Efterlyser fler kvinnliga besiktningstekniker

På den internationella kvinnodagen satsade Bilprovningen på att slå ett slag för att öka andelen kvinnliga besiktningstekniker. Bilprovningen i Skellefteå höll öppet hus där Margareta Eriksson och Malin Lindahl skötte besiktningarna och berättade om jobbet.

Malin Lindahl.

Malin Lindahl.

Foto: Christian Mård

Skellefteå2019-03-08 16:40
undefined
Malin Lindahl blev intresserad av besiktningsjobbet när hon gick bilsystemutbildningen i Arjeplog.

Både Margareta Eriksson och Malin Lindahl arbetar till vardags som besiktningstekniker hos Bilprovningen i Örnsköldsvik. Margareta började hos Bilprovningen för 22 år sedan och Malin har arbetat här sedan 2010.

– Jag arbetade tio år som bilmekaniker. Därefter blev det tio år som långtradarchaufför och när jag kände att jag ville vara mer på hemmaplan var det här ett passade jobb, berättar Margareta.

Malin Lindahl gick utbildningen till bilsystemtekniker i Arjeplog och då praktiserade hon hos Bilprovningen i Göteborg och fick sedan jobb hos dem i Örnsköldsvik.

– Det här är ett mycket bra jobb om man både gillar bilar och att träffa folk, konstaterar Malin.

Just den sociala biten är något som både Margareta Eriksson och Malin Lindahl lyfter fram som viktigt i det här jobbet.

– Det gäller att vara glad och positiv men det gäller naturligtvis också att man är kunnig och kan sitt jobb, säger Margareta.

undefined
Malin Lindahl och Margareta Eriksson i besiktartagen.
undefined
Malin Lindahl blev intresserad av besiktningsjobbet när hon gick bilsystemutbildningen i Arjeplog.
undefined
För att locka tjejer till yrket valde Bilprovningen att i samband med den internationella kvinnodagen bjuda in till öppet hus
undefined
Erik Sandström konstaterar att jobbet som besiktningstekniker passar lika bra för kvinnor som för män.
undefined
Erik Sandström.
undefined
Malin Lindahl.
undefined
Margareta Eriksson

När Bilprovningen startade sin verksamhet på 1960-talet var det bara män som besiktade fordon. Det var först 1979 som den första kvinnliga besiktningsteknikern anställdes.

Sedan 2007 pågår en medveten satsning på att öka andelen kvinnliga besiktningstekniker hos Bilprovningen. Då var andelen 6 procent, nu är den snart uppe i 12 procent och målsättningen är att nå 14 procent vid årsskiftet.

För att locka tjejer till yrket valde Bilprovningen att i samband med den internationella kvinnodagen bjuda in till öppet hus på stationer i Stockholm, Jönköping, Örebro och Skellefteå.

– Inom vårt, område som sträcker sig från Örnsköldsvik till Karesuando, har vi nyligen anställt en kvinnlig besiktningstekniker i Arvidsjaur som nu går en utbildning för att bli certifierad. I Skellefteå har vi på sikt utrymme för ytterligare en besiktningstekniker och det vore ju bra om det då blev en kvinna, berättar Erik Sandström, stationschef hos Bilprovningen i Umeå och Skellefteå.

När Bilprovningen 2015 öppnade sin nya station på Solbacken var det två kvinnor som skötte besiktningarna, men numera är det två manliga besiktningstekniker.

– Det här är ett arbete som passar lika bra för kvinnor som för män eftersom det inte är speciellt tungt, säger Erik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!