Proppen ur för Skellefteå lasarett

Vårdkaos, brist på vårdplatser och läckande rör. Situationen på Skellefteå lasarett är ansträngd till följd av föråldrade och undermåliga vårdlokaler. Men kanske finns det snart ett ljus i tunneln. Fram till 2026 finns cirka 825 miljoner kronor i planerade åtgärder för lasarettet.

Flera projekt startar under kommande år och enligt fastighetscheferna ska det hända en hel del fram till 2026.

Flera projekt startar under kommande år och enligt fastighetscheferna ska det hända en hel del fram till 2026.

Foto: Ulrika Nohlgren/Infogram/Konstrast Foto

Skellefteå2021-11-10 06:15

Norran har i flera reportage skrivit om arbetsmiljöproblemen till följd av gamla lokaler. En ny sjukhusbyggnad kan vara åtta år bort.

Den flyttkarusell, som Norran tidigare berättat om, där verksamheter flyttar runt för att man ska kunna evakuera den gamla sjukhusdelen som ska rivas, fortsätter också ett tag till. Men enligt fastighetschef Ulf Widmark hamnar fokus för investeringar framöver på Skellefteå lasarett.

– Det är lite proppen ur.

undefined
Ulf Widmark är fastighetschef i Region Västerbotten.

Närmast ska en ny modul sättas upp som ska inhysa medicinmottagningen, och som ansluter till byggnaden intill. Enligt fastighetschefen kan det inte uteslutas att moduler framöver kan behövas för att få ihop pusslet fram tills den nya sjukhusbyggnaden står på plats.

Norran har tidigare berättat om kirurgavdelning två som råkat ut för en vattenskada. Planen där är att återställa lokalerna till januari 2022. Under tiden arbetar de i andra lokaler. När kirurgavdelningen flyttar ut ur dem flyttar medicinavdelning sju dit istället. Deras egna lokaler ska då renoveras. Detta blir klart i april 2022 då de kan flytta tillbaka.

Efter det anpassas evakueringslokalerna för medicin sex, och deras lokaler anpassas i sin tur för gynavdelningen och BB. Det gör att de verksamheter som ännu finns kvar i den gamla sjukhusdelen kan flytta.

– Det är ganska stora åtgärder, men planen är att de ska vara klara i slutet av 2022, säger fastighetsområdeschef Peter Norrman.

undefined
Peter Norrman är chef över alla fastigheter i regionen förutom Norrlands universitetssjukhus.

Det som återstår att flytta från gamla sjukhusdelen är då en utbildningsenhet, konferens- och mötesrum och ett fåtal personal. 

– Efter renoveringarna har vi landat mycket av det vi ska göra och får det löpa på bra så kan vi då riva den gamla sjukhusdelen, säger Peter Norrman.

Men det sker också flera andra satsningar närmaste åren (se grafik).

En sak som framöver spelar in i byggplaneringen är bygget av Norrbotniabanan, som sker nära sjukhuset.

– Det handlar om hur vi ska hantera besök till sjukhuset under byggtiden, störningar, hur utryckningsfordon ska köra och hur vi ska bygga lasarettet samtidigt som banan. Vi måste se till att vi parerat alla risker, säger Ulf Widmark.

Enligt honom är dialogen god mellan regionen, Trafikverket och kommunen.

Det kommer att byggas jättemycket i Skellefteå. Hur ser du på konkurrensen om entreprenörer?

– Det är nästa utmaning, kring arbetskraft och logistik. När vi byggde mycket i Umeå såg vi även att nya entreprenörer etablerade sig där. Det kan nog inträffa i Skellefteå. Men vi känner oss ganska lugna, säger Ulf Widmark.

Han tillägger att han tror det blir fantastiskt bra när järnvägen framöver inte blir samma barriär som tidigare, att detta knyter sjukhuset närmare centrum.

– Utmaningen blir att det under byggtiden samtidigt ska pågå sjukvård, säger Ulf Widmark.

När det gäller det nya lasarettet har det nu påbörjats ett programarbete kring den nya lasarettsdelen. Det handlar om att vården ska besluta vilka verksamheter som ska in i byggnaden och att flödena ska fungera. Efter det kan fastighetsavdelningen arbeta fram ett förslag med mer detaljer.

– Det är en stor uppgift som tar tid. Skellefteå har i dag ett gammalt sjukhus med gamla flöden men vi måste se till att man kan bedriva god vård över tid. Det är inte så enkelt, säger Ulf Widmark.

Skellefteå lasarett

1869 öppnades Skellefteås första lasarett i hörnet av Hörnellgatan och Strandgatan.

De äldre delarna av nuvarande lasarettet invigdes 1915. Byggnationerna påbörjades 1912.

Flera byggnader har tillkommit sedan dess.

1984 hade Skellefteå bland annat en av Sveriges modernaste kvinnokliniker.

Lasarettet hade tidigt problem med att få vårdplatserna att räcka till. Exempelvis var det 72 procent överbeläggning 1934.

Källa: Norran/Skellefteå lasarett 1869–1990

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!