Ekonomichefen från Skellefteå som älskar avvikelser

Under Ekonomdagen i Norr som idag genomfördes i Skellefteå fokuserades det på hur kommunikationsbehov och etiska frågor kan påverka ekonomifunktionen i verksamheterna. En av föreläsarna var Skellefteå Krafts ekonomichef Elin Sellin Bergsten som berättade om deras förbättringsarbete och arbetssätt som baseras på verksamhetens kärnvärden och principer.

Anna Bjurefeldt, Riksgälden, var en av föreläsarna på Ekonomidagen i Norr.

Anna Bjurefeldt, Riksgälden, var en av föreläsarna på Ekonomidagen i Norr.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2018-05-16 17:07
undefined
– När det uppstår avvikelser kan man göra en förändring av arbetssättet för att uppnå en förbättring, säger Elin Sellin Bergsten, ekonomichef vid Skellefteå Kraft.

– Vi kallar det för principstyrt förbättringsarbete. Det handlar om daglig styrning som ger förutsättningar för ett närvarande ledarskap och högre delaktighet med målet att bli en lärande organisation, berättar hon.

Elin ”älskar” avvikelser.

– När det uppstår sådana kan man göra en förändring av arbetssättet för att uppnå en förbättring. Så fort vi ser en avvikelse lyfter vi upp den visuellt och agerar utan fördröjning och söker rotorsaken till avvikelsen, säger Elin Sellin Bergsten.

Hos Skellefteå Kraft har man på arbetsplatserna satt upp fysiska anslagstavlor där medarbetarna varje dag noterar med en grön, gul eller röd lapp hur de mår.

– På så sätt ser vi om det finns obalans någonstans. Om det till exempel är någon som har en alltför tung arbetsbelastning kan vi genomföra en justering så att det blir en bättre balans när det gäller arbetsuppgifterna.

undefined
Ett hundratal personer deltog på Ekonomdagen i Norr.

Anna Bjurefeldt, interrevisorchef för Riksgälden, pratade på konferensen om hur man kan arbeta för att förebygga, upptäcka och agera vid misstänkta oegentligheter och korruption. Bland annat tog hon upp praktiska exempel på speciellt riskfyllda situationer, så kallade ”red flags”. Hon konstaterar att i Sverige är det allra vanligast med vänskapskorruption där man ger varandra tjänster.

Sofia Ungh, jurist vid Advokatbyrån Kaiding, berättade om EUs nya dataskyddsförordning GDPR som träder i kraft den 25 maj.

– Många företag tror att detta är en it-fråga när det i själva verket är en organisationsfråga. I Sverige är vi inte på långt när redo inför införandet av den nya förordningen

undefined
Anna Bjurefeldt, Riksgälden, var en av föreläsarna på Ekonomidagen i Norr.

Swedbanks analyschef Olof Manner, Swedbank bjöd på en makroekonomisk analys, där han gav en överblick av den ekonomiska situationen och utvecklingen i världen och vilka faktorer som kommer att påverka Sverige och de svenska företagen framöver.

Vidare berättade Matti Skoog, professor vid Åbo Akademi om hur företag kan bli bättre på att nå fram med ekonomistyrningssignaler ut i organisationen.

Dagen avslutades med en paneldebatt om hur ekonomiarbetet påverkas utifrån kommunikation och etik.

Ett hundratal personer deltog på Ekonomdagen som arrangerades av Awance Affärsutveckling och Koverberg Consulting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!