Norrans opinionsundersökning visar att skolan är den näst viktigaste framtidsfrågan i Skellefteå. Marcus Melinder inledde med att konstatera att enligt Lärarförbundets ranking låg Skellefteå på 29 plats bland 290 kommuner.
Vad är receptet för att Skellefteås skolor ska fortsätta ligga i topp?
Han fick genast mothugg av Andreas Westerberg (L) som menade att den rankingen inte visade hela bilden och att det inte ser så bra ut i andra undersökningar.
– Kom inte och säg till mig att skolan i Skellefteå är bra, sa han.
Lorents Burman (S) tryckte på att Socialdemokraterna satsat mycket pengar på skolan under kort tid och ska investera mer.
Ingen nedläggning
Samtalet leddes in på det pedagogiska bokslutet som är kommunens egen analys av situationen. Den visar att meritvärdena har sjunkit under året.
– Det är alarmerande. Den politiska majoriteten talar om lokaler och sällan om undervisning. Lärarna får inte råg i ryggen att hålla ordning och reda, sa Andreas Westerberg (L).
– Skolan i Skellefteå är inte dålig i grunden men inte dimensionerad att hantera problem som kriminalitet och drogförsäljning, tillade Markku Abrahamsson (SD).
Carina Sundbom (C) var orolig för skolresultaten och tryckte på att det behövs både små och stora skolor. Hon fick medhåll av Charlotta Enqvist (KD).
– Jag tycker också att man missar förskolan i diskussionen. I dag har man över 17 barn per avdelning, vilket är långt mer än rekommenderat.
Lorents Burman (S) svarade att de inte kommer att lägga ned byaskolor av ekonomiska skäl just för att man vet att det finns fördelar med mindre skolor.
– Vi har gjort den största skolsatsningen på 50 år och och vi ska satsa mer.
Pekpinnar och skamvrå
På frågan om politikerna förespråkar aktivt skolval svarade V och S nej. Övriga ja.
– Skolan ska vara lika bra oavsett var i kommunen eleverna bor. Vi ska inte börja bussar runt barnen till skolor som just då är populärast eller har bäst resultat, sa Agneta Hansson (V).
Det som oroar mig är om eleverna kommer att sitta i saccosäckar och göra grupparbete.
– Jag tycker man ska fundera på om skolan i dag är bättre än den var för fyra år sedan. Jag kan berätta att resultaten är sämre och barngrupperna större. Alliansen utlovar 200 miljoner kronor extra till skolan i vår valplattform, sa Andreas Löwenhöök (M).
– Det finns ingen vilja hos Socialdemokraterna att skapa ordning. Politikerna måste backa upp lärarna, sa Markku Abrahamsson (SD).
När jag gick i skolan fanns pekpinnar och skamvrån
Diskussionen gled in på frågan om ordning och reda.
– När jag gick i skolan fanns pekpinnar och skamvrån, sa Lorents Burman (S), som ett varnande exempel.
– Du förolämpar en hel lärarkår när du säger detta. Det som oroar mig är om eleverna kommer att sitta i saccosäckar och göra grupparbete. Då har vi problem, kontrade Andreas Westerberg (L).