Elis tog klivet in i bussen – och stortrivs

På senhösten i fjol började Elis Vikström sin nya sysselsättning. Han är en del av det relativt nyutvecklade samarbetet mellan Daglig verksamhet i Skellefteå kommun och Skellefteå Buss. ”Det är kul att jobba här”, konstaterar Elis.

Elis Vikström jobbar i Daglig verksamhet på Skellefteå Buss där han städar bussar invändigt.

Elis Vikström jobbar i Daglig verksamhet på Skellefteå Buss där han städar bussar invändigt.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2023-02-02 08:00

Det är strax efter lunch i ett av garagen på Skellefteå Buss och flitens lampa lyser. Elis Vikström och fyra av hans arbetskamrater från Daglig verksamhet är på plats och ansvarar tillsammans för städning av bussar invändigt.

undefined
Elis Vikström jobbar i Daglig verksamhet på Skellefteå Buss där han städar bussar invändigt.

– Vi torka invändigt hela bussen, städar, sopar golv och rengör stolar, berättar Elis Vikström, som började på Skellefteå Buss för drygt tre månader sedan. I dag arbetar han två dagar i veckan mellan 9 och 15, men det finns också de bland jobbarkompisarna som jobbar mer.

– Jag gillar att arbeta med kroppen. Det ger motion också, säger Elis Vikström.

Det var våren 2022 som Skellefteå Buss vd Marie Larsson initierade en dialog med Skellefteå kommuns Daglig verksamhet om ett samarbete.

– Ganska snabbt erbjöds en person jobb i verkstan på Skellefteå Buss. Sedan blev det samtal om det kunde bli en grupp, berättar Annika Wennerström, enhetschef vid Stöd och service inom Skellefteå kommun.

Kerstin Lindström, gruppchef på Skellefteå Buss, berättar att som en del av den invändiga städningen ingår också vattendammsugning av säten i bussarna, men att det inte går att göra under vintermånaderna på grund av kylan. Alla bussar storstädas två gånger per år.

– Vi ville hitta en funktion som var värdeskapande för de som deltar och som också fyller en funktion för oss. De gör ett fantastiskt jobb. Här kan de känna att de blir sedda, berättar Kerstin Lindström.

undefined
Samtal i Skellefteå Buss garage, fr v Robert Forssén, Sara Ågren, Daniel Nilsson, Kerstin Lindström, Johan Magnusson, Annika Wennerström, Elis Vikström och Adam Åström.

Daglig verksamhet ansvarar också för hittegods på bussarna som de sorterar in och arkiverar i avvaktan på att någon ägare kan höra av sig.

– Hittegodset måste sparas under tre månader. Värdesaker går direkt till trafikledningen som sedan skickar vidare till polisen. Efter spartiden sorteras upphittade kläder, till återbruk, eller ses som skräp. Vi har en bra rutin och kan ta tillvara det som är användbart, säger Kerstin Lindström.

Nu tittar man på möjligheten att fler ska kunna börja på Skellefteå Buss.

– Vi skulle kunna utöka den här typen av verksamhet, men vi måste kunna lösa det praktiskt, Intresset är jättestort och vi skulle kunna dubbla antalet här, men samtidigt får det inte bli för stor del av en arbetsplats. Vi ska bara vara en liten del, förklarar Annika Wennerström.

Hon konstaterar att värdet för individen är stort att bli inkluderad i en samhörighet på en arbetsplats likt den på Skellefteå Buss, men ser också ett stort värde i de fasta rutiner som verksamheten där också innebär.

– Det är viktigt att kunna säga att jag jobbar på Skellefteå Buss. Det finns ett stort symboliskt värde i det för den enskilde personen. Att vara med i ett sammanhang är otroligt viktigt, fortsätter Annika Wennerström.

undefined
”Jag gillar att arbeta med kroppen. Det ger motion också”, säger Elis Vikström som är en av fem inom Daglig verksamhet på Skellefteå Buss.

För de som är med i Daglig verksamhet kan det vara början på en utvecklingsresa.

– En traditionell anställning skulle innebära högre prestationskrav. I verksamheten kan vi lägga oss på en lagom nivå med krav och förväntningar. Det är också viktigt för oss att förstå vad vi kan ställa för krav, berättar Kerstin Lindström.

I slutändan så är förhoppningen att några kan gå vidare till den öppna arbetsmarknaden.

– Det här ger en möjlighet att utvecklas och på sikt kunna ta ett vanligt jobb.                                                                                               

Daglig verksamhet

I Daglig verksamhet i Skellefteå sysselsätts närmare 450 personer. Det är inte något lönearbete och personen har inte någon anställning/lön. Försörjningen måste vara ordnad på ett annat sätt, men däremot utgår habiliteringsersättning. Det är en insats som går att söka enligt LSS. Daglig verksamhet finns på 25 olika adresser i Skellefteå och Burträsk. Det handlar om gruppverksamhet i egna lokaler och företagsintegrerade verksamheter, samt ett 60-tal personer med individuella placeringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!