker jag. 

Är du själv tatuerad? 

– Ja och då fick jag en allergisk reaktion, nässelutslag. Det var på flyget till Skellefteå som utslagen blossade upp och jag fick åka direkt till akuten i Skellefteå. 

Där fick hon läkemedel som dämpade reaktionen. 

I dag är hon 28 år, gift, har två barn och bor i Uppsala, men brukar besöka vänner och sina fosterföräldrar i Skellefteå. 

– Det är framförallt två vänner och mina fosterföräldrar som jag brukar hälsa på. De är fortfarande en del av min familj och jag kommer alltid att bära dem nära mitt hjärta, säger hon och fortsätter: 

– Jag är jätteglad att jag blev född just i Skellefteå och i Norrland. Att ha den här norrländska delen i mig och jag säger fortfarande ”vars”. 

Elmira säger att hon älskar surströmming och palt och gärna äter det när hon är på besök i Norrland, närmare bestämt i Skellefteå. 

Hur ser du på Skellefteå nu? 

– Jag tycker det är jättetråkigt att Skellefteå inte utvecklas. 

Vi har stora satsningar som batterifabriken och Sara kulturhus? 

– Vad är poängen att ha bra grejer och satsningar i Skellefteå om inte logistiken funkar på ett bra sätt. Det finns ingen tågstation och E4, särskilt mellan Skellefteå och Umeå, suger. De unga, vad ska de göra efter gymnasiet i Skellefteå eftersom staden inte har utvecklats för dem? 

Hur ser dina framtidsplaner ut? 

– Min plan är att vara någon typ av chef, eller så kör jag vidare och kanske byter arbetsplats där jag kan använda mina toxikologiska kunskaper. 

Är det något annat du vill förmedla? 

– Låt inte problem decimera dig, gör ditt så att ditt liv blir så bra som du vill. Känn tillit till den egna kraften. 

Elmiras tatueringsråd

Innan du sätter dig i stolen för att bli tatuerad, bör du checka av detta: 

Läs gärna ”Råd vid tatuering” på Läkemedelsverkets webbplats

Var påläst om regelverket för tatuerare. 

Se till att tatueraren ger information om vad färgerna som ska användas innehåller. 

Kola runt lite, reka på den tatuerare du går till så att han/hon har kompetens och bra renommé. 

Undvik så kallade ”hemmatatuerare”. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!