Samarbeten nyckeln till demokrati och delaktighet

I intervjuserien med Skellefteås utvecklare träffar Norran idag Mikke Ejrevi, chef över kulturen och biblioteken i Skellefteå. "Vi vill vara med och göra Skellefteå till en attraktiv plats, men allra främst värna det demokratiska samhället", säger han.

"Vi måste tänka mycket mer brett idag. Just nu är det ganska lätt att hitta samarbeten i Skellefteå och det tror jag absolut är en nyckelfaktorer för framgång framöver", säger Mikke Ejrevi.

"Vi måste tänka mycket mer brett idag. Just nu är det ganska lätt att hitta samarbeten i Skellefteå och det tror jag absolut är en nyckelfaktorer för framgång framöver", säger Mikke Ejrevi.

Foto: Helena Strömbro Ershag

Skellefteå2020-08-14 09:00

Mikke Ejrevi har gett bort alla sina tre kontor. I sin breda roll behöver han dem knappt, han färdas ändå runt så mycket. Sedan en tid tillbaka jobbar han som både kultur- och biblioteksavdelningschef i Skellefteå och vardagen består av många möten kring verksamhetsutveckling, organisationsfrågor och budget. 

Att bibliotek och kultur numera är en gemensam avdelning, och dessutom ingår i samma förvaltning som Fritid, ser han som en styrka.

– Vi jobbar med samma demokratiska värden och måste tänka mycket mer brett idag. Vi vill inte jobba i stuprör längre utan samarbeta mer. Dels för att det blir mer pang för pengen, men också för att kompetensen mår bra av det. Vi är smartare tillsammans och kan utmana och tänka betydligt mer kreativt när vi är fler. 

Och visst flödar idéerna, inte bara på grund av nödvändig pandemi-omställning utan också för att en tuffare ekonomisk situation kräver nytänkande. Det är till exempel inte omöjligt att det i framtiden blir fler kombinerade kultur- och fritidshus i kommunen, som i Skelleftehamn där fritidsgård, bibliotek, badhus och sporthall snart öppnar i en och samma byggnad. 

Digitalisering är också en dellösning. I dag kan man låna digitala böcker, läsa tidningar, lyssna på musik och streama film via bibliotekens e-tjänster och appar. Dessutom utvecklas en digital kundtjänst där man kan komma i kontakt med bibliotekspersonal via länk med ljud och bild. Det kan bidra till att upprätthålla servicen, menar Mikke.

– Vi har infört ”meröppet”, som innebär att man har tillgång till våra biblioteksrum 06-22 alla dagar året runt på våra närbibliotek. Bara två kommuner i landet, Malmö och Stockholm, har fler öppettimmar än Skellefteå kommun, och det är imponerande. Men det är inte bemannat all den tiden, och där kan joursystemet med "bibliotekarie on demand" göra att man alltid kan få prata med kompetent personal och få svar på sina frågor. Det fungerar ungefär på samma sätt som alla läkarappar som finns nu.

Att bidra till ett bättre och mer inkluderande samhälle är det som driver Mikke Ejrevi. Det har följt honom genom jobben som lärare, rektor och förskolechef, och i uppdragen inom idrott och kultur.

– Även om det låter pretentiöst så tror jag på människor och på Skellefteå, att vi kan göra saker bra och samarbeta prestigelöst mellan olika fält. 

Vi träffas på Nordanå, en favoritplats där han själv spenderat mycket tid genom åren. Nu är han högst inblandad i hur framtiden ska se ut här. Renoveringen av området pågår för fullt. Grönytan utomhus ska bli större, men framförallt förändras verksamhetens innehåll.

– Nordanå ska fortsätta vara en kulturplats även när kulturhuset kommer. Vi har ett väldigt offensivt museum som bygger ny utställning, och Nöjesfabriken har flyttat hit. Scenerna kommer att finnas kvar och vi tittar på att göra en kulturverksamhet för unga. Det handlar om att kunna öva, testa och göra, att få en startscen, en första arbetsplats att komma till som ger underlag för att fylla kulturhuset så småningom. Det kan vara tufft att kliva upp på en stor scen innan man har fått möjlighet att pröva vingarna någon annanstans, och Nordanå kan vara en sådan plats.

Parallellt pågår planeringen för flytten av såväl Skellefteå konsthall och Stadsbiblioteket till Sara kulturhus. Men det gäller också att gå utanför de traditionella rummen. 

– Vi vill ju vara ute mer där folk är. Vill vi göra en rejäl skillnad måste vi också nå fler än de stereotypa grupperna som vanligtvis kommer. Då måste vi också våga vara lite obekväma, säger Mikke. 

Några exempel är den ambulerande bibliotekscykeln och andra popup-aktiviteter, föreläsningar med youtubers framröstade av Skellefteås ungdomar och samarbeten med idrottsrörelsen för att utmana mansnormer. Kultur- och biblioteksavdelningen HBTQ-certifierar även sin personal.

– Vi bor i en kommun som har en stark industrihistoria, med många pojkar som inte studerar vidare. Vi har jobbat mycket med machokulturen, bilden av vem som kan vara en läsare och vem Skellefteå egentligen är till för. Det har varit medvetna satsningar för att värna demokratiska värderingar och stärka ungas tro på sin egen röst. Med tillgång till kultur och fri information kan man forma sina egna åsikter och pröva dem mot andra. Otroligt viktigt!

Mikke Ejrevi

Roll: Avdelningschef Kultur och Bibliotek i Skellefteå.

Övriga engagemang: Ungdomsledare inom idrott, samt ordförande i insamlingsstiftelsen Idrott för alla.

Familj: Hustrun Erika och barnen Stella, 12 och Sander, 15.

Favoritplats i Skellefteå: "Det finns många! Men en är Nordanå. Om vår stad har en själ så bor den nog här. Nordanå har haft en given plats hos mig sen jag var liten, med allt från lekplats till konstupplevelser till museum till Trästock. Jag och Erika förlovade oss till och med här."

Karta: Nordanå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!