Redan 2020 började planeringen av de nya lokalerna och en arbetsgrupp tillsattes som bestod av avdelningschefen, en lokalplanerare, en arkitekt och tre sjuksköterskor.
– Vi började med att göra en behovslista och mycket av det vi önskade har blivit verklighet, berättar sjuksköterskan och skyddsombudet Emma Bjuhr.
Till ”Hematologen”, som det kallas, kommer personer med olika blodsjukdomar och den största delen av dessa patienter har drabbats av blodcancer. Mottagningen tar emot patienter på dagtid och många kan stanna hela dagen beroende på vilken behandling de får. När det gäller cancerpatienterna så kan det till exempel vara cellgiftbehandlingar och antikroppsbehandlingar.
– Vi har fått fler enkelsalar med toaletter för de patienter som har behov av detta och ett pentry för de patienter som till exempel vill värma mat, berättar Linn.
Förutom att behandlingsrummen har blivit fler har det dessutom byggts arbetsstationer nära behandlingsrummen där sjuksköterskorna kan sitta och arbeta framför datorn samtidigt som de kan övervaka patienterna genom glasrutor, vilket ökar tryggheten för både patienterna och personalen.
I början träffades arbetsgruppen var sjätte vecka, men det har blivit tätare möten med tiden. Det viktigaste målet har varit att lokalerna ska anpassas till verksamheten på bästa möjliga sätt. Det har förstås funnits begränsningar som budget, upphandlade leverantörer och olika regelverk.
– Det har hela tiden funnits en bra dialog och vi har till exempel fortlöpande fått ta del av ritningar från arkitekten och kunnat påverka under hela ombyggnadstiden, förklarar Emma.
Linn berättar att det hygieniska tänkandet kring lokaler och inredning har förändrats till det bättre. Tidigare hade de till exempel haft gardiner och tygstolar i patientsalar och väntrum, men nu är de dammsamlande gardinerna borta och stolarna är avtorkningsbara.
– När det gäller personalrummet kan vi däremot tänka annorlunda. Där har vi ett större spelrum och där blir det gardiner, tygmöbler och vi kan även påverka mer vilka färger vi ska ha. Allt för att det ska bli så trivsamt som möjligt, säger Linn.
Sjuksköterskan Sanna Hagman Johansson poängterar vikten av att det görs satsningar på svårt sjuka medborgare och att det finns möjlighet att få rätt behandling och vård i Skellefteå.
– Öppenvården växer och istället för att ligga inne på avdelning så finns det möjlighet att komma till mottagningar för olika typer av diagnoser. Det kan många gånger räcka för behandling av en sjukdom och det blir också en trygghet för patienten att träffa samma personal, menar hon.
Det mesta är klart i nuläget, men till hösten kommer förhoppningsvis en tillbyggnad att vara klar som rymmer personalrum, expedition, behandlingsrum, enkelrum och samtalsrum. Då flyttar personal som tillhör gastroteamet (de behandlar patienter med mag-och tarmsjukdomar) och medicinska öppenvårdsteamet dit som för närvarande håller till på plan 6 på lasarettet.
– Efter många tuffa år med tillfälliga lokaler som inte varit anpassade för verksamheten, allmänt dålig fysisk och psykosocial arbetsmiljö kan vi äntligen se ljuset i tunneln, säger Linn och tittar ut på den nya tillbyggnaden som förhoppningsvis blir klar vid lovat datum.