Flera misstänkta brott och brister upptäckta på bygget

Flera misstänkta brott mot utlänningslagen och många andra brister. Det blev resultatet av den arbetsplatsinspektion som polisen gjorde tillsammans med flera andra myndigheter på Northvoltbygget.

Flera brott mot utlänningslagen misstänks efter arbetsplatsinspektionen på bygget av Northvolt.

Flera brott mot utlänningslagen misstänks efter arbetsplatsinspektionen på bygget av Northvolt.

Foto: Norran/Privat

Skellefteå2021-11-26 13:38

Polisen kontrollerade 49 arbetstagare och det resulterade i 14 fall av misstänkta brott mot utlänningslagen, och utlänningskontroller genomfördes. Det resulterade i sin tur i 12 avvisningsbeslut, tre av dessa personer togs i förvar. Polisen kommer att upprätta brottsanmälningar. 

– I vissa fall förekommer det helt enkelt den här typen av arbetslivskriminalitet. Nu får förundersökningarna visa om det har förekommit brottslighet, säger Jonas Hallbom vid gränspolisen, Region Nord, till Norran, och fortsätter:

– Det är naturligtvis inte bra att arbetsgivare utnyttjar personer på det här sättet. Det drabbar ju även företag som utsätts för osund konkurrens och vi går miste om skatteintäkter. Det pågår en stor industrisatsning i norra Sverige. Det kommer att satsas väldigt mycket pengar som genererar väldigt många arbetstillfällen. Då är det också viktigt att myndigheter arbetar för att minska risken för att personer utnyttjas. 

Jämställdhetsmyndigheten träffade under kontrollen personer ”där gränsen för vad som skulle kunna definieras som exploatering ligger nära” eftersom de kom till Sverige i tron om att arbetsgivaren ordnat med det formella. Myndigheten skriver att de kommer att drabbas av förlorad inkomst och kostnad för hemresa och riskerar att åka hem fattigare än när de kom till Skellefteå.

Arbetsmiljöverket kontrollerade sex företag och upptäckte då fallrisker och misstanke om brott mot arbetstidsreglerna. De fann även utländska arbetstagare som inte var anmälda i utstationeringsregistret. ”Dessutom konstaterades ohygieniska toalettutrymmen ute på platsen. Detta kommer att resultera i krav på åtgärder samt i två fall även fortsatt handläggning för sanktionsavgift”, skriver myndigheten.

Även Skatteverket fann brister. Det visade sig att enskilda verksamma personer inte var inregistrerade för arbetspasset. Myndigheten skriver att ”bristerna kommer att leda till att kontrollavgifter för de aktuella företagen påförs på fyrsiffriga, och i vissa fall, femsiffriga belopp”. 

Norran har försökt nå Northvolt för en kommentar. Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer, svarar via mejl:

”Myndigheterna gjorde en gedigen genomgång, vilket vi välkomnar. De har uppmärksammat ett antal företag som är underleverantörer till de leverantörer vi anlitat. Vi sitter inte på den exakta informationen, eftersom polisen kommunicerar primärt med de felande företagen och de leverantörer som anställt dem. Men har de använt en felaktig process för att arbeta i Sverige, eller på något annat sätt brutit mot svenska arbetsmiljöregler, är det fullständigt oacceptabelt, vi kommer kräva av leverantörer vi skrivit kontrakt med att de agerar omedelbart. I de fall det behövs avlägsnar underleverantörer från byggarbetsplatsen”. 

Han skriver att Northvolt arbetar med Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten för att öka kontrollen över sina leverantörers upphandlingar av underleverantörer. 

”Vi tar in fackförbunden tidigare i upphandlingsprocessen och utökar bakgrundskontrollerna av alla närvarande aktörer. Vi kommer även genomföra egna hårdare granskningar parallellt med de regelbundna inspektioner som myndigheterna kommer fortsätta göra”. 

Norran frågar i vändande mejl hur det som framkommit riskerar att påverka Northvolts trovärdighet:

”Ja, vi tar detta förstås på absolut största allvar och presenterar just därför åtgärder för att stärka kontrollen över de underleverantörer som verkar på site”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!