Efter konkursen: Det här händer med restaurangerna

Tre restauranger påverkades när Mackenzie gick i konkurs tidigare i höst. Nu inleder Skellefteåtravet, Skellefteå kommun och Kåge båtklubb arbetet med att hitta nya entreprenörer till sina matställen – och vissa av dem passar på att genomföra förändringar.

Konkursförvaltare Simon Engman säger att försäljningen av Mackenzies inventarier inleddes i veckan.

Konkursförvaltare Simon Engman säger att försäljningen av Mackenzies inventarier inleddes i veckan.

Foto: Paulina Holmgren

Skellefteå2021-10-13 20:00

Totalt påverkades 29 anställda när Vitbergsrestaurangen, Travrestaurangen och Hamncáfeet i Kåge inte kunde fortsätta drivas i nuvarande regi. Konkursförvaltare Simon Engma vid Advokatbyrån Kaiding berättar att inventarierna säljs på auktion med start i veckan. 

– Det är relativt få inventarier som ägs av konkursbolagen, en stor del ägs av respektive fastighetsägare. Konkursboets egendom ska avyttras så snart det lämpligen kan ske, antingen för fortsatt drift eller genom auktion. Förutsättningarna för en överlåtelse för fortsatt drift har inte funnits i det här fallet. Men min bedömning är att det finns goda förutsättningar för en fortsatt verksamhet i respektive lokal framöver, säger han. 

Kåge båtklubb har missat en del intäkter i och med konkursen, men ordförande Leif Degerman säger att kaféverksamheten ligger utanför den ordinarie budgeten. 

– Vi brukar göra något roligt för de pengarna och nu blev det inte av. Det positiva med det här är att vi kan göra en nystart för kaféet. 

Nu inleds arbetet med att hitta en ny entreprenör. Båtklubben letar primärt efter en lokal förmåga som vill servera lokalproducerad mat. 

– Förutsättningarna är väldigt goda. Omsättningen ligger på närmare två miljoner kronor under de här tre sommarmånaderna så det borde kunna bli en bra business. 

undefined
Hamncaféet i Kåge bytter inriktning och kommer troligtvis fokusera på lokalproducerat.

Leif Degerman poängterar att hans idéer inte är förankrade hos styrelsen ännu, men berättar att han vill bort från kebab och pizza. Han är väldigt inspirerad av vad Beas Rökeri & Hamncafé har åstadkommit i Jävre. 

– Vi har lagt ut lite krokar. Jag har pratat med Camilla Jonsson på Matverket som har bra kontakter. För mig personligen skulle det vara en dröm att få dit någon som kan haka på trenden med rekoring, saluhall och lokalproducerat. 

Det finns också tankar på att starta en butik med lokalproducerade varor. 

– Inget är bestämt och vi skyndar långsamt, det är ingen brådska. Vi vill göra något bra för Skellefteå, det finns oändliga möjligheter att utnyttja Kåge hamn på bättre och nya sätt, säger Leif Degerman. 

Skellefteå kommun ska lägga ut ett nytt anbud för att hitta en entreprenör som vill driva Vitbergsrestaurangen vidare. Den processen drar troligtvis igång efter nyår. 

– I och med att de gick i konkurs är vårt avtal brutet. Vi har haft kontakt med Advokatbyrån Kaiding som sköter konkursen. När någon har slutat har vi gått ut med ett nytt anbud, så blir det nu också, säger Berit Markstedt, avdelningschef på kultur- och fritidskontoret. 

undefined
”När någon har slutat har vi gått ut med ett nytt anbud, så blir det nu också”, säger avdelningschef Berit Markstedt om framtiden för Vitbergsrestaurangen.

Mackenzie drev också restaurangverksamhet riktad till gäster på Skellefteå camping på Vitbergsbadet. 

Är det någonting ni vill fortsätta med? 

– De önskemålen har vi alltid, vi tycker att det är bra om det finns ett ställe nära dem, att det görs någonting för campinggästerna, säger Berit Markstedt. 

Skellefteåtravet har inte påverkats ekonomiskt av konkursen, men de fick kämpa för att hitta en annan matleverantör till det viktiga evenemanget V75. 

– Det var ont om tid och det är klart att det blev besvärligt då det är vår största tävlingsdag. Det här hände ju bara tre veckor innan så det var ingen optimal situation, men vi hittade en lösning och det blev väldigt lyckat, berättar Joakim Johansson, platschef vid Skellefteåtravet. 

Travstyrelsen ska sätta sig ner och diskutera framtiden för restaurangen när tävlingssäsongen är över. 

– Det är alltid jättetråkigt när någon konkar och det är olyckligt för alla inblandade. Det här är en separat verksamhet som drev och levererade mat till våra tävlingsdagar. Jag känner med de som drabbats av konkursen. 

undefined
Joakim Johansson, travbanechef, säger att styrelsen ska diskutera resturangen när tävlingssäsongen är över. ”Det finns alla möjligheter och vi är öppna för alla idéer och förslag”, säger han.

Joakim Johansson säger att det finns gott om tid att hitta en lösning. 

– Vi får se vilken typ av lösning vi når efter det här, någonting måste vi åstadkomma. Vi kör vår sista tävlingsdag i oktober och efter det är det uppehåll en bit in på nästa år. Det är ingen ko på isen. 

Vill ni driva vidare lunchrestaurangen? 

– Det finns alla möjligheter och vi är öppna för alla idéer och förslag. Det byggs ett nytt industriområdet och redan i dag finns det människor som bor och arbetar i närheten. Vi har inte hunnit fundera över vad vi tror är bäst för verksamheten och anläggningen över tid. Det arbetet påbörjar vi efter att vi har summerat säsongen. Vi hade ju inte räknat med att det skulle bli såhär med restaurangen, säger Joakim Johansson. 

Fakta

Konkurs: Syftar till att avveckla verksamheten för att gynna borgenärens intressen. Inriktat på företag med ekonomiska problem som saknar förutsättningar att återfå lönsamhet. Ägarna förlorar inflytande.

Rekonstruktion: Syftet är att göra förändringar och betala av skulder då bolaget bedöms ha överlevnadsförmåga. Ägarna behåller inflytande.

Likvidation: Ett bolag kan frivilligt besluta att sätta företaget i likvidation för att de inte vill driva bolaget vidare. Bolaget upplöses.

Källa: Rekon.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!