Samarbetar för att få varslade att stanna i Skellefteå

Representanter för näringslivet, föreningar och lokalsamhället samlas för att brainstorma idéer på hur de kan samverka och hjälpa Northvolt-anställda som riskerar att förlora jobbet. Målet är att få dem att kunna och vilja stanna i Skellefteå. Initiativtagaren Anna From-Lindqvist över rörd över gensvaret. ”Alla är så engagerade. Jag känner att Skellefteå är en otroligt fin kommun”, säger hon.

Under tisdagen samlades organisationer, näringsliv och föreningar för att brainstorma kring hur de kan samarbete för att hjälpa de som drabbas efter Northvolts varsel. Anna From-Lindqvist och Peter Lindqvist på utbildningsföretaget Euniq´em är initiativtagare.

Foto: Lovisa Gustavsson

Skellefteå2024-10-02 20:00

Nyheten i korthet

  • Representanter från näringslivet, föreningar och lokalsamhället samlas för att diskutera idéer på hur de kan hjälpa Northvolt-anställda, som riskerar att förlora sina jobb, att stanna i Skellefteå.
  • Initiativtagaren, Anna From-Lindqvist, hoppas generera unika idéer för att stödja de varslade och hitta nya jobbmöjligheter åt dem.
  • De som förlorar sina jobb och kommer från länder utanför EU står inför en extra utmaning, eftersom de har tre månader på sig att hitta ett nytt arbete i ett land där de kanske inte kan språket eller har kontakter.

Projektet Stanna är igång. Under tisdagskvällen samlas ett femtontal personer i Sara kulturhus. De söker svar på en bred fråga. Hur ska näringsliv, civilsamhälle, trossamfund och föreningar samarbeta för att hjälpa alla de som förlorar sina arbeten i samband neddragningarna på Northvolt?

– Förhoppningen är att vi ska ta fram unika idéer om vad vi kan göra tillsammans. Vi vill använda oss av uppsökande verksamhet, säger initiativtagaren Anna From-Lindqvist, vice vd och delägare vid utbildningsföretaget Euniqu´em.

De vill nå ut till alla dem som varslas med ett tydligt budskap: Stanna i Skellefteå. Vi vill hjälpa er att hitta nya arbeten.

– Vi kommer att besöka Engelska skolan, Katolska Kyrkan i Skellefteå och nätverket Expats and Friends, så att vi möter människor i den miljön där de befinner sig. 

Representanter från bland annat Skellefteå Moské, Expats and Friends, Urkraft, bemanningsföretaget Lernia, rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad och Sunnanå SK är några av de aktörer som deltar.

Att förlora jobbet är tufft. Men det innebär en extra svår situation för de anställda som är här på ett arbetsvisum och som kommer från ett land utanför EU. De har tre månader på sig att hitta ett nytt arbete – i ett land där de kanske inte kan språket eller har kontakter. Innovativa möjligheter att lösa detta diskuteras intensivt under mötet. 

Anna From-Lindqvist står med whiteboard-pennan i högsta hugg. Euniqu´ems vd, Peter Lindqvist, skriver på whiteboard-tavlan så att pennan glöder. Idéer om vad de arbetslösa kan behöva för stöd, information och möjliga vägar till nytt arbete ropas ut. 

– Intensivkurs i svenska!

– Psykologiskt stöd! 

– Riktade insatser till andra arbetsgivare!

– Information om att starta eget företag!

– Kontakt med Migrationsverket!

Till vardags arbetar Anna From-Lindqvist och Peter Lindqvist med matchningstjänster där de skräddarsyr karriärplaner på uppdrag av Arbetsförmedlingen. På kort tid har de kallat till uppstartsmötet. Alla i salen är överens om att det är viktigt att ta tillvara på den kompetensen som just nu finns samlad i Skellefteå, att agera snabbt och ta fram en handlingsplan.

– Vi fokuserar på reella jobbmöjligheter. Vi undersöker möjligheten att använda validering och kompetensutveckling. Arbetssökande kan ha bred erfarenhet av ett yrke, men sakna vissa kompetenser för en specifik tjänst. Då kan de gå kortare introduktionskurser och validera sin kompetens, säger Anna From-Lindqvist. 

Anna From-Lindqvist tror att även föreningar kan fylla en viktig roll.

– Om man blir uppsagd innebär det ofta någon form av fysisk eller psykisk ohälsa. Arbetslösheten kan vara förlamande. Då behöver man någon som säger: ”Kom igen, gå på hockey med oss!” eller ”Spela fotboll med oss!”. Då får man ett sammanhang och en känsla av att man inte vill lämna stan.

Fler aktörer är involverade än de som dykt upp på det första mötet.

– Skellefteå AIK stöttar hela initiativet, säger Anna From-Lindqvist.

Anna Katalevych är talant manager på Randstad. Företaget arbetar med konsulter som drabbas av neddragningarna. En majoritet av deras anställda är tredjelandsmedborgare. 

– De är beroende av sina arbeten på Northvolt och sina arbetsvisum. Vi ska försöka göra så mycket som möjligt för att hjälpa dem, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!