Det är tre projekt som sammanflätas till ett som ska ske i Skellefteås och Norsjös kommuner. Projekten kallas Vargfors–Strömfors, Strömfors–Högnäs och station Strömfors. Satsningen ingår som en del i investeringspaketet Fossilfritt övre Norrland, FÖN.
Strömfors–Högnäs och Vargfors–Strömnäs handlar om två nya 400 kV-ledningar. Dessutom planeras det för investeringar i de befintliga stationerna kring Vargfors och Högnäs, vid Krångfors, samt en ny station kring Strömfors.
Den totala summan för investeringen är cirka 2,5 miljarder kronor.
Den 9 maj kommer Svenska kraftnät att genomföra ett råd inför samrådet i Skellefteå. Samrådet planeras att arrangeras i höst.
– Vi vet start och slut på ledningarna och har tittat lite på korridorer för ledningarna, det kan handla om egna dragningar eller att vi exempelvis går parallellt med Skellefteå Krafts ledningar, säger Maria Jalvemo, som är programledare för satsningen Fossilfritt Övre Norrland.
Inbjudna är exempelvis samhällsplanerare, projektledare, tillståndsansvariga eller planhandläggare.
– Vi kan få kännedom om exempelvis skyddsvärda områden eller hinder som är befintliga eller planeras inom etableringsområdet.
Det genomförs som ett workshop.
– Vi testar ett nytt arbetssätt och har breddat intressegrupperna. Här kan det handla exempelvis om att industrier, trafikverk, försvarsmakten och parter från energimarknaden är på plats.
Det gäller nu att jobba fram den exakta sträckningen för ledningarna. De korridorer som är tänkta nu kan handla om ett par kilometer i bredd. Och det blir luftledningar som byggs.
– Stamnätet är anpassat efter det och det blir stora nätförluster om man gräver ner ledningarna.
Svenska kraftnät arbetar också med att minska tiden för projekten. Det innebär att målet är att en kraftledning ska vara i drift 7 år efter påbörjad utredning jämfört med normalt 14 år. En del i det är att man genomför råd före samråd.
Hela satsningen längs Norrlandskusten innefattar åtta planerade lednings- och stationsprojekt. Arbetet för samtliga delar är inne i en planeringsfas. Totalt satsas det 8,4 miljarder kronor och ska kunna vara i drift 2028–2030.
Investeringen ska leda till ett möjligt uttag i regionen på cirka 2 000 MW. Vilket motsvarar 20 normalstora städer av Skellefteås storlek.