Klas Nilsson är född 1986 och har tävlat i längdskidåkning sedan 1995. Hans största meriter hittills under karriären är bland annat femteplatsen i Vasaloppet 2020 då han blev bäste svensk och förstaplatsen i världens längsta skidlopp Nordenskiöldsloppet 2021.
Han har själv reflekterat en del kring hur vintrarna förändrats över tid. Han minns att det på 90-talet var en del problem att åka skidor och att det någon gång regnade i januari.
– Vintrarna blev bättre och kallare under 2000-talet, men sedan har de blivit sämre igen. Så den stora förändringen ser man nog om man kollar längre över tid, säger han och fortsätter:
– Om jag tänker 15 år tillbaka så kändes det vanligare att det var kallt på nyårsafton, nu är det oftare plusgrader och längre töväder kring jul. Det känns också som vädret blir mer extremt. Förra vintern var det plusgrader och kom ingen snö i början och det var riktigt tråkigt. Sedan kom det plötsligt jättemycket snö på en gång.
Statistik från SMHI som Norran har tagit del av visar att om man jämför vintrarna på 1960-talet med 2010-talet har de minskat med 41 dagar i Skellefteå. Hur ser du på det?
– Det är ju väldigt mycket och en stor skillnad över tid. Men det är ju så nu att man aldrig kan räkna med att det är riktigt bra skidföre tidigt på säsongen. Före jul är bara en bonus nu för tiden. Om man jämför med förr så har min pappa som fyller år den 7 december berättat att när han var ung hände det bara en gång att det inte var snö på hans födelsedag, säger Klas Nilsson.
Han säger att han tycker skillnaden märks ännu mer i Umeå än i Skellefteå än så länge.
– De har ju nästan samma väder som Sundsvall och Gävle. De har några grader varmare, så ligger vi kring nollan har de oftast några plusgrader. När det snöar hos oss regnar det hos dem. Sedan har Umeå inte heller lyckats spara snö på samma sätt som vi har gjort och kunnat göra ett konstsnöspår tidigt på säsongen. Så det är tur att vi har klarat oss ganska bra hittills. Men när vi får någon grad varmare i snitt så kommer man verkligen märka skillnad tror jag.
Klas säger att han tror att människan sakta vänjer sig vid skillnaderna, och att klimatförändringarna därför inte alltid är något alla reflekterar över.
– Förut var det ju till exempel jättekonstigt att det inte var snö innan jul, men nu är det ganska vanligt. Det är samma med skidåkningen, man har vant sig att man får åka på konstsnöspår en längre tid. När jag var yngre hade jag mer ångest när det var plusgrader och det påverkade träningen mer. Nu när jag är äldre åker jag på läger om det inte är snö i Skellefteå, så man tappar uppfattningen lite grann.
Hur tror du att skidåkning kommer se ut i framtiden, kommer det gå att ha en karriär?
– På kort sikt, typ två decennium fram, går det säkert att fortsätta. Men efter det vet man ju inte hur det blir. Det handlar ju om vad som gör skidåkningen rolig också, om det kommer att gå att fixa konstsnöspår som är bra.
Hur hållbart känns konstsnö på sikt?
– Det är ju svårt, eftersom folk tar sig ut i naturen så tänker jag att det är en förhållandevis billig sport för klimatet ändå. Men samtidigt är konstsnö inte optimalt för klimatet, så det är svårt. Jag tror det finns en framtid för skidåkningen, men sporten kommer att tappa folk om det inte kommer att gå att åka långa slingor i naturen på riktig snö. Jag tror inte jag skulle hålla på om jag bara skulle kunna åka runt på ett konstsnöspår, säger Klas Nilsson.
Statistik från SMHI som Norran tagit del av visar att antal dagar med riktigt kallt, -25 och kallare, har minskat i Skellefteå om man jämför 1960-talet med 2010-talet. Även längre perioder av riktigt kallt väder har minskat.
– Det har jag noterat själv också, att det inte är lika vanligt. På ett sätt är det ju skönt att slippa -30 grader när man ska åka skidor, men jag tar ju hellre riktigt kallt än plusgrader och slask som förstör skidspåren. Egentligen är det ju mest slasket som gör att man märker av hur vädret har förändrats, säger han.
Han säger att klimatförändringarna känns lite övermäktiga att tänka på ibland.
– Och tyvärr jag inte jättepositiv inför framtiden, den ser inte jätteljus ut.