På onsdagsmorgonen överraskade Ida Lindh, från Skellefteå kommuns näringslivskontor, de vinnande eleverna när de kom till dagens första lektion. Som vinnare fick de, förutom äran, ett presentkort på 2 000 kronor att användas på en restaurang i stan.
Tävlingen som de vann genomfördes den 6 september när alla kommunens niondeklassare mötte regionens företag på Exploratoriet för att lära sig mer om vad dessa gör och vad det kan innebära att jobba i olika branscher.
Under den dagen fick också eleverna delta i en tävling där de, utifrån samtal med företagen, funderade på vilket företag de saknar i Skellefteå idag och som de, om de fick chansen, själva skulle vilja starta eller se växa i Skellefteå i framtiden.
– Det kom in en hel del bidrag och förslag på alltifrån nya sätt att upplysa människor och företag om dagens och framtidens miljöfrågor till en restaurang med 3D-printad mat för att minska miljöpåverkan och djurens lidande, berättar Ida Lindh.
Det kom också till exempel idéer om digitala verktyg för unga som vill påverka sin framtid, lösningar för el som skickas i luften istället för genom elledningar, hologram och chip under huden med olika funktioner.
– Gemensamt för de flesta av förslagen var vikten av hållbara och miljövänliga lösningar. Det är något som verkligen intresserar unga idag, konstaterar Ida.
En annan gemensam faktor var att vid beskrivningarna på vem som ska jobba i företagen betonades vikten av att anställa personer som är problemlösare, drivna, kreativa och engagerade.
Frida Marklund och Tilly Löfstedt Söderström vinnande idé kom de på utifrån ett problem de upplevt i Skellefteå under många år, nämligen snövallar, snöhögar och avsmalnade vägar på grund av snöhögar på gator och allmänna platser som i sin tur leder till dålig sikt i korsningar och tajta svängar.
– Jag gillar helt enkelt inte snö, förklarar Frida Marklund.
Dessutom konstaterar eleverna att det är det kostsamt med de tusentals snöplogar som ska åka runt för snöröjning, i Skellefteå men också på många andra ställen i Sverige och världen. För att lösa problemet gjorde de först en research och såg att det finns en prioritetsordning för snöröjning; 1. Ploga 2. Hyvla 3. Siktröja för säkerhet 4. Bortforsling av snöhögar.
– Juryn gillade verkligen att eleverna gjorde en grundlig research innan de formulerade idén, säger Ida Lindh.
Deras framtida företagsidé går ut på att skapa en metod där man kan siktröja och forsla bort snö samtidigt genom att komprimera den. Då skulle man kunna minska såväl utsläpp som resurser. Inspirerade av sopbilar tänker de sig att man komprimerar snön under hårt tryck som sedan blir till vatten som rinner ut i gatubrunnarna. Men tänkte de, eftersom gatubrunnarna ofta blir tilltäppta under vintern då vattnet fryser till is, utvecklar de också nya gatubrunnar med smarta funktioner som bland annat består av rör med värmeslingor från brunnens botten som leder upp till brunnens lock. Runt locket görs en urgröpning där det vatten som smälts av det varma locket kan rinna ner. Värmekällan kommer från spillvärme och eventuellt överskott kan återanvändas i systemet. Designen av de nya brunnslocken har de också tänkt till kring, bland annat att det ska vara enkelt att korsa med rullator.
– Idén med golvbrunnarna växte fram efter att ha pratat med representanter från företaget Stilmek, berättar Tilly Löfstedt Söderström.
Ida Lindh är mycket imponerad över deras idé.
– Dessa ungdomar har identifierat ett problem som finns i Skellefteå och på andra platser, samt visat stort engagemang för att hitta lösningar på detta genom att prata med företagen på plats och tänka ut möjliga innovationer som kan lösa det. Ungdomar med sådant driv och entreprenörsanda behöver vi i Skellefteå, säger hon.
Det här var andra året som tävlingen genomfördes och även förra året kom vinnarna från Sörböleskolan. Då handlade det om en förbättring av dagens köksfläkt.