Norran berättade den 25 november om ett skräckdygn för flera kvinnor i Skelleftebygden, där tre män misstänktes för såväl sexövergrepp som grovt våld och där händelserna inte hade någon koppling till varandra.
En av polisutredningarna gällde en 36-årig man som gripits av Skelleftepolisen på tisdagseftermiddagen den 19 november efter en anmälan om flera allvarliga brottsmisstankar mot en närstående kvinna.
När advokat Linda Sundlöf förordnades som försvarare en dag senare var brottsmisstankarna grov misshandel och övergrepp i rättssak, alltså att hota ett brottsoffer från att göra en polisanmälan.
Men när åklagare Tove Larsson begärde 36-åringen häktad fanns ytterligare en brottsmisstanke: våldtäkt mellan den 16 och 19 november.
Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel och våldtäkt (övergrepp i rättssak omfattades inte av häktningsframställan).
Vid häktningsförhandlingen framgick det via advokat Linda Sundlöf att 36-åringen förnekar de misstänkta brotten.
I fredags hölls en omhäktningsförhandling vid Skellefteå tingsrätt där det framgick att åklagare Anna Lundberg, som tagit över som förundersökningsledare, begärde att 36-åringen skulle sitta fortsatt i väntan på åtal och rättegång.
I samband med häktningsförhandlingen konstaterades att mannen var på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel, alternativt misshandel av normalgraden.
Han utreds också för ett misstänkt sexbrott, men enligt åklagare Anna Lundberg når brottsmisstanken just nu inte upp till ”sannolika skäl”, vilket gjorde att den brottsmisstanken inte omfattades av hennes begäran om fortsatt häktning.
Skellefteå tingsrätt meddelade på fredagseftermiddagen att 36-åringen är på sannolika skäl misstänkt för misshandel den 19 november.
Men till skillnad från vad åklagaren ansåg gjorde tingsrätten bedömningen att det inte var proportionerligt att mannen skulle sitta fortsatt häktad utifrån risken att han på fri fot kan försvåra utredningen.
Ur beslutet:
”Även om det finns en risk att han kan komma att påverka utredningen betraktar tingsrätten att förhör med målsäganden och vittnen har hållits, journalanteckningar är inhämtade och han har en egen bostad.”
Tingsrätten vägde också in 36-åringens egna uppgifter:
”Tingsrätten menar att med stöd av de uppgifter som han själv uppgett kring vilka ingrepp ett frihetsberövande innebär för honom är det inte proportionerligt att låta honom vara fortsatt häktad.”
Därför släpptes mannen fri av tingsrätten vid 14.30-tiden i fredags.
På söndagen överklagade åklagare Anna Lundberg tingsrättens beslut om frisläppande, med adress till hovrätten i Umeå.
Och i måndags beslutade hovrätten – tre personer deltog i föredragningen av överklagandet – ett nytt beslut som innebar skarp kritik mot tingsrättens beslut att mannen skulle släppas fri.
Hovrätten skriver:
”Till skillnad från tingsrätten finner hovrätten att skälen för häktning uppväger det intrång eller men som åtgärden innebär för honom eller för något annat motstående intresse. Han ska därför vara häktad tills annat beslutas.”
Beslutet innebär att 36-åringen nu är efterlyst och söks av polisen, däribland av Skelleftepolisen.
När mannen gripits av polisen, och att hovrättens beslut därmed har verkställts, ska det sättas ut en tid för en ny häktningsförhandling. Men detta sker alltså vid hovrätten i Umeå.
När Norran kontrollerade vid 14-tiden på onsdagen så fanns det inga uppgifter vare sig vid hovrätten i Umeå eller Skellefteå tingsrätt att 36-åringen hade gripits och att häktningsbeslutet verkställts.
Åklagare Anna Lundberg gav på onsdagseftermiddagen beskedet att hon inte vill lämna några andra kommentarer än vad som framkommit via de offentliga handlingar som upprättats vid de två domstolsförhandlingarna de senaste dagarna.
Men det framgår av åklagarens överklagande att det, efter att 36-åringen släppts fri, beslutades om kontaktförbud. Men samma helg påstås mannen ha sökt kontakt med målsäganden.
Åklagaren skriver i sitt överklagande:
”Hans förehavanden direkt efter avslutad omhäktningsförhandling visar särskilt tydligt att det finns en risk för att han kommer att försöka påverka målsäganden och att han inte hörsammar uppmaningar från rättsväsendet.”
Hon skriver att det finns en ”uppenbar risk” att 36-åringen fri fot kan komma att påverka målsägande och vittnen.
Advokat Linda Sundlöf skrev i sitt svar om åklagarens påståenden:
”Han meddelades kontaktförbud mot målsäganden och inställde sig frivilligt på lördag morgon på polisstationen och skrev på kontaktförbudet. Han har inte för avsikt att kontakta målsäganden och vill inte ha kontakt med henne.”
Sundlöf skriver också att klienten ”inte sökt kontakt med målsäganden med några meddelanden”.