Efter våldsbrottet i parken – polischefens svar: ”De finns kvar”

Männen misstänks för ett nattligt rån i stadsparken i Skellefteå. Tre av de utpekade rånarna flydde till Stockholm, men kunde ändå gripas. Nu sitter hela rånligan häktad. Polisens kameror vid stadsparken ingår som viktig bevisning – och kamerorna kommer att finnas kvar i centrala Skellefteå.

Rån i stadsparken – men polisens kameror blev viktig bevisning. Tre av fyra misstänkta rånare flydde till Stockholm, men kunde senare gripas efter polisens spaningsinsatser. Och kameraövervakningen har kommit för att stanna i centrala Skellefteå, meddelar polischef Lars Westermark.

Rån i stadsparken – men polisens kameror blev viktig bevisning. Tre av fyra misstänkta rånare flydde till Stockholm, men kunde senare gripas efter polisens spaningsinsatser. Och kameraövervakningen har kommit för att stanna i centrala Skellefteå, meddelar polischef Lars Westermark.

Foto: Hans Berggren/Jessica Dhyr

Skellefteå2024-09-25 12:00

Nyheten i korthet

  • En brutal rånattack ägde rum i en park i Skellefteå, vilket ledde till att fyra män misstänktes för brottet. Tre av dem flydde till Stockholm men greps senare av polisen.
  • Alla fyra män sitter nu häktade, inklusive en 43-årig man som tidigare dömts för flera brott.
  • Åklagare Perla Frohm berättar att ingen annan person söks för delaktighet i rånet, och att åtal ska väckas tidigast den 2 oktober.

Vid två-tiden natten mot söndag den 15 september gick larmet till Skelleftepolisen om ett brutalt personrån i stadsparken i Skellefteå. Snabbt uppstod misstankar om att flera personer var inblandade i rånet.

Utifrån de uppgifter som Skelleftepolisen fick kunde en 43-årig man gripas redan vid nio-tiden samma morgon i Skellefteå. Han häktades några dagar senare där det framgick via advokat Jenny Lundström att han förnekar brott.

Mannen är sedan tidigare dömd för ett flertal brott vilket också var ett av de tre skälen för häktning, risken för återfall i brott.

Norran har tidigare i veckan kunnat berätta att flera personer gripits misstänkta för delaktighet i rånet, däribland en 18-årig yngling.

Men nu kan Norran berätta om dramatiken kring gripandet av tre av de fyra männen.

undefined
En viktig del i Skelleftepolisens utredningsarbete om rånet i stadsparken är att titta på bildmaterial som finns i de många bevakningskameror som placerats ut i centrala stan.

Männen blev snabbt utpekade av brottsoffret och/eller vittnen till rånet. Redan vid åtta-tiden på söndagsmorgonen, alltså bara sex timmar efter rånet, beslutade jouråklagare att männen skulle anhållas i sin frånvaro.

De efterlysta männen kunde sedan, efter polisens inre och yttre spaningsarbete, gripas i Stockholmsområdet. Två av männen, 18 och 23 år, greps på eftermiddagen den 19 september. Den tredje greps på natten den 21 september.

Förutom 43-åringen som häktades en 18 september har även de tre andra männen häktats av Skellefteå tingsrätt vid förhandlingar de senaste dagarna. Alla fyra förnekar brott.

Rånoffret fick uppsöka akuten för vård för de skador han ådrog sig, men åklagare Perla Frohm vill inte kommentera typen av våld eller vilka skador som uppstod.

Vad händer nu?

– Bland annat nya förhör, vi inväntar analyser av teknisk karaktär, resultatet av brottsplatsundersökningen, rättsintyg, genomgång av mobiltelefoner och kontroll av de bevakningskameror som finns i centrala Skellefteå.

undefined
Advokat Fredrik Björk är offentlig förvarare för den 22-årige man som blev, åtminstone för den här gången, den sista att häktas för rånet i stadsparken i Skellefteå natten den 15 september.

Norran har varit i kontakt med flera av de häktade männens advokater: Jenny Lundström (ersatte Linda Sundlöf tillfälligt vid häktningen), Linnea Hettinger, Sara Haidari och Fredrik Björk. De vill inte lämna några kommentarer.

Frågan är då: överfölls brottsoffret plötsligt av fyra okända män eller finns det kopplingar mellan offer och gärningsmän? Detta är intressant, inte minst utifrån en trygghetsaspekt för Skellefteborna.

Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå säger:

– Det är inget slumpmässigt överfallsrån. De är bekanta med varandra sedan tidigare, och personerna är kända av polisen.

Ni har aldrig gått ut och vädjat om vittnen, det tyder på att bevisningen är stark?

– Ja, vi har en god bild av händelseförloppet utifrån de bevakningskameror som finns i centrala Skellefteå samt vittnesuppgifter som inkommit. Därför behöver vi i nuläget inte gå ut och söka flera vittnen, svarar Johann Kristiansson.

undefined
Polischef Lars Westermark, Skellefteå, påpekar att polisen redan nu ser en positiv effekt – helt enkelt färre brott – i centrum efter att det i försomras sattes upp ytterligare bevakningskameror i polisens regi i centrala Skellefteå.

Ett viktigt besked för Skellefteborna är att de bevakningskameror som polisen satt upp på flera platser i centrum har kommit för att stanna. Det meddelar polischefen Lars Westermark:

– Ja, de kommer att blir kvar i centrum. När det gäller brottslighet har kamerorna den största nyttan när det uppstår hastiga konflikter och våldsbrott, där inblandade personer ofta är påverkade och inte tänker på att det finns kameror.

– När det gäller stölder och narkotikaförsäljning har kamerorna mera en dämpande effekt, vilket också främjar färre stöldbrott och ett tryggare centrum. Och vi ser redan nu att kamerorna bidragit till minskad brottslighet, tillägger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!