”El är definitivt en del av framtiden i bilbranschen”

Efterfrågan på hybridbilar har ökat rejält de senaste åren. ”I dag är sju av tio nya personbilar vi säljer elhybrider, resten är bensinbilar”, säger Peter Melender, försäljningschef vid Burlin Motor på Solbacken.

Peter Melender får många frågor om hybridbilar från kunder.

Peter Melender får många frågor om hybridbilar från kunder.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2018-08-21 06:15
undefined
Peter Melender får många frågor om hybridbilar från kunder.

Varje dag kommer det in kunder och frågar om elhybrider, bilar som drivs både med elmotor och bensinmotor.

– De vanligaste frågorna handlar om hur de fungerar, om det är omständligt att köra, hur länge batteriet håller och vad det kostar att byta det, säger han.

Vad kostar det att byta?

– Det varierar stort. Ett helt batteri kan kosta 60 000 till 100 000 kronor, men det går också att byta enstaka celler och då blir det billigare. Batterierna håller bra. Vi hade en taxikund som behövde byta batteri i en Toyota Prius efter 60 000 mil, men så mycket kör man nog inte privat.

Räckvidd är också något kunderna frågar om. Det som påverkar är körstil, rullmotstånd, hastighet, biltyp, ytter- och inställd innertemperatur.

– Tidigare regler har gjort att räckviddsresultaten inte riktigt stämt med verklig körning. Nu kommer nya regler för tester som gör att resultaten ska bli mer sanningsenliga, säger Peter Melender.

Kunderna är förstås även intresserade av hur mycket dyrare det är att köpa hybrid- eller elbilar. Enligt Peter Melender kan man räkna med att elhybrider kostar omkring 15 procent mer än en bensinbil. För laddhybrider får man lägga på 50 procent och rena elbilar blir dubbelt så dyra.

Suget efter en elbil blev för stort

Samtidigt blir bränslekostnaderna lägre. Hur mycket beror på hur man kör.

– Kör man korta sträckor i stan så tjänar man mer på hybrider. Ska man köra långa sträckor på landsvägen är en ren elbil lönsammare. Det får man väga in, men sedan finns även miljöaspekten att ta hänsyn till när man tar beslut, säger Peter Melender.

undefined
Inom några år kommer vi att se bilmärken som inte funnits tidigare, spår Peter Melender.

Hur är det med begagnatmarknaden när det gäller hybrider?

– Vi var tidigt ute med hybrider och det finns begagnat. Andrahandsvärdet är enormt bra om man ska sälja. De tappar kanske hälften så mycket i värde som fossildrivna bilar, säger han.

Kan få bidrag

Sedan 1 juli 2018 finns nya förmånsregler för bilar, det så kallade bonus-malus systemet som rör bilar som köpts efter det datumet.

Det innebär att om du köper miljöanpassade fordon med låga utsläpp premieras du med en bonus på maximalt 60 000 kronor. Skatten blir också låg.

För fordon som släpper ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer blir skatten däremot betydligt dyrare under de första tre åren. Det kan handla om flera tusenlappars höjning per år.

Om man installerar en laddstation för laddhybrider och elbilar hemma kan man få 50 procent av kostnaden för station och installation betald via Naturvårdsverket, upp till 10 000 kronor.

– Men jag tror inte att det är så många som gör det, säger Peter Melender.

Satsar även på icke-offentliga laddstationer

Utbudet av offentliga laddstationer tycker han än så länge är rätt skralt i Skellefteå med omnejd.

– Samtidigt går det bra att ladda i ett uttag hemma även om det är ganska lång laddtid, säger han.

undefined
Tabellen visar antalet bilar vid slutet av 2017.

Nya bilmärken

Peter Melender spår att el definitivt är en del av framtiden i bilbranschen.

– Men den kommer inte att stå som ensam segrare. I Asien är man mer inne på bränsleceller och vätgas. Utbudet av vätgasbilar är minimalt, likaså ställen att tanka på, men inom fem till tio år kommer vi att se flera andra alternativ till fossila bränslen, säger han.

Han tror även att vi kommer att få se flera nya bilmärken, bland annat kinesiska, på den svenska marknaden framöver som säljer elbilar, och till vanliga priser.

– Frågan är vem som blir först att lansera vätgas i Sverige och hur man skapar infrastruktur för det. I Norge byggs redan infrastruktur för fulla muggar men där har subventionerna varit jättehöga, säger han.

Biltyper

Elbil – drivs av en eller flera elmotorer via batterier.

Elhybrid – drivs med hjälp av en förbränningsmotor och elmotor, batteriet laddas under färd och motorerna arbetar var för sig eller samtidigt. Den kan däremot inte laddas från ett uttag.

Laddhybrid– har extra stort batteri som kan laddas från ett uttag. Den har även förbränningsmotor.

Bränsleceller – som matas med vätgas och syre och bildar elektricitet. Avgasen består av vattenånga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om