”Egen försörjning skulle vara fantastiskt”

De kommer bland annat från Afghanistan, Irak, Kenya, Sudan och Eritrea. Vissa har varit i Sverige i tio år – men inte fått några jobb. Projektet Trappa upp Skellefteå hoppas kunna ändra på det.

Foto: Norran

Skellefteå2019-12-09 18:30
undefined

– Visst jag har praktiserat, men längre har jag inte kommit, säger Selima Mohsin Amin, 59, fembarnsmamma som jobbade på en bank i Iran.

Tanken med projektet Trappa upp Skellefteå, som finansieras av Tillväxtverket och Skellefteå kommun, är att möjliggöra ökad sysselsättning för utrikesfödda kvinnor som står långt från den svenska arbetsmarknaden. Det görs genom teoretisk och praktisk yrkesträning.

undefined
undefined
undefined

Svårt hitta jobb

Att många utlandsfödda kvinnor har svårt att hitta arbete var en av orsakerna till att projektet startade.

– Klart det är en utmaning men i det långa loppet vinner hela samhället på att människor har ett arbete att gå till, säger projektledare Erika Larsson, och fortsätter:

– Många i vårt samhälle har aldrig haft en egen försörjning och det är inte bara språket som är en utmaning, även kontakterna, erfarenheten och utbildningsbevisen som så många gånger krävs.

Trappa upp Skellefteå är ett delprojekt i Trappa upp Nationellt som Coompanion driver på fem orter i Sverige. Med sig på vägen har de Yalla Trappan i Malmö, som även de började som ett projekt men nu 10 år senare har ett trettiotal anställda kvinnor och driver bland annat restaurang, catering, lokalvård och sömnadsateljé.

Kvinnors kunskaper

– Förhoppningen är att även våra deltagare inom en snar framtid står med egen försörjning i ett arbetsintegrerande socialt företag, säger Larsson.

– Vi tittar på kvinnornas kunskaper och just nu undersöker vi möjligheterna inom restaurang/café och lokalvård. Med i projektet har vi Tony Asserholt, Studieförbundet Vuxenskolan, som stöttar kvinnorna in i den svenska arbetskulturen och lär dem bland annat kundbemötande.

I gruppen finns det otroliga kunskaper och erfarenheter som samhället inte får gå miste om, menar Erika Larsson.

Tjäna egna pengar

Idén till förra fredagens Trappa upp Bazaar kommer från Erikas kollega Rehman Amin som tidigare haft Yalla Bazaar på samma plats. Tanken är att kvinnorna ska ges möjlighet att sälja sina varor och tjäna egna pengar.

Det innebär allt från planering och tillagning till prissättning och kundbemötande. Nu såldes bland annat afghanskt bröd, sudanska sötsaker och handgjorda armband.

Selima Mohsin Amin har praktiserat på bland annat Skellefteå Kraft och Pingstkyrkan. Kompisen Qamar Mahmodi, 50, kom 2011 till Sverige, har fyra barn, varav ett är hemmaboende.

– Ett fast jobb skulle vara fantastiskt, säger Selima.

BO FUHRMAN

bo.fuhrman@telia.com

Trappa upp

Ett tvåårigt projekt med syfte att öka sysselsättning och kooperativt företagande hos utrikesfödda kvinnor som står långt från den svenska arbetsmarknaden.

Målsättningen är att deltagarna ska höja sin kompetens inom olika yrkesområden samt att det finns en förhoppning om att ett arbetsintegrerande socialt företag ska bildas där kvinnorna kan arbeta.

Samarbetspartners i projektet är bland annat Skellefteå Kommun, ABF, Studieförbundet Vuxenskolan, Yalla Trappan, Abbes lokala servicetjänster i Skellefteå AB samt FWP-Firewood Pizza.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!