Elise och Jacob satsar stort på ekologisk gård

2013 tog de över Jacobs föräldrars lantbruk. För drygt ett och ett halvt år sedan blev deras mångmiljoninvestering klar. Nu driver de ekologisk gård i Vebomark: ”Det känns bra att kunna måna om djur och natur”.

För att sprida ut fodret har man en liten traktor till hjälp.

För att sprida ut fodret har man en liten traktor till hjälp.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2022-05-19 19:00

Även om den smälter väl in i det öppna landskapet, syns den tydligt från landsvägen i Vebomark. Jacob och Elise Larssons nya ladugård.  – Den stod klar i september 2020, säger Jacob. 

Investeringen ligger på lite drygt 12 miljoner kronor och kostnaden för den nya mjölkroboten landade på cirka 1,5 miljoner kronor. 

De båda har hela tiden, sedan de tog över gården 2013, varit inställda och medvetna om att de skulle behöva bygga nytt och satsa stort för att driva gården ekologiskt. Något de båda brinner för. 

undefined
De ljust bruna korna med mörka tecken och stora ögon är jerseykor.

Ekologisk drift innebär att bonden följer ett visst regelverk kring växtodling och djurhållning. Växtodlingen får till exempel inte innehålla bekämpningsmedel eller konstgödsel och djuren ska ha möjlighet att gå ute längre än vid konventionell lantbruksdrift. Regelverket kan verka komplicerat för den icke invigde, men för Jacob, Elise och deras tre barn har det blivit en livsstil. 

– Vi har också bra stöd och bra rådgivare från KRAV-organisationen, säger Elise och Jacob fortsätter: 

– Det här med fodret är inte så krångligt som det verkar. 

Deras gård heter Nytorps Ekogård och de har nyligen fått i uppdrag av måltidsenheten vid Skellefteå kommun att leverera kött till Burträskgårdarna. 

– I utbyte ska de äldre få komma hit och hälsa på och se var köttet kommer ifrån, säger Elise. 

Vi sitter i fikarummet i ladugården. Stora fönster vetter ut mot djurens utrymmen och i ett av fönstren står ett diplom. 2020 prisades Elise och Jacob som Årets ungdomsföretagare av Hushållningssällskapet. 

– Det var jättekul att bli uppmärksammade på det sättet, säger Elise. 

undefined
Jacob sköter merparten av driften i ladugården.

Gårdens bas är mjölkproduktion, men de säljer även köttlådor i liten skala. Grönsaksodling finns också på agendan men än så länge sker det i mindre skala. 

Ladugården är byggd för 230 djur. I dag har de totalt 165 mjölkkor, ungdjur och kalvar. De sköter inseminering själva och djurbesättningen består till stor del av jerseykor, en ras med ursprung från den engelska ön med samma namn. 

– Det är en ganska ovanlig ras här och mjölken har väldigt hög fetthalt, förklarar Jacob. 

De säger också att Jerseykor mjölkar något mindre än andra kor, men att det jämnar ut sig med tanke på mjölkens höga fetthalt och att de lämpar sig bra för ekologisk drift. 

undefined
Kalvarna får tillbringa sin första tid i boxar med strö.

Ladugården är stor och luftig. I små boxar ligger kalvar på ren halm och en maskin, som ser ut som en stor självgående dammsugare, rengör golvet från spillning. 

Elise pekar mot en av långväggarna och säger att de kan fälla ner jalusierna på sommarhalvåret. Då blir det svalare inomhus. 

I dag brukar de totalt 170 hektar mark, men skulle vilja odla ännu mer proteinfoder. 

undefined
De valde att satsa ekologiskt. ”Det här är vår drivkraft”.

Hur är intresset från konsumenter att köpa ekologiska produkter? 

– Ja, det minskar i hela Sverige, men det är klart att vi hoppas det ska öka, säger Jacob och Elise tillägger att de även ser utmaningar med anledning av världsläget. 

– Kraftfodret drar mest i kostnadsökning. Det har stigit med tre kronor per kilo den senaste tiden, säger Jacob och kontentan för dem är att ekonomin påverkas negativt. 

De menar också att ekologiska bönder kanske borde bli bättre på marknadsföring och att förklara syftet med ekologiska produkter. 

– Men vi får se det positivt. Kanske fler får upp ögonen för närproducerat och ekologiskt för det här är vår drivkraft, vår lilla plätt på jorden, säger Elise. 

Ekologisk djurhållning

Allt foder till djuren ska vara ekologiskt. 

Kalvar ska födas upp på mjölk minst 90 dagar efter födseln. Det är inte tillåtet att ge mjölkersättning av vegetabiliskt ursprung eller syntetiserade komponenter.  

Djuren ska alltid ha tillgång till bete eller grovfoder. För nötkreatur ska minst 60 procent av den dagliga foderransonen vara grovfoder, färskt eller torkat. 

Under betesperioden ska utfodringen planeras så att betet utnyttjas maximalt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!